29. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teada uutest RTJidest

Deloitte Auditi vandeaudiitor Monika Peetson
Foto: erakogu
Rahandusministri poolt 22.detsembril 2017 kehtestatud määrusega jõustatakse värskendatud Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJ), mis on rakendatavad 1.jaanuaril 2017 või hiljem alanud aruandeperioodidele.

Raamatupiudaja.ee veebiseminar Praktilised juhised aastaaruande koostamiseks toimub 28. veebruaril kell 11.00-12.30 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas.

Käsitlemisele tulevad teemad:- Kuidas valida sobiv majandusaasta aruande formaat?- IFRS või EFRS?- Keerukamad arvestusvaldkonnad: tulu arvestus, rendiarvestuse kajastamise uus võimalus, nõuete allahindlused, vara väärtuse testid.- Kuidas valmistuda audiitori vastuvõtuks?

Veebiseminari viib läbi Deloitte Audit Eesti vandeaudiitor Monika Peetson.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

Kõik värskendatud juhendid on kättesaadavad SIIN.

RTJ 9 Rendiarvestus

Uuendatud juhend pakub rendilevõtjale võimaluse valida kahe meetodi vahel:- Traditsiooniline kapitali- või kasutusrent nagu me seni kajastust tunneme, või- Kõikide rendilepingute kajastamine (sõltumata liigitusest) bilansilise positsioonina sarnaselt IFRS 16 (EL) käsitlusele.Viimati mainitu tähendab, et kõik mingi vara kasutusõigust pakkuvad lepingud võetakse üles bilanssi summas, mis on väiksem kahest järgnevast: (a) renditud vara õiglane väärtus või (b) rendimaksete miinimumsumma nüüdisväärtus. Nõue ei kehti lepingutele, mis on lühemad kui 12 kuud ja millel pole vara välja ostmise optsioone, ning varadele, mille väärtus on väike ja mis on iseseisvalt kasutatavad.

Kirjeldatud muudatus võimaldab rahvusvaheliste kontsernide tütarettevõtetel hoida aruandlust kontsernile ja kohaliku raamatupidamise aastaaruande sarnasena. Tähelepanu tasub pöörata sellele, milliseid näitajaid jälgib ettevõttele laenu andnud pank (debt covenants), sest selline muudatus arvestuspõhimõttes omab tagajärgi enamusele finantssuhtarvudele.

Valikut ei pea rakendama 2017 kohta koostatavatele raamatupidamise aastaaruandele, vaid võib teha ka hiljem koos IFRS 16 rakendamisega kontserni aruandluse jaoks (kohustuslik 1.jaanuaril 2018 algava majandusaasta IFRS aruannetele, mis koostatakse kontserni poole (varasem rakendamine on lubatud)).

Täistekst

RTJ 13 Likvideerimis- ja lõpparuanded

Uuendatud juhend täpsustab nõudeid lõpparuande koostamisele. Kui varem oli terminiks „lõpp-bilanss“ ja selle aruande sisu oli tõlgendaja ning Äriregistri aktsepteerimise küsimus, siis nüüd on lõpparuanne defineeritud järgnevalt: „Lõpparuanne on ettevõtte likvideerimismenetluse lõpetamisel koostatav aruanne, mis koosneb lõppbilansist, kasumiaruandest, rahavoogude aruandest, omakapitali muutuste aruandest ja lisadest, muust käesoleva juhendiga nõutud informatsioonist ning seaduses ettenähtud juhtudel vara jaotusplaanist.“

Kirjeldatud muudatus tähendab igal juhul vajadust koostada lõpparuanne, mis sisaldab kõiki põhiaruandeid (4) pluss lõpp-bilansis oleva mitterahalise vara hindamise põhimõtteid ning võimalikke kohustusi, mille katteks on lõpp-bilansis raha deponeeritud.

Täistekst

Autor: Monika Peetson, Deloitte Auditi vandeaudiitor

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700