Autor: Raamatupidaja.ee • 2. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peaks astmelisest maksuvabastusest teadma pensionärid

Uus tulumaksukord puudutab enim töötavaid pensionäre
Foto: https://pixabay.com
Uuest aastast kaob ära täiendav maksuvaba tulu pensionidele ja kahjuhüvitistele. Vaata Sotsiaalkindlustusameti soovitusi, kuidas valmistuda ja vältida tulumaksu juurdemaksmise kohustust.

Pensionäril, kelle tulu on ainult pension, sissetulek siiski ei vähene.

Näide: pensionär, kelle sissetulekuks on ainult pension

Samas võib pension muutuda maksustatavaks ka täies ulatuses (kui pensionäri sissetulek aastas on üle 25 200 euro).

Näide: pensionär, kes saab pensioni ja töötasu

Kui pensioni saaja ei ole sotsiaalkindlustusametile maksuvaba tulu arvestamiseks avaldust esitanud, siis arvestatakse tema pensionilt alates 2018. aasta jaanuarist automaatselt tulumaks esimesest eurost.

Töötaval pensionäril tuleb mõelda, kas ja kellele (tööandjale või sotsiaalkindlustusametile) esitada maksuvabastuse avaldus.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juhi Kati Kümniku sõnul need inimesed, kes on juba esitanud sotsiaalkindlustusametile tulumaksuvaba osa arvestamise avalduse, uut avaldust esitama ei pea. „Alates 1. detsembrist saab inimene ka ise eesti.ee portaalist järgi vaadata, kas tulumaksuvabastuse rakendamiseks avaldus on esitanud või mitte. Kui ei ole, siis saab avalduse sealsamas kohe ka esitada,“ rääkis Kümnik. Avalduse võib esitada ka elektrooniliselt e-posti aadressile [email protected] (blanketi leiad leiad SIIT).

Sotsiaalkindlustusameti poolt makstavate tulumaksuga maksutatavate ja maksustamisele mitte kuuluvate hüvitiste kohta leiad infot SIIT.

Suuna eesti.ee postkast oma igapäevaselt kasutatavale e-postile – nii jõuab vajalik info õigel sinuni!

Sotsiaalkindlustusamet kasutab inimetele teadete edastamiseks eesti.ee postkaste.

Mis muutub III samba väljamaksetes?

kolmandast sambast saab raha välja võtta :1) kas ühe või mitme väljamaksena elukindlustuslepingust või vabatahtlikust pensionifondist VÕI2) kindlustuspensionina, kus tehakse regulaarseid makseid lepingu alusel kuni isiku surmani.Eluaegse kindlustuspensioni saajaid tulumaksuseaduse muudatus ei mõjuta, sest sellised väljamaksed on tulumaksuvabad ning isiku aastast maksustatud tulu ei suurenda.Muudatus puudutab kogujaid, kes võtavad raha välja otse fondist või kindlustuslepingust.1) Ei puuduta isikud, kelle maksustatav tulu koos kolmanda samba väljamaksega jääb alla 14 400 euro aastas (keskmiselt 1200 eurot kuus). Nende maksuvaba tulu on endiselt 6000 eurot aastas (500 eurot kuus). Näiteks, pensionärid, kes saavad 500 eurot pensionit, saavad ilma täiendava maksukohustuseta kolmandast sambast võtta välja veel kuni 700 eurot iga kuu.2) Puudutab isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on kuni 14 400 eurot aastas, kuid kelle sissetulek tõuseb üle 14 400 euro kolmanda samba väljamakse tõttu. Nendel inimestel hakkab kolmanda samba väljamakse vähendama maksuvaba tulu suurust, mis muidu oleks 6000 eurot aastas. Vähenenud maksuvaba tulu arvelt tuleb tasuda tulumaks. Maksimaalne täiendav kohustus on 1200 eurot aastas, kuid sõltuvalt väljavõetavast summast võib olla ka väiksem. Ometi, kui võrrelda olukorda tänase kehtiva reeglistikuga, kaotab isik talle täna ettenähtud maksuvaba tulu 2169 eurot , mis lisab maksukohustust maksimaalselt kuni 432 eurot, mis on 20 protsenti tänasest 2160 maksuvabast tulust. Näiteks, kui isiku maksustatav tulu on 12 000 eurot aastas ning ta võtab kolmandast sambast välja aasta jooksul 7800 eurot, väheneb tema maksuvaba tulu 6000 eurolt 3000 eurole ning tal tekib kohustus maksta juurde 600 eurot tulumaksu.3) Puudutab isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on vahemikus 14 400 -25200 eurot aastas, kuid kelle sissetulek suureneb tänu kolmanda samba väljamaksele. Nende maksuvaba tulu on juba ilma kolmanda samba väljamakseta väiksem kui 6000 eurot ning kolmanda samba väljamakse vähendab seda veelgi.4) Ei puuduta isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on üle 25200 euro aastas (2100 eurot kuus). Nendel ei ole maksuvaba tulu enam ette nähtud ning väljamaksed kolmandast sambast ei mõjuta kuidagi nende maksuolukorda.Allikas: Sotsiaalkindlustusamet, SEB Elu- ja pensionikindlustus

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700