Autor: Raamatupidaja.ee • 8. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmimas on uus isikuandmete kaitse seadus

Edaspidi peavad ettevõtjad lähtuma peamiselt ELi andmekaitse üldmäärusest
Foto: https://pixabay.com
Justiitsministeerium on ette valmistanud isikuandmete kaitse seaduse eelnõu, mis suuremas osas reguleerib õiguskaitseaasutusi ning avaliku võimu kandjaid. Eelnõu puudutab ettevõtjaid nende sätete osas, mis ELi andmekaitse üldmääruses on riigi otsustada jäetud.

Mis on muudatuse eesmärk?  ning direktiiviga nr 2016/680. Eelnõuga luuakse üldised reeglid isikuandmete töötlemise olukordade osas, mille osas on Eestil üldmäärusest tulenev kaalutusõigus.

Kui hetkel sisaldab isikuandmete kaitse seadus kõiki reegleid seoses isikuandmete kaitsega, siis edaspidi sisalduvad seal vaid väike osa reeglitest. Alates 2018. aasta 25. maist peavad ettevõtjad lähtuma peamiselt ELi andmekaitse üldmäärusest.  Eelnõuga jäetakse isikuandmete kaitse seadusest välja need reeglid, mis edaspidi sisalduvad ELi andmekaitse üldmääruses. Seega uus seadus viiakse kooskõlla ELi andmekaitse üldmäärusega 2016/679

Keda mõjutab?

Eelõu mõjutab peamiselt  ettevõtjaid, kellel siiani oli delikaatsete isikuandmete spetsialisti määramiskohustus.  Lisaks mõjutab eelnõu ettevõtjaid, kes tegutsevad ajakirjanduse, kunsti, kirjanduse ning infühiskonna teenuste valdkonnas.Mis on olulisemad muudatused?

- Varasemalt isikuandmete kaitse eest vastutava isiku määramise kohustuse asemel tuleb sisuliselt määrata andmekaitsespetsialist.

- Eelnõus on toodud asjakohased meetmed, mida ka ettevõtjatel tuleb eriliiki isikuandmete töötlemisele kohaldada. Nendeks on tehnilised ja korralduslikud meetmed, mis tagavad ülmäärusele vastava töötlemise; meetmed, mis võimaldavad hiljem kontrollida ja kindlaks teha, kas isikuandmed on lisatud, muudetud, kustutatud või muul viisil töödeldud ja kes seda on teinud; andmekaitseametniku määramine; isikuandmete pseudonüümimine;  isikuandmete krüptimine ning konkreetsete juhiste kehtestamine isikuandmete edastamisele ja töötlemisele.

- Eelnõus on sätestatud ka teatud erandid isikuandmete töötlemiseks. Näiteks ajakirjanduses võib isikuandmeid töödelda ja avalikustada ilma andmesubjekti nõusolekuta, kui selleks on ülekaalukas avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega. Samuti võib kunstilise ja kirjandusliku eneseväljenduse eesmärgil teha sama.

- Seoses infoühiskonna teenuste pakkumisega kehtestatakse vanusepiiriks 14 aastat, millest alates võib lapse isikuandmeid töödelda. Alla 14-aastase puhul on töötlemiseks vajalik lapse seadusliku esindaja nõusolek.

Millal muudatused jõustuvad? ja seletuskirjaga SIIN.

Eelnõu plaanitakse jõustada 2018. aasta 25. maist.Ettevõtjate arvamused ja ettepanekud uue isikuandmete kaitse seaduse eelnõu osas on oodatud hiljemalt 18. detsembriks  e-posti aadressile [email protected]õtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostatakse ja edastatakse justiitsministeeriumile kaubanduskoja seisukoht.Tutvu lähemalt eelnõuga SIIN

Allikas: Eesti Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700