Autor: Raamatupidaja.ee • 3. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihangetelt saab välistada ümbrikupalga kahtlusega ehitusfirmad

E-maksuametis/e-tollis saab mugavalt koostada keskmise töötasu tõendit
Foto: https://pixabay.com
Alates jaanuarist peab hankija kontrollima ehitustööde riigihangetel pakkuja ja tema alltöövõtjate töötajate keskmisi töötasusid. Kui ettevõtte töötajate keskmine töötasu on viimasel kuuel kuul alla 70 protsendi ehitusvaldkonna keskmist, võib hankijal olla alus pakkumus tagasi lükata liiga madala maksumuse tõttu.

Maksu- ja tolliameti (MTA) maksuauditi osakonna üksusejuhi Oscar Õuna sõnul on tegemist riigihangetel alapakkumuse hindamise meetmega, kuid selle peamine eesmärk on vältida tööjõumakse mittetasuvate ettevõtjate võidukaks osutumist riigihangetel.

„Maksumaksjate ühiselt riigieelarvesse kogutud raha peab jõudma nende ettevõtjateni, kes maksavad töötajatele õiglast tasu ja tasuvad sellelt maksud. Vaid sedamoodi saame vähendada ümbrikupalga maksmist ehitussektoris laiemalt,“ selgitas Õun.

Selleks, et ettevõte saaks mugavalt oma keskmist töötasu tõendada, on MTA ehitusettevõtetele loonud e-maksuametisse/e-tolli „Nõuded ja kohustused“ rubriiki keskmise töötasu tõendi, mille on võimalik ise koostada ning hankijale esitada. Tõendi koostamist on ettevõtte juhatuse liikmel võimalus volitada ka mõnele oma töötajale, kes pakkumuste esitamisega parajasti tegeleb.

Tõendil on kajastatud:

1) ettevõtja töötajate keskmine töötasu brutosumma;

2) ehitusvaldkonna töötajate keskmine töötasu brutosumma;

3) ettevõtja töötajate ja ehitusvaldkonna keskmise töötasu suhe protsendina;

4) võrdlusperioodi algus ja lõpp;

5) tööjõumaksude deklaratsioonide arv võrdlusperioodil.

„Omalt poolt oleme võtnud eesmärgiks ka hakata seirama, kas riigi ja kohalike omavalitsuste asutused on keskmise töötasu tõendit täiel määral hangetel kasutusse võtnud. Lisaks kutsume ka eratellijaid üles seadma üheks hanke tingimuseks keskmist töötasu, et surve ümbrikupalgast loobuma oleks suurem,“ lisas Õun.

Rohkem infot leiad SIIT.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700