Autor: Raamatupidaja.ee • 25. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn hakkab maksma matusetoetust

Tallinn hakkab maksma matusetoetust 250 eurot
Foto: https://pixabay.com
Tallinna linnavalitsus saatis linnavolikogule täiendatud määruse „Sotsiaaltoetuste maksmise tingimused ja kord“, millega kehtestatakse universaaltoetusena ka matusetoetus.

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul saab matusetoetuse suurus olema 250 eurot. „Kui varasemalt oli võimalik taotleda matuste korral ainult sissetulekust sõltuvat toetust, siis sellest aastast on matusetoetus lisatud ka universaaltoetuste alla. See tähendab, et matusetoetust saavad taotlema hakata kõik, kes korraldavad matust isikutele, kes lahkusid meie hulgast alates 1. jaanuarist 2018 ning kelle viimane elukoht rahvastikuregistri andmetel oli Tallinna linn,“ sõnas Mölder.

Mölderi sõnul saab taotlusi esitada kolme kuu jooksul ning seda ka tagasiulatuvalt kolm kuud alates toetuse maksmise algusest. „Kõigi eelduste kohaselt jõuab määrus linnavolikogule kinnitamiseks 8. veebruaril ning seejärel hakkab linn maksma nõuetekohase taotluse esitanud inimestele toetust kümne tööpäeva jooksul,“ ütles abilinnapea Mölder.

„Kahtlemata ei kata toetus kõiki matustega seotud kulusid, sest korraldamine on niigi kulukas ja keeruline, kuid kindlasti on toetus siiski abiks raskel ajal,“ lisas Mölder.

Toetust saab taotleda tuues taotluse lahkunu elukohajärgsesse sotsiaalhoolekande osakonda või Tallinna Perekonnaseisuametisse, saata see nimetatud asutustesse posti või digitaalselt allkirjastatud e-kirja teel. Taotluse vormi saab Tallinna kodulehelt alates veebruari algusest.

Koos taotlusega tuleb esitada surma tõendav dokument. Taotluse allkirjastamisega kinnitab taotleja, et korraldab matused ja kannab tsiviilõiguslikku vastutust teiste isikute toetuse taotlemise õigust omavate isikute ees. Toetuse taotleja elukoht ei pea rahvastikuregistri andmetel olema Tallinna linn.

Kui toetust taotleja ei ole surnuga sugulane või tema elukoht rahvastikuregistri andmetel ei ole sama surnu viimase elukohaga, märgitakse taotluses, miks taotleja matused korraldab. Sotsiaalhoolekande osakondadel ja Tallinna Perekonnaseisuametil on õigus nõuda matuste korraldamise kohta täiendavaid tõendeid. Matusetoetus makstakse kümne tööpäeva jooksul nõuetekohase taotluse esitamisest.

Lisaks matusetoetusele sätestatakse määruses veel kaks uut universaaltoetuse liiki – hoolduspere toetus ja asendushooldusteenuse kasutaja toetus. Tallinna poolt pensionilisa maksmisel muudetakse väljamakse tegemise aega – toetus makstakse välja sünnikuule eelneval kuul. Sünnitoetuste menetlemine antakse üle perekonnaseisuametile.

Matusetoetus sätestatakse sotsiaaltoetuse liigina, sest riigieelarvest eraldatakse toetusfondi kaudu kohaliku omavalitsuse üksustele vahendid matusetoetuse maksmiseks.

Koos riikliku matusetoetuse seaduse kehtetuks tunnistamisega otsustas riik eraldada vahendid matuste korraldamisega seotud kulude katmiseks riigieelarvest toetusfondi kaudu kohaliku omavalitsuse üksustele. Toetuse eesmärk on matusetoimingute kulude osaline katmine. Riikliku matusetoetuse seaduse kohaselt loetakse matuse korraldamise kuludeks lahkunu transportimise, tuhastamise, või matmise kulu.

Allikas: tallinn.ee

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700