Raamatupidaja karjäärivõimalused

Raamatupidaja karjäärivõimalused
Ettevõtja ja finantskontroller Ilona Oolu

Ambitsioonikas raamatupidaja võib alati edasi ja ümber õppida - näiteks finantskontrolleriks. Kes on juba pikemat aega raamatupidajana ametis olnud, võib ühel hetkel soovida oma valdkonnas veidi pikema sammu astuda ja järgmisele tasandile liikuda. Ent kuhu ja kuidas? Üks võimalikest perspektiividest on finantskontrolleri tasand.

Pikaajalise finantstaustaga ettevõtja ja finantskontroller Ilona Oolu ütleb, et inimesi on üldjoontes kahte sorti - ühed on rohkem ettevaatavad ja neile meeldib tegeleda protsesside parendusega, otsida (loogika)vigu raportites, eelarvestada, arutleda, analüüsida, suhelda inimestega ning otsustada,“ alustab Ilona, kelle sõnul valivat seda tüüpi inimesed enamjaolt finants- ja ärikontrolleri, (finants)analüütiku või finantsjuhi ameti. „Neis ametites eeldatakse alati majandusalast kõrgharidust,“ täpsustab ta.

Teist tüüpi inimesed on Ilona sõnutsi aga need, kellele meeldivad konkreetsemad tööülesanded, piiritletud teemavalik ning kellele on esmatähtis, et kell viis saab oma tööpäeva rahulikult lõpetada ja on selgelt ette teada, mis homne päev toob. „Seda tüüpi inimesed valivad tihti (pea)raamatupidaja ja audiitori elukutse. Raamatupidajatele ja audiitoritele on tähtis, et finantsandmete hetkeseis ja ajalugu oleks korras - nad ei saa enne rahu, kui deebet ja kreedit võrduvad,“ jätkab ta. Kontrollingus seevastu aktsepteeritakse Ilona sõnul juhtimisviga perioodi raamatupidamisandmetes. „Näiteks kui soovitakse periood sulgeda juba 4ndal kuupäeval, siis on ju selge, et antud perioodi andmed ei ole 100% õiged. Erinevus hinnangulise ja tegeliku tulemuse vahel on juhtimisviga ning tihti on kuni 5% erinevus lubatud,“ selgitab ta. Kui raamatupidamises tihti ka spetsialiseerutakse, siis kontrollingus ei ole see Ilona sõnul võimalik. „Kontrolling haarab kogu ettevõtte finantssüsteemi ning äriprotsesse,“ sõnab ta ja toob suurima erinevusena finants- ja ärikontrolleri vahel välja asjaolu, et ärikontrolleri vastutada on lisaks ka kogu ettevõtte äriprotsesside parendus ning ta on kaasatud ettevõtte strateegilisse äriplaneerimisse. „Finantskontrolleri vastutus piirdub aga finantsprotsessidega,“ lisab ta.

Ilona nendib, et finantskontroller ei saa tänases ajas hakkama ilma raamatupidamisalaste baasteadmisteta ja seega tuleks töökogemus siin ülimalt kasuks.

See, kas raamatupidajast kasvatakse edasi kontrolleriks on Ilona arvates ainult inimese enda soovi taga. „Kui inimesele imponeerivad rohkem muutlikumad tööülesanded, kus võib olla mitu lahendusvarianti, ja kus on kindlasti rohkem suhtlust, siis tasuks kaaluda liikumist raamatupidamisest kontrollingusse,“ julgustab Ilona raamatupidajaid end sel moel analüüsima.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Taavi Majandustarkvara

Taavi Majandustarkvara iseloomustab laialdane funktsionaalsus, integreeritavus ja hea klienditugi. TAAVI Majandustarkvara aitab ettevõttel luua tervikliku integreeritud infosüsteemi, mis käib pidevalt ajaga kaasas.

Standard ERP on integreeritud äritarkvara keskmistele ja suurtele ettevõtetele.

Standard ERP ühendab endas traditsioonilise ettevõtte ressursiplaneerimise (ERP) ja kliendihalduse (CRM) kõrval laialdasel hulgal erilahendusi lähtuvalt ettevõtte spetsiifikast ning vajadustest.

Valdkonna tööpakkumised

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

17. detsember 2017

Lemoine Estonia otsib RAAMATUPIDAJAT

Manpower OÜ

03. detsember 2017

Ramirent Shared Services AS is looking for a GENERAL LEDGER ACCOUNTANT

Ramirent Shared Services AS

27. november 2017

Uudised

Tööriistad