Autor: Raamatupidaja.ee • 17. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused TSD vormides

Tulemas on muudatused TSD vormides
Foto: https://pixabay.com
Rahandusministeerium on ette valmistanud eelnõu, millega muudetakse määruse „Tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad“ alusel kehtestatud TSD vorme.

Mis on eesmärk? punkti 5.3. väljamakse liiki 51 täiendatakse vabatahtlikule tehtava väljamakse deklareerimise korraga. Välisriigis mõne tulumaksusoodustusega ühingu nimekirja kantud ühingu ülesannet täitvale vabatahtlikule tehtud väljamakset maksustatakse, kui see ületab välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäära. täitmise korra p 5.3. väljamakseliigi 53 ja vormi TSD lisa 2 täitmise korra punkti 7.5 väljmakse liigi 179 tehakse tehniline muudatus seoses sellega, et perehüvitise seaduse alusel makstav vanemahüvitis maksustatakse tulumaksuga ja deklareeritakse. jäetakse koodilt 4030 välja parkimistasu, mis ei kuulu isiku maksuvaba tulu hulka ning seda ei loeta ka erisoodustuseks.

Muutmise eesmärk on viia tulu- ja sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormid vastavusse tulumaksuseadusesse (edaspidi ka TuMS) tehtud muudatustega.Keda mõjutab?

Muudatused mõjutavad kõiki ettevõtjaid, kellel on kohustus esitada tulumaksuseaduse ja teiste seaduste alusel nõutavaid deklaratsioone.Mis on olulisemad muudatused?

Muudetakse eespool nimetatud määruse alusel kehtestatud vorme TSD, TSD lisa 1, TSD lisa 2, TSD lisa 3, TSD lisa 4, TSD lisa 6, TSD lisa 7, INF 1, INF 6 ja INF 14.Vormi TSD lisa 1

Vormi TSD lisa 1

Vormi TSD lisas 4

* Koodil 4040 muudetakse sõiduauto kasutada andmise sõnastust, kaotades ära täiendi „tasuta või soodushinnaga“. Muudatus on tingitud sellest, et sõiduauto kasutamise hind määratakse edaspidi auto võimsuse põhjal ja kaovad kehtivad erisoodustuse arvutamise hinnad.* Koodil 4080 näidatakse tööandja antud osalusoptsiooni võõrandamisel või osalusoptsiooni alusvaraks oleva osaluse omandamisel saadud tulu, arvestades, et osalusoptsooni andmist ei loeta erisoodustuseks (tulumaksuseaduse § 48 lg 53 ).* Koodil 4120 näidatakse töötaja tervise edendamiseks tehtavad kulud, mis ületavad tulumaksuseaduse § 48 lõikes 55 märgitud maksuvaba piirmäära. Töötaja tervise edendamiseks tehtavate kulutuste puhul ei maksustata erisoodustusena 100 euro ulatuses kulutusi töötaja kohta ühes kvartalis, vastavalt tulumaksuseaduse § 48 lõikes 55 märgitud tingimustele. Piirmäära ulatuses tehtud kulutused näidatakse vormil INF 14.* Koodil 4130 näidatakse tööandja ettevõtlusega seotud kulutused töötaja transpordiks elu- ja töökoha vahel; puudega või töövõimetuse astmega töötajale abivahendite andmiseks tehtud kulutused, arvestades tulumaksuseaduse § 48 lõiget 54 ja § 61 lõiget 45; töötaja majutamiseks tehtud kulutused, kui need ei vasta tulumaksuseaduse § 48 lg 56 tingimustele.

Vormi TSD lisa 6 koodi 6080 täiendatakse ettevõtluskontole laekunud tuluga, mis on saadud eraisikule teenuse osutamise või kauba müümise eest. täiendatakse residendist krediidiasutuste kohustusega maksta tulumaksu avansilisi makseid 14% eelmises kvartalis teenitud kasumilt.

Vormi TSD lisa 7

* Vormi TSD lisa 7 täiendatakse uue koodiga 7012, mille all näidatakse varjatud kasumieraldiseks tunnistatud laenud ning nendelt tasutav tulumaks.* Vormi TSD lisa 7 osa II täiendatakse uue tulu liigiga 734, milleks on maksustatud laen.* Vormi TSD lisa 7 osasse II lisandub uus kood 7211, mis on seotud laenu tagastamisega – sellel koodil näitab laenuandja temale tagastatud laenusummat, millelt ta on tasunud tulumaksu.

Vormi TSD lisa 3 täieneb uute osadega V „Varjatud kasumieraldised“ ja VI „Krediidiasutuse avansilised maksed“. täiendatakse maksustatud varjatud kasumieraldise (ehk antud laenu) sätetega. Residendist äriühing näitab vormil INF 1 tulu liigiga VKE maksustamisperioodil välja makstud TuMS § 50²  alusel maksustatud varjatud kasumieraldise summad ning nende saajad. tehakse muudatus seoses sellega, et pensioniregistri pidaja peab hakkama maksu- ja tolliametile esitama informatsiooni vabatahtlike pensionifondide osakute soetamiseks kalendriaastal makstud summade kohta. täiendatakse osaga IV, kus residendist äriühing ja mitteresidendist äriühingu püsiv tegevuskoht Eestis peab deklareerima kvartalis antud laenude summad (mida ei ole maksustatud vastavalt TuMS § 50² ) ja tagastatud laenude summad.

Vormi INF 1

Vormi INF 6

Vormi INF 14

Millal muudatused jõustuvad?

Määrus jõustub 1. jaanuaril 2018.

Määruse eelnõuga saad tutvuda SIIN ja seletuskirjaga SIIN.

Allikas: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700