Autor: Raamatupidaja.ee • 23. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus muudatus pensionäride tulumaksuvabastuses

Muudatused võimaldavad pensionäril esitada kaks tulumaksuvabastuse avaldust
Foto: https://pixabay.com
Riigikogu rahanduskomisjon otsustas sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse seaduse muutmise eelnõuga (499 SE) kiita heaks eelkõige töötavaid pensionäre puudutava muudatusettepaneku.

Kuu maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN. Aasta maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN. Palgakalkulaatori leiad SIIT.

Sarnasel teemal saad lugeda lisaks SIIT.

Muudatus puudutab peamiselt neid, kes lisaks pensionile saavad ka palgatulu ja kelle mõlemast kohast saadav tulu on väiksem kui 500 eurot. „Muudatuse eesmärk on võimaldada kasutada 500 euro suurust maksuvabastust kohe, igakuiselt väljamakselt võimalikult suures ulatuses, mitte aasta hiljem tulumaksudeklaratsiooni alusel tulumaksu tagasi taotledes,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin. Ta lisas, et pensionärid, kes eelmisel aastal ei ole töötanud, ei pea midagi ette võtma, nendele väljamakstud pensionidele rakendab maksuvaba tulu Sotsiaalkindlustusamet ilma avalduseta automaatselt.

Stalnuhhin selgitas, et kui isiku pension ja töötasu mõlemad on väiksemad kui 500 eurot, kuid kokku rohkem kui 500 eurot – tuleks avalduste esitamisel silmas pidada, et  tööandjale ja Sotsiaalkindlustusametile  maksuvaba tulu arvestamise avaldustes kokku saab arvestada ainult 500 euroga. Näiteks pensionär saab pensioni 300 eurot ja ka töötasu 300 eurot kuus, siis võiks ta esitada avalduse Sotsiaalkindlustusametile 300 eurose maksuvaba tulu arvestamiseks ja tööandjale 200 eurose maksuvaba tulu arvestamiseks. Sellisel juhul peaks tööandja temale väljamakstud 100-lt eurolt kinni 20 protsenti  ja ta saaks palgana kätte 280 eurot.

Muudatus puudutab umbes 55 000 inimest, kes Rahandusministeeriumi andmetel saavad samaaegselt nii Sotsiaalkindlustusameti poolt väljamakstavat pensioni kui ka palgatulu alla 500 euro. Muudatuse järgi tekib neil võimalus esitada avaldus kahte kohta – Sotsiaalkindlustusametile ja ühele tööandjale.

Stalnuhhin saatis täna rahanduskomisjoni nimel ametliku pöördumise peaministrile ettepanekuga korraldada kiiresti laiaulatuslik selgitustöö tulumaksuvabastuse rakendamise kohta, kuna muudatuste sisu võib olla raskesti mõistetav.

„Rahanduskomisjoni esimehena palun esimesel võimalusel viia läbi teavituskampaania informeerimaks pensionäre ja kõiki asjasse puutuvaid isikuid Vabariigi Valitsuse algatatud sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (499 SE)  sisse viidavatest maksuvaba tulu arvestamisega seonduvatest muudatustest. Muudatused võimaldavad isikutel, kes saavad pensioni vähem kui 500 eurot kuus esitada maksuvaba tulu avaldus nii Sotsiaalkindlustusametile, kui ühele tööandjale, selleks, et pensionärid saaksid kasutada maksuvaba tulu igakuiselt. Igapäevane suhtlemine pensionäride ning meediaga on näidanud, et teadmised toimuvast on ebaselged,“ märgib Stalnuhhin oma kirjas peaministrile.

Allikas: Riigikogu

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700