24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti maksusüsteem võrdluses Lätiga

PwC Eesti maksuteenuste juht Hannes Lentsius
Foto: Hannes Lentsius, PwC Eesti maksukonsultatsioonide osakonna juht
PwC Eesti maksuteenuste juht Hannes Lentsius tegi konverentsil Raamatupidamine ja maksud 2018 ülevaate Läti maksumuudatustest ning jagas soovitusi, mida Lätiga seotud Eesti ettevõtjad veel sel aastal võiks arvesse võtta.

Muudatused Lätis alates 01.01.2018

Läti maksumuudatustest rääkides tõi Hannes Lentsius välja, et jaotamata kasumi 0% maksustamine on edasi lükatud kuni kasumijaotisteni või eriobjektina maksustatavate väljamaksete tegemiseni. Järgnevalt toome ära Hannes Lentsiuse ülevaate peamisest erinevustest ja muudatustest.

Kasumijaotised maksustatakse tulumaksuga 20%. Maksustamisperioodiks saab olema üks kalendrikuu. Tasuda tuleb 20. kuupäevaks ning maksubaas jagatakse läbi koefitsiendiga 0.8.

Erinevused Eestiga:

maksustatavatele väljamaksetele kehtib tekkepõhine maksustamine;tulumaks tuleb tasuda kui dividendid välja kuulutatakse;rangem maksustamine seotud osapooltele antud laenude ning halbade nõuete puhul.

Kinnipeetavate maksude määrad tõusevad

Juhtimis- ja konsulteerimisteenuste ning enamuse kontserisiseste tasude määr on hetkel 10%, järgmisest aastast on määr aga 20%.Kinnisvara müügihinnalt kinnipeetav tulumaks suureneb ning 2% asemel tuleb 3%.

Kui Eesti äriühing või füüsiline isik omab Lätis kinnisvara, siis kinnisvara müües Läti ostjale tuleb Läti ostjal üldjuhul kinni pidada ja riigieelarvesse tasuda tulumaks.

Kinnipeetav tulumaks 20% on kehtestatud madala maksumääraga territooriumile tehtud maksetele ja dividendimaksetele.

Kinnipeetava tulumaksu mõttes ei ole Eestis vahet, kes on Eesti äriühingu aktsionärid. Kui 20% tulumaksu on makstud, siis rohkem maksukohustusi ei teki. Lätis tuleb veel täiendavalt 20% tulumaksu kinni pidada, kui aktsionär on offshore piirkonnast.

Läti valdusühingute režiim

Hetkel kehtiva süsteemi järgi ei maksustata Läti äriühingu tasemel kasumit, mida teenitakse osaluste müügist. Järgmisest aastast maksuvabastus küll jääb, kuid tingimused muutuvad rangemaks:

• Tulumaksuvabastus kehtib tulumaksumaksjalt saadud dividendidele või kui dividendidelt on teises riigis tulumaksu kinni peetud;

• osaluste võõrandamisest teenitud kasu võimaldab jätkuvalt dividendide maksubaasi vähendada;

• reegel hõlmab ainult otseste osaluste võõrandamist, mida on hoitud vähemalt 36 järjestikust kuud

• jaotamata kasum seisuga 31.12.2017 – saab lõpmatult maksuvabalt dividende jaotada või kasutada muude maksustatavate väljamaksete tegemiseks.

Soovitused 2017. aastaks

Hannes Lentsius soovitas veel sel aastal kriitilise pilguga üle vaadata järgmised punktid:

1. Grupisisene finantseerimine: järgmisest aastast võivad pikaajalised laenud tuua 20% maksukulu.

2. Millised on maksukahjumid ja maksuvarad – edasilükkunud tulumaks 2017. kuludesse? Kas on vaja alla hinnata või võivad need bilansis üles jääda?3. Varade ümberhindlus. Tasub kaaluda kinnisvara üleshindluse või teatud nõuete allahindluse võimalust.4. Kui 2018. aastal on oodata kahjumeid, siis jagada kogunenud jaotamata kasum 2018. aasta alguses.

Autor: Külli Reino, [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700