Autor: Raamatupidaja.ee • 14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis mõjutab maksuvaba tulu suurust?

Kuidas mõjutavad töötasu, pension, toetused ja muud tulud maksuvaba tulu suurust
Foto: https://pixabay.com/
2018. aastal sõltub maksuvaba tulu summa teie sissetulekust. Seetõttu on oluline teada, kuidas mõjutavad maksuvaba tulu erinevad sissetulekud: töötasu, pension, toetused ja teised tulud. Vaata tululiikide lõikes selgitusi!

Kindsigo Konsultatsioonid OÜ juhi ja maksunõustaja Aule Kindsigo veebiseminari Astmelise maksuvaba tulu arvestamine: millal, mida ja kuidas?

Kuidas mitu töökohta mõjutavad maksuvaba tulu suurust

Kui saate brurotöötasu mitmelt tööandjalt igakuiselt kokku üle 1200 euro, siis tuleb teil endal brutotöötasud liita ja neile vastav maksuvaba tulu leida. Kuna tööandja ei tea teie teisi sissetulekuid ja ei saa neid arvesse võtta (nt teiselt tööandjalt teenitud töötasu), siis tuleb teil endal ühte tööandjat teavitada sellest, kas te loobute maksuvaba tulu arvestamise õigusest täielikult või osaliselt.

Kui teenite igakuiselt kahes töökohas brutotöötasu 1000 eurot, siis on teil õigus ühes töökohas rakendada maksuvaba tulu täies ulatuses (500 eurot) ning tulumaks peetakse kinni vaid 500 eurolt, teises töökohas maksuvaba tulu ei arvestata ja tulumaks peetakse kinni 1000 eurolt. Tuludeklaratsiooni kohaselt on teie aastatulu 24 000 eurot, mille puhul maksuvaba tulu suurus on 666,62 eurot aastas  ja peate 1. juuliks 2019 tulumaksu juurde maksma. Sellise olukorra vältimiseks tuleb teil endal teavitada oma tööandjat, et te loobute maksuvaba tulu arvestamise õigusest täielikult või lubate arvestada maksuvaba tulu näiteks 55 eurot kuus.

Maksuvaba tulu on õigus rakendada ainult ühes töökohas! Kui teie brutotöötasu mitmelt tööandjalt kuus on kokku üle 2100 euro, siis teile aasta maksuvaba tulu ette nähtud ei ole. Paluge tööandjal, kes siiani teie maksuvaba tulu on arvestanud, maksuvaba tulu arvesse võtta 0 või tulevikus ärge üldse maksuvaba tulu avaldust esitage.

Kui töötate korraga mitme tööandja juures, siis peab kuumäära alusel sotsiaalmaksu maksma see tööandja, kelle olete valinud tulumaksu kinnipidamisel maksuvaba tulu rakendajaks. Seetõttu on mitme tööandja puhul eriti oluline esitada maksuvaba tulu avaldus ka olukorras, kus palute tööandjal arvestada maksuvaba tulu 0 eurot.

Kuidas mõjutab muutuv töötasu maksuvaba tulu suurust

Kui teate juba ette, et teie töötasu võib aasta jooksul muutuda või on teil õigus saada preemiat, tulemustasu vm, siis tasub maksuvaba tulu arvesse võtmisel olla pigem konservatiivsem. Isegi kui seadusest tuleneva valemi järgi on teil lubatud maksuvaba tulu arvestada nt 200 eurot kuus, siis tasub tööandjale esitada avaldus, et ta arvestaks ainult nt 100 eurot kuus. Nii väldite tuludeklaratsiooni alusel 1. juuliks 2019 tulumaksu juurde maksmist. Samas kui maksate aasta jooksul tulumaksu rohkem, siis saate 1. märtsiks 2019 esitatava tuludeklaratsiooniga enammakstud tulumaksu tagasi. Seda ka juhul, kui palute tööandjal maksuvaba tulu üldse mitte arvestada.

Kuidas mõjutab maksuvaba tulu suurust lisaks töötasule Sotsiaalkindlustusametilt saadav pension

Kui teenite igakuiselt brutotöötasu 1000 eurot ja saate vanaduspensioni 425 eurot, siis on tuludeklaratsiooni kohaselt teie aastatulu 17 100 eurot, mille puhul maksuvaba tulu suurus on 4500 eurot. Et vältida tuludeklaratsiooni järgset tulumaksu juurde maksmist, tuleb teil endal tööandjat või Sotsiaalkindlustusametit teavitada, et teile tuleb arvestada maksuvaba tulu 375 eurot kuus (4500 ÷ 12). Kui teil võib aasta jooksul tulla ka ootamatuid tulusid (nt kinnisvara müük, väärtpaberite müük), siis võite maksuvaba tulu suuruseks märkida samuti väiksema summa. Nii väldite 1. juuliks 2019 tulumaksu juurde maksmist.

Kui olete töötav pensionär ja saate lisaks töötasule ka Sotsiaalkindlustusametilt pensioni (sh vanaduspension, toitjakaotuspension, töövõimetuspension, eripensionid ja pensionilisad) igakuiselt kokku üle 1200 euro, siis peate brutotöötasu ja pensioni liitma ning maksuvaba tulu suuruse leidma.

Maksuvaba tulu on õigus rakendada ainult ühes kohast, see tähendab kas tööandja juures või Sotsiaalkindlustusametis.

Kuna tööandja või Sotsiaalkindlustusamet ei tea ega saa arvesse võtta töötasu ja pensioni kokku, siis tuleb teil endal otsustada, kas te esitate maksuvaba tulu avalduse tööandjale või Sotsiaalkindlustusametile ning kas teile võib maksuvaba tulu arvestada täies ulatuses või osaliselt.

Sotsiaalkindlustusameti makstav töövõimetuspension läheb aastatulu arvestusse ja mõjutab maksuvaba tulu suurust. Samas Töötukassa makstav töövõimetoetus on maksuvaba toetus, mis ei lähe aastatuluna arvesse ja mis ei mõjuta maksuvaba tulu suurust.

Kuidas mõjutab maksuvaba tulu suurust ainult Sotsiaalkindlustusametilt saadav pension

Kuu maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN.

Aasta maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN.

Palgakalkulaatori leiad SIIT.

Kui olete pensionär ja teil ei ole lisaks pensionile (sh vanaduspension, toitjakaotuspension, töövõimetuspension, eripensionid ja pensionilisad) muid sissetulekuid, siis kohaldub teile üldine maksuvaba tulu määr (500 eurot). Tavapensionäri maksuvaba tulu muudatus ei mõjuta, sest uus maksuvaba tulu määr on suurem kui sel aastal (2017. a) üldine maksuvaba tulu ja täiendav maksuvaba tulu pensioni korral kokku. Muudatus mõjutab just töötavaid pensionäre ja eripensionide saajaid, kelle igakuine sissetulek ületab 1200 eurot.

Oluline on, et olete pensionärina Sotsiaalkindlustusametile maksuvaba tulu avalduse esitanud. Seda saab teha nii portaali eesti.ee kaudu kui Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindustes kohapeal.

Kuidas mõjutab maksuvaba tulu suurust Sotsiaalkindlustusametilt saadav vanemahüvitis

Kui olete lapsehoolduspuhkusel ja saate vanemahüvitist, siis on see teie maksustatav tulu. Kui teie vanemahüvitis on kuni 1200 eurot kuus, siis on teil õigus maksuvabale tulule 500 eurot kuus. Kui teie vanemahüvitis on üle 1200 euro, siis kohaldub maksuvaba tulu vastavalt tulumaksuseadusele.

Kui olete maksuvaba tulu avalduse Sotsiaalkindlustusametile esitanud ja teil muid sissetulekuid ei ole, siis Sotsiaalkindlustusamet võtab õige maksuvaba tulu arvesse ja teil ei ole täiendavaid kohustusi.

Kuidas mõjutab maksuvaba tulu suurust Sotsiaalkindlustusametilt saadav lapsetoetus, sünnitoetus ja lapsehooldustoetus

Sotsiaalkindlustusameti makstavad riiklikud toetused (sh lapsetoetus, lapsehooldustoetus, sünnitoetus vm) on maksuvabad ja neid tuludeklaratsioonis ei deklareerita.

Maksuvabad toetused ei lähe isiku aastulu arvestusse ega mõjuta maksuvaba tulu suurust.

Kuidas mõjutab maksuvaba tulu suurust Töötukassalt saadav töövõimetoetus ja töötutoetus

Töötukassa makstav töövõimetoetus ja töötutoetus on maksuvabad toetused, mida tuludeklaratsioonis ei deklareerita. Töövõimetoetus ja töötutoetus ei lähe isiku aastatulu arvestusse ega mõjuta isiku maksuvaba tulu suurust.

Siin on erinevus võrreldes Sotsiaalkindlustusameti makstava töövõimetuspensioniga, mis on isiku maksustatav tulu ning mis läheb aastatulu arvestusse ja mõjutab maksuvaba tulu suurust.

Kuidas mõjutavad maksuvaba tulu suurust Töötukassalt saadavad töötuskindlustuse hüvitised

Kui saate Töötukassalt töötuskindlustuse hüvitisi, siis on see teie maksustatav tulu. Kui hüvitis on kuni 1200 eurot kuus, siis on teil õigus maksuvabale tulule 500 eurot kuus. Kui hüvitis on üle 1200 euro, siis kohaldub maksuvaba tulu vastavalt tulumaksuseadusele.

Kui olete maksuvaba tulu avalduse Töötukassale esitanud ja teil muid sissetulekuid ei ole, siis Töötukassa võtab õige maksuvaba tulu arvesse ja teil ei ole täiendavaid kohustusi.

Kuidas äriühingult saadud dividendid mõjutavad maksuvaba tulu suurust

Kui saate aasta jooksul dividende, siis on see teie sissetulek, mis läheb aastatuluna arvesse. 2018. aastal läheb tuludeklaratsioonis aastatuluna arvesse teile laekunud dividendi summa ehk teile laekunud raha.

Samas kui olete saanud välismaalt dividende, millelt on välismaal tulumaks kinnipeetud või tasutud, siis läheb aastatuluna arvesse nii-öelda dividendide brutosumma ehk koos kinnipeetud või tasutud maksuga summa.

Kuidas mõjutab aasta jooksul ootamatult saadus tulu maksuvaba tulu suurust

Kui saate aasta jooksul nt kasu vara võõrandamisest (kinnisvara müügist, väärtpaberite müügist, kasvava metsa raieõiguse või metsamaterjali müügist vm), siis on see teie maksustatav tulu, mis mõjutab maksuvaba tulu suurust. Kui teate ette, et teenite aasta jooksul lisaks töötasule ja/või pensionile ka kasu vara võõrandamisest, siis on teil võimalus oma tööandjat või Sotsiaalkindlustusametit, kellele olete maksuvaba tulu avalduse esitanud, teavitada, et te loobute maksuvaba tulu arvestamise õigusest täielikult või osaliselt.

Maksuvaba eluaseme müüki või isiklikus tarbimises oleva vallasasja müüki tuludeklaratsioonis ei deklareerita ja aastatuluna arvesse ei võeta.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700