16. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubiku eratarbeks kasutamine 2018

Kuidas järgmisel aastal kaubikut maksustada
Foto: https://pixabay.com
Sõiduauto tunnuseks tehnilises passis on märge M1 või M1G, kuid kaubik kuulub veoautode klassi ning kaubiku eratarbeks kasutamisel ei rakendata praegu sõiduautode spetsiifilist maksubaasi, mille ülempiir on 256 eurot kalendrikuus. Kuidas hakkab käima aga kaubikute maksustamine järgmisel aastal?

Seminar Autode maksumuudatuste ohud ja võimalused toimub 23.11.2017 Radisson BLU Hotel Olümpia Tallinn konverentsikeskuses.

Lektor on Marko Saag.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

 

Kaubiku eratarbeks kasutamisel on praegu erisoodustuse hind määratud rahandusministri 13.01.2011 määrusega nr 2 „Erisoodustuse hinna määramise kord”.

Selle korra § 2 kohaselt juhul, kui erisoodustuseks on tööandja omandis või valduses oleva vara (välja arvatud sõiduauto) tasuta või soodushinnaga kasutada andmine töö-, ameti- või teenistusülesannete või tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks, loetakse erisoodustuse hinnaks selle vara rendile andmise turuhind või rendile andmise turuhinna ja soodushinna vahe.

Seega tuleks kaubiku puhul lähtuda erisoodustuse hinna arvutamisel kaubiku eratarbeks kasutamisel selle rendile andmise hinnast. Näiteks kaubikuks loetakse ka tavaelus luksusautoks peetav Porsche Cayenne’i, mille hind olenevalt margist on 70 000 - 170 000 eurot. Kui lähtuda erisoodustuse määramisel sellise sõiduauto rendihinnast, siis see oleks kindlasti tunduvalt suurem kui 256 eurot kuus.

Alates 01.01.2018 lubatakse kaubiku puhul kasutada sõiduauto erisoodustuse hinna määramise korda ning selleks täiendati TuMS-i § 48 lõikega 81, mille kohaselt lõikes 8 sätestatud erisoodustuse hinna määramise korda võib kasutada ka liiklusseaduse tähenduses kuni 3500-kilogrammise täismassiga veoauto kasutamise võimaldamisel töö-, ameti- või teenistusülesannete või tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks.

Kuigi TuMS-i § 48 lõike 81 kohaselt võib, kuid pole kohustuslik kaubiku puhul kasutada sõiduauto erisoodustuse hinna määramise korda, siis see oleks kallite kaubikute puhul ilmselt soodsam, kui lähtuda nende rendi turuhinnast.

Näiteks Porche Cayenne GTS-i mootori võimsus on 324 kilovatti ja müügihind 102 000 eurot. Mootori võimsusest lähtudes oleks erisoodustuse hind 324 x 1,96 = 635 eurot. Porche Cayenne GTS-i rendihind sõltub rendileandjast, ent kui lähtuda ainuüksi selle auto ühe kuu eeldatavast amortisatsioonist, mis on rendihinna määramisel üks oluline kuluelement, siis on ilmne, et ühe kuu rendihind oleks palju suurem kui 635 eurot.

Täismahus artiklit loe ajakirjas Raamatupidamise Praktik.

Autor: Tõnis Jakobi, OÜ Marisett juhtiv maksukonsultant

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700