Autor: Raamatupidaja.ee • 1. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste maksustamine 2018

Millised hüvitised kuuluvad tulumaksuga maksustamisele ja millised mitte?
Foto: Pixabay
2018. aastal kerkib maksuvaba tulu määr ühes kuus 500 euroni, ent muudatusega kaasnevad mitmed tingimused, millega on vaja arvestada ja millega mitte kursis olemine võib tuua kaasa hoopis tulumaksu juurde maksmise 2019. aastal. Uuest aastas kaob ära täiendav maksuvaba tulu pensionidele ja kahjuhüvitistele. Vaadake üle, millised hüvitised kuuluvad tulumaksuga maksustamisele ja millised mitte

Mõtle 2018. aasta alguseks läbi, milliseks kujuneb eeldatavasti sinu aastane tulu. Sealhulgas igakuised tulud (nt töötasu, pension, üüritulu jm) ja ka loodetavad muud tulud (nt kasu kinnistu müügist, kasu väärtpaberite müügist vm). Aastatulu saad arvutada SIIN.

Eeldatava aastatulu põhjal tee otsus igakuise maksuvaba tulu kasutamiseks ning teavita seda isikut, kellele oled andnud maksuvaba tulu arvestamise avalduse. 

Kui tulu suurus on väga kõikuv ja/või prognoosimatu, on mõistlik aasta jooksul maksuvaba tuluga üldse mitte arvestada. Kui tagasivaates tekib aastatulu põhjal õigus tulumaksuvabastusele, siis saab selle 2019. aasta veebruaris esitatava tuludeklaratsiooni alusel tagasi.

Hoia oma e-maili aadress MTA-s värskena, et saaksime saata teavituse maksuvaba tulu täitumisest aasta keskel.

Loe lisa SIIT ja SIIT.

Sotsiaalkindlustusameti poolt makstavad hüvitised, mis ei kuulu tulumaksuga maksustamisele:

üksi elava pensionäri toetusperetoetused (sh lapsetoetus, lapsehooldustasu, sünnitoetus, üksikvanema lapse toetus, lasterikka pere toetus, ajateenija või asendusteenistuja lapsetoetus, eestkostetava või hooldatava lapse toetus, lapsendamistoetus, elluastumistoetus)kahjuhüvitise lisakulutuse hüvitis (sh proteesidele, abivahenditele, retseptiravimitele, taastusravile, sõidukulud raviasutusse, kannatanu hooldamiskulud)elatisabi (sh kohtumenetlusaegne ja täitemenetlusaegne elatisabi)puuetega inimeste sotsiaalteenused (sh puudega lapse toetus, puudega tööealise inimese toetus, puudega vanaduspensioniealise toetus, puudega vanema toetus, õppetoetus, täienduskoolitustoetus)represseeritu toetusolümpiavõitja riiklik toetustagasipöörduja toetuskuriteoohvri riiklikud kahjuhüvisedsotsiaalse rehabilitatsiooni teenused (sh sõidukulude hüvitamine, erihoolekande teenus, abivahendid)psühholoogilise abi kulude hüvitamine (ohvriabi)

NÄIDE: Inimene saab pensioni 380 eurot kuus, puudega vanaduspensioniealise toetust 40,91 eurot kuus ning oktoobris sai üksi elava pensionäri toetust 115 eurot aasta eest. Siin arvestab pensionär, et tema igakuine tulumaksuga maksustatav tulu on üksnes pension. Puudega vanaduspensioniealise toetust ja üksi elava pensionäri toetus tulu hulka ei arvestata, kuna need toetused ei ole tulumaksuga maksustatavad tulud. Sotsiaalkindlustusameti poolt makstavad hüvitised, mis kuuluvad tulumaksuga maksustamisele:

PensionKahjuhüvitisVanemahüvitis (sh vanemahüvitise ja sünnitushüvitise vahe)

NÄIDE: Inimene saab pension 390 eurot kuus ja vanemahüvitist 470 eurot kuus. Kuivõrd nii pension kui vanemahüvitis on tulud, millelt arvestatakse tulumaks, siis tuleb inimesel antud tulud kokku liita, et saada teada, mis summas on tema ühe kuu kogutulu, mis kuulub tulumaksuga maksustamisele. Antud näite puhul on kogutulu 860 eurot kuus (390+470). Inimesel on õigus 500-eurosele tulumaksuvabastusele.

Sotsiaalkindlustusametist makstavad hüvitised liidetakse kokku

Hüvitisi vaadatakse sotsiaalkindlustusameti poolt makstavate tulumaksuga maksustavate hüvitistena. See tähendab, et kui inimesel on õigus nii pensionile kui vanemahüvitisele ning tal on esitatud (või esitab) tulumaksuvabastuse avalduse sotsiaalkindlustusametile, siis kehtib see avaldus kõigi sotsiaalkindlustusameti väljamaksete osas.

NÄIDE: Inimene saab pensioni 350 eurot ja vanemahüvitist 500 eurot. Täna on ta täiendava tulumaksuvabastuse avalduse esitanud vanemahüvitiselt. Talle rakendatakse täna automaatselt tema pensioni väljamakselt (ilma avalduseta) tulumaksuvabastust 236 eurot kuus ja vanemahüvitiselt (esitatud avalduse alusel) tulumaksuvabastust 180 eurot kuus.

Alates 01.01.2018 arvestame, et inimese kogutulu on 850 eurot kuus (350+500) ning, et tal on õigus 500-eurosele maksuvabastusele kuus. Täiendav maksuvabastus pensionilt (236 eurot kuus) kaob ära. Maksuvabastust rakendatakse pensioni ja vanemahüvitise väljamakselt selliselt, et 350eurone pension makstakse kogusummas välja. Kasutamata tulumaksuvabastuse jäägiks jääb 150 (500-350), seda rakendatakse vanemahüvitisest. Siinjuures peab inimene meeles pidama, et kui tal lõppeb vanemahüvitise väljamakse, siis kehtib esitatud tulumaksuvabastuse avaldus pensionilt edasi. Kui inimene läheb tööle ja tahab, et tööandja rakendaks tulumaksuvabastust hoopis palgas, peab ta sotsiaalkindlustusametile esitama avalduse tulumaksuvabastuse lõpetamiseks ja tööandjale avalduse tulumaksuvabastuse rakendamiseks.

Allikas: Sotsiaalkindlustusamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700