4. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuskeemid vs edukas planeerimine

Eduka ärimudeli maksu-meelespea
Foto: https://pixabay.com
Ei ole saladus, et leidub ettevõtteid, kes soovivad nii kangesti vältida maksude maksmist, et on sisuliselt hakanud oma äriga „hasartmänge“ mängima. Milline on aga eduka ärimudeli maksu-meelespea? Nõu annavad Advokaadibüroo NJORD partner ja vandeadvokaat Anne Veerpalu ning jurist Anne-Lii Kask.

Maksukohustusest kõrvale hoidmiseks langetatakse tihtipeale otsuseid, mis esmapilgul tunduvad olevat rahasäästvad, ent osutuvad hiljem kulukamateks, sest ära tuleb maksta nii maksud kui ka trahvid ja intressid.

Selline skeemitamine nõuab aega ja vaeva rohkem kui asi väärt on, sest seadust ei saa lõpmatuseni tõlgendada.

Seetõttu tasub ettevõtetel suunata oma ressursid realistlikumate eesmärkide poole ning hinnata oma ärimudelit ja vastavalt sellele oma maksukoormust.

Eduka ärimudeli meelespea maksuküsimustes:

Tark ei torma. Kui sa ei ole kindel, kas või kuidas mõjutavad maksud sinu äritegevust, siis uuri see enne tegutsema hakkamist välja.Kui ettevõttel on renditöötajad või palgatöötajad välismaal, siis kas on selge, kuhu maksta sotsiaalmaksud, millise riigi süsteemi järgi tuleb makse maksta ja kas on vaja töötaja tulumaks kinni pidada mujal kui Eestis?Kui ettevõttel on renditöötajad või palgatöötajad lähetuses välismaal, siis kas on tekkinud välisriigis püsiv tegevuskoht ja vajadus maksta tulumaks välisriigis?Kui tehakse grupisiseselt tehinguid, tuleb enne selgeks teha, kas tehingu väärtus on vastavuses turuhinnaga.Ühe ettevõtte intellektuaalse omandi (nt kaubamärk, autoriõigus, patent) kasutus teise ettevõte poolt on sisuliselt eraldi tehing, mis vajab litsentsilepingut ja vastavat litsentsitasu.Mingil määral vajavad krüptoraha ärimudelid eraldi maksutähelepanu, eriti e-rahakotti puudutavates küsimustes.

Autor: Anne Veerpalu, Advokaadibüroo NJORD partner ja vandeadvokaat Anne-Lii Kask, Advokaadibüroo NJORD jurist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700