Autor: Raamatupidaja.ee • 2. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Astmeline maksuvabastus, maksunõuded ja tähtajad

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi
Foto: Külli Reino
Kuidas vältida tulumaksu juurdemaksmist 2019. aastal ja kuidas oma rahaasjadel silm peal hoida? Soovitusi jagab MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.

Alates 2018. aastast jaguneb saadava maksuvabastuse suurus kolme peamisesse gruppi. Kui aastane tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis on võimalik kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus.

Kuu maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN, aasta maksuvabastuse summa saad arvutada SIIN ja palgakalkulaatori leiad SIIT.

Kui kuine sissetulek on vahemikus 1200–2100 eurot (aastane tulu 14 400–25 200 eurot), siis hakkab maksuvaba tulu suurus 500 eurost vähenema ja mida lähemal see on 2100 eurole, seda väiksem on maksuvaba tulu. Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides on kogu tulu tulumaksuga maksustatav ja maksuvaba tulu suurus on 0 eurot.

Maksuvaba tulu summa kujunemisest saad täpsema ülevaate SIIT.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul tuleb inimestel juba enne järgmist aastat mõelda, millisesse tuluvahemikku kuulutakse, et selle alusel esitada maksuvaba tulu avaldus oma tööandjale või muule väljamakse tegijale, näiteks sotsiaalkindlustusametile.

„Kui inimene ei ole aasta alguses arvestanud mõne täiendava tuluga, näiteks korteri väljaüürimisest saadud tulu või preemiaga, siis võib aasta jooksul arvestatud maksuvabastus olla liiga suur ja tekitada sellega tulumaksu juurde maksmise kohustuse 2019. aasta alguses,“ selgitas Liivamägi.

Tulude arvestusse lähevad kõik tulumaksuga maksustatavad tulud nagu palk, preemiad, töövõtu- ja käsunduslepinguga saadud tulud, pension, välismaine tulu, üüritulu, vara võõrandamine, dividendid jne.

Tulumaksuvabasid tulusid arvesse ei võeta. Need on näiteks eluaseme müük, isikliku auto müük, maksuvaba (lapse)toetus, maksuvaba stipendium, lähetuse päevaraha maksuvaba piirmäära ulatuses, isikliku sõiduauto hüvitis jne.

Aasta arvestuses võib igakuiselt arvestatud maksuvaba tulu muutuda „valeks“ erinvatel põhjustel:

- Ühe tööandja ebaregulaarsed tasud, mitu väljamakset kuus (preemia, puhkusetasu, palk jne)

- Mitme tööandja poolt makstud tasud

- Ootamatud sissetulekud vara müügist vms

Maksuvaba tulu arvestamise kohta saad lähemalt lugeda SIIN.

Raskesti ennustatava tulu puhul on mõistlik pigem olla maksuvaba tulu arvesse võtmisel tagasihoidlikum, et vältida tulumaksu juurde maksmist. Enammakstud tulumaksu saab 2019. aasta alguses esitatava tuludeklaratsiooniga tagasi.

Kui tulumaksu ei maksa, maksutagastust ei saa

Inimestel, kes saavad miinimumpalka (järgmisel aastal 500 eurot), ei ole enam tulumaksukohustust. Neil tasub tähele panna aga, et 2019. aastal tuludeklaratsiooniga nad enam maksutagastust ei saa, sest nad ei olegi tulumaksu maksnud. Täna harjumuspärased mahaarvamised, nagu näiteks laste koolituskulud nendele inimestele enam ei kohaldu, kuna nad on aasta jooksul nö tulumaksutagastuse juba kätte saanud.

Juurdemaksmise tähtaeg on 1. juuli 2019

Juhul, kui tuludeklaratsiooniga selgub, et tulumaksu tuleb siiski juurde maksta, on maksetähtaeg 1. juulil, välismaalt saadud tulu või vara võõrandamisel saadud tulu korral 1. oktoobril. Kui selgub, et tulumaksu tähtaegseks tasumiseks puuduvad rahalised vahendid, saab e-maksuametis esitada ajatamistaotluse. Taotlust esitades saab ise valida summa suuruse ja perioodi, mille jooksul võlg tasutakse. Tavapäraselt tuleb tähtaegselt maksmata summalt maksta viivist 0.06% päevas. Võimalus on esitada ka viivise vähendamise taotlus – viivist saab vähendada kuni 50%. Seega tuleb maksmisega viivitamise eest maksta viivist vähemalt 0,03% päevas.

E-maksuametisse/e-tolli lisandub veel võimalus jooksvalt näha, kui palju on erinevad väljamaksjad inimesele tasu maksnud ja maksuvaba tulu kasutanud. Kui maksuvaba tulu on kasutatud üle piirmäära, saab näha ka võimalikku täiendavat tulumaksukohustust, mis tekib tuludeklaratsiooni esitamisel. Samas tuleb arvestada, et see on prognoos, sest kui sissetulek aasta jooksul muutub, siis muutub ka maksuvaba tulu suurus. Samuti puudub MTA-l info täiendavate tulude ja võimalike mahaarvamiste kohta, mis tuleb esitada alles järgneva aasta tuludeklaratsioonil.

E-maksuametis/e-tollis tasub oma e-postiaadress ja telefon üle vaadata, sest MTA hakkab saatma teavitusi, kui maksuvaba tulu määr hakkab enne aasta lõppu täis saama.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700