Autor: Raamatupidaja.ee • 4. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööajamäär tuleb ära märkida

Tööajamäära deklareerimata jätmine tekitab ümbrukupalga kahtluse
Foto: https://pixabay.com
Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab tööandjatele ja raamatupidajatele meelde, et alates 2015. aastast tuleb tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonil märkida ka töölepinguga töötajate tööaja määr.

MTA maksuauditi osakonna üksuse juhi Oscar Õuna sõnul on töötasu deklaratsioonide andmed oluline osa ümbrikupalga kahtluse väljaselgitamisel ning tööaja märkimata jätmine võib seetõttu saata ametile ekslikke signaale.

„Kui osaline tööajamäär jääb korrektselt märkimata, võib ettevõte võrreldes teiste sama tegevusalaga ettevõtjate hulgast paista meile silma ümbrikupalga riskiga, kuigi tegelikult on töötajad osalise koormusega. Soovitame seetõttu tööandjatel ja raamatupidajatel sellel osal andmetest samuti tähelepanu hoida,“ rääkis Õun.

Selliseid tööandjaid, kelle töötajate puhul võib olla tegemist osalise tööajamäära märkimata jätmisega, on ligi 14 000. Seal hulgas on näiteks ka juhtumeid, kus täistööajaga deklareeritud töötaja palk jääb oluliselt alla riiklikust miinimumtasust, mis on 2017. aastal 470 eurot.

Maksu- ja tolliamet saadab lähiajal neile ettevõtetele ka meeldetuletuse, et vormil TSD ja TSD lisa 1 kajastatud tööajamäärad või töötasude suurused üle vaadataks. 

Tööaja määrana märgitakse deklaratsiooni kuul kehtinud töölepingu järgne tööaja määr, kui see on väiksem kui täistööaeg. Kui inimene on tööl täistööajaga, ei pea seda TSD-le panema, süsteemis loetakse tööaja määra mittemärkimine automaatselt võrdseks täistööajaga.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700