Autor: Raamatupidaja.ee • 20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algavad MTA uue iseteeninduskeskkonna arendustööd

E-MTAs olevad teenused muutuvad selgemaks ja mugavamaks
Foto: https://pixabay.com
Maksu- ja Tolliamet koos Rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskusega sõlmisid täna lepingud tarkvaraettevõtetega Icefire ja Nortal uue e-maksuameti/e-tolli (e-MTA) arendamiseks. Lepingud hõlmavad esimest etappi, kus 2019. aasta kevadeks uueneb täielikult iseteenindusportaali ülesehitus ja kaasajastatakse e-teenuste kasutusmugavus.

Lepingute maksumus on 1,5 miljonit eurot ja arendust rahastatakse Euroopa Liidu regionaalarengu fondist. Tegemist on kolme esimese lepinguga, kokku läheb maksu- ja tolliameti iseteenindus- ja arvelduste keskkonna põhimõtteline ja visuaalne uuendamine maksma hinnanguliselt 5 miljonit euro.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Valdur Laidi sõnul on nende arenduste valmimine kliendi jaoks kindlasti kõige tajutavam muutus. „Uus tehniline baas aitab muuta kogu suhtluse meiega võimalikult kontaktivabaks. See tähendab, et tehnoloogilisi võimalusi andmete saatmiseks või meiega muul moel suhtlemiseks tekib juurde, samuti on e-MTAs olevad teenused oluliselt selgema ja mugavama ülesehitsega,“ ütles Laid.

Icefire juhatuse esinaise Vilve Vene sõnul on neil MTA pikaajalise tehnoloogiapartnerina hea meel aidata taas ameti e-teenused kvalitatiivselt uuele tasemele viia. „Usume, et selle innovatsiooni tulemusel muutub nii Eesti ettevõtete, eraisikute kui ka e-residentide riigiga suhtlemine palju sõbralikumaks ja mugavamaks," lisas Vene.

Rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse direktori Margus Noormaa sõnul on märkimist väärt, et loodav iseteeninduskeskkond põhineb kaasaegsel teenuspõhisel arhitektuuril. Uued komponendid baseeruvad vabavaralisel platvormil ning lihtsustub rakenduste ja keskkondade haldus, märkis Noormaa.

Nortali avaliku sektori äriüksuse juhi Lauri Tammiste sõnul on MTA e-lahendused olnud Eesti e-riigi lipulaev aastaid ning eeskujuks teistele sarnastele organisatsioonidele üle maailma. “On hea meel anda panus uue e-MTA platvormi loomisel, mis muudab maksu- ja tolliameti e-keskkonna selgemaks, mugavamaks ja lõppkasutajale kaasaegsemaks,” lisas Tammiste.

MTA iseteeninduskeskkonna projekt sisaldab kliendi töölaua arendamist nn portaalina, mis lihtsustab navigeerimist ja soovitud tulemuseni jõudmist. Samuti tekib kliendile ühtne vaade e-MTA e-teenuste tarbimisel. Lisaks pakub uus arvelduste komponent kliendile palju selgemat ülevaadet oma nõuetest, toimingutest, ettemaksukontost ja tagastustaotlustest. Lihtsustub ka maksete tegemine.

Teenuste uuenemise üldiste põhimõtetega saab tutvuda SIIN.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700