Mida teada uutest RTJidest

Monika Peetson
Deloitte Auditi vandeaudiitor Monika Peetson

Rahandusministri poolt 22.detsembril 2017 kehtestatud määrusega jõustatakse värskendatud Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJ), mis on rakendatavad 1.jaanuaril 2017 või hiljem alanud aruandeperioodidele.

Kõik värskendatud juhendid on kättesaadavad SIIN.

RTJ 9 Rendiarvestus
Uuendatud juhend pakub rendilevõtjale võimaluse valida kahe meetodi vahel:
- Traditsiooniline kapitali- või kasutusrent nagu me seni kajastust tunneme, või
- Kõikide rendilepingute kajastamine (sõltumata liigitusest) bilansilise positsioonina sarnaselt IFRS 16 (EL) käsitlusele.
Viimati mainitu tähendab, et kõik mingi vara kasutusõigust pakkuvad lepingud võetakse üles bilanssi summas, mis on väiksem kahest järgnevast: (a) renditud vara õiglane väärtus või (b) rendimaksete miinimumsumma nüüdisväärtus. Nõue ei kehti lepingutele, mis on lühemad kui 12 kuud ja millel pole vara välja ostmise optsioone, ning varadele, mille väärtus on väike ja mis on iseseisvalt kasutatavad.

Kirjeldatud muudatus võimaldab rahvusvaheliste kontsernide tütarettevõtetel hoida aruandlust kontsernile ja kohaliku raamatupidamise aastaaruande sarnasena. Tähelepanu tasub pöörata sellele, milliseid näitajaid jälgib ettevõttele laenu andnud pank (debt covenants), sest selline muudatus arvestuspõhimõttes omab tagajärgi enamusele finantssuhtarvudele.

Valikut ei pea rakendama 2017 kohta koostatavatele raamatupidamise aastaaruandele, vaid võib teha ka hiljem koos IFRS 16 rakendamisega kontserni aruandluse jaoks (kohustuslik 1.jaanuaril 2018 algava majandusaasta IFRS aruannetele, mis koostatakse kontserni poole (varasem rakendamine on lubatud)).

Täistekst

RTJ 13 Likvideerimis- ja lõpparuanded
Uuendatud juhend täpsustab nõudeid lõpparuande koostamisele. Kui varem oli terminiks „lõpp-bilanss“ ja selle aruande sisu oli tõlgendaja ning Äriregistri aktsepteerimise küsimus, siis nüüd on lõpparuanne defineeritud järgnevalt: „Lõpparuanne on ettevõtte likvideerimismenetluse lõpetamisel koostatav aruanne, mis koosneb lõppbilansist, kasumiaruandest, rahavoogude aruandest, omakapitali muutuste aruandest ja lisadest, muust käesoleva juhendiga nõutud informatsioonist ning seaduses ettenähtud juhtudel vara jaotusplaanist.“

Kirjeldatud muudatus tähendab igal juhul vajadust koostada lõpparuanne, mis sisaldab kõiki põhiaruandeid (4) pluss lõpp-bilansis oleva mitterahalise vara hindamise põhimõtteid ning võimalikke kohustusi, mille katteks on lõpp-bilansis raha deponeeritud.

Täistekst

Osale arutelus

  • Monika Peetson, Deloitte Auditi vandeaudiitor

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad