11. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus laenu deklareerimise kohustus = uus peavalu ettevõtjale

Grupisiseselt antud laenud tuleb deklareerida
Foto: https://pixabay.com
Oled Eesti äriühing, mis on kontserni osa? Või oled välismaa äriühingu Eesti filiaal? Ära unusta antud grupisiseste laenude uut deklareerimiskohustust!

Samal ajal, kui ülejäänud maailm keskendus OECD tegevuskavale maksubaasi vähendamise ja kasumi väljaviimise vältimiseks (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS), mõeldi Eestis välja tagasiulatuv lisakoormus ettevõtetele, kes annavad laenu oma seotud osapooltele grupi siseselt.

Kui soovid ettevõttena anda laenu oma emaettevõttele või horisontaalselt teisele tütarfirmale, tuleb silmas pidada laenu tagastamise tähtaega: enam kui 48 kuud näeb ette kohustust tõendada maksuhaldurile võimekust ning kavatsust laen tagasi maksta. Veel enam, deklareerida tuleb kõik grupisisesed laenud tagasiulatuvalt 1. juulist, 2017, sh. ka vanemad laenud, mille tingimusi on eelmainitud aja jooksul muudetud.

Ei saaks öelda, et Eesti on hoidnud ülejäänud maailmaga BEPS’i valguses ühtset joont, sest BEPS on oma laenu-poliitika fokusseerinud laenu majanduslikule olemusele ning intressidele, mida on õigus hinnata eelkõige ettevõttel endal. Uus tulumaksuseadus aga paistab andvat maksuhaldurile õiguse teha riskianalüüs esitatud deklaratsioonide põhjal ning teha omad järeldused.

Et tagada edukas grupisisene finantseerimine, tuleb selleks üles ehitada vastav äristruktuur, mis kindlustaks samaaegselt BEPS sisulised nõudmised ning väldiksid võimalusel vajadust muuta olemasolevate lepingute tingimusi. Eesmärgiks tasub seada administratiivsete kohustuste vähendamine.

Autor: Anne Veerpalu, Advokaadibüroo NJORD partner ja vandeadvokaat Anne-Lii Kask, Advokaadibüroo NJORD jurist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700