Autor: Raamatupidaja.ee • 29. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbanki paroolikaardid kaotavad peatselt kehtivuse

Swedbank lõpetab paroolikaartide väljastamise
Foto: Andras Kralla
Alates 1. veebruarist Swedbank uusi paroolikaarte enam ei väljasta. Olemasolevaid paroolikaarte saab kasutada kuni 2019. aasta 1. veebruarini. Tuleva aasta sügisel jõustuv üleeuroopaline seadusemuudatus piirab turvalisuse huvides paroolikaardiga tehtavaid tehinguid oluliselt, muutes kaardi tulevikus kasutuks.

Swedbanki klienditeenuste juhi Ede Raagmetsa sõnul on üle 20 aasta kasutusel olnud paroolikaardid jäänud tänaseks kiirelt arenevale tehnoloogiale jalgu, sellest ka seadusemuudatus. Hetkel kasutab ainult paroolikaarti interneti- või mobiilipangas toimetamiseks ligikaudu 230 000 Swedbanki klienti, kuid nende arv väheneb kiiresti. „Täna on juba olemas mitmeid turvalisemaid võimalusi panga- ja muude e-teenuste kasutamiseks – Smart-ID, ID-kaart, mobiil-ID või PIN-kalkulaator. Meie jaoks on äärmiselt oluline leida igale kliendile sobivaim lahendus. Kuigi paroolikaarte saab veel aasta jooksul kasutada, soovitame mõne teise vahendi kasutusele võtmist viimasele hetkele siiski mitte jätta,“ rõhutas Raagmets.

Viimasel ajal on Raagmetsa sõnul väga populaarseks muutunud Smart-ID, mis sobib hästi nutiseadmete kasutajatele – teenus on tasuta. Smart-ID on Eestis juba kasutusele võtnud enam kui 140 000 inimest. „Smart-ID saab nii iseseisvalt nutiseadmesse alla laadida kui ka pangakontoris vormistada,“ rääkis Raagmets. „Eakamatele klientidele, kes nutiseadmeid ei kasuta, võib näiteks sobida PIN-kalkulaator, mis loob automaatselt ühekordseid paroole. Pangakontori töötajad tutvustavad hea meelega, kuidas PIN-kalkulaatorit kasutada,“ sõnas Raagmets.

Kui inimene on juba võtnud kasutusele mõne alternatiivse lahenduse, ei pea paroolikaarti tingimata panka tagastama. „Kui plaanite tulla panka mõne muu toimingu pärast, võite tuua meile ka oma paroolikaardi, kuid spetsiaalselt ei pea selle pärast pangakontorisse tulema,“ lisas Raagmets.

Allikas: Swedbank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700