Autorid: Piret Reiljan, Raamatupidaja.ee • 27. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgaaruandlus muutub taustatoiminguks

Ettevõtja saab uuest aastast muuta palga- ja tööjõuaruandluse taustatoiminguks
Foto: https://pixabay.com
Maksu- ja tolliamet ning statistikaamet saatsid „Aruandlus 3.0“ projektiga seoses raamatupidamis- ja majandustarkvara arendajatele tutvumiseks andmekoosseisud ja juhised, mille rakendamisel saab majandustarkvara kasutav ettevõte oma palga ja tööjõu kohta käiva aruandluse automaatseks muuta.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Valdur Laidi sõnul on „Aruandlus 3.0“ projekti eesmärk, et ettevõtted saaksid riigile andmeid esitada enda kasutuses oleva tarkvara kaudu ja muuta sellega aruandluse taustatoiminguks.

„Raamatupidamistarkvara kaudu esitatud palga- ja tööjõuandmeid on maksu- ja tolliamet ning statistikaamet valmis vastu võtma alates 2018. aastast. Loodetavasti on selleks ajaks juba võimalikult paljud tarkvaraarendajad oma süsteemides ka vastavad muudatused teinud, et ettevõtjad saaksid hakata sellest võimalusest tulu lõikama,“ ütles Laid.

Statistikaameti peadirektori Mart Mägi sõnul jääb kogutavate palga- ja tööjõuandmete puhul kogu muutujate väljaarvutamise töö ametite kanda ning ettevõtetelt kogutakse vaid igapäevase arvepidamise käigus tekkinud andmeid.

„Raamatupidajate jaoks võib täiendatud tarkvara kasutuselevõtmine nõuda esialgu siiski senise tegevuse kohendamist ja tehingute mõnevõrra detailsemat seadistamist, kuid seevastu väheneb hilisem aruandluse koostamiseks ja esitamiseks kuluv aeg märkimisväärselt,“ rääkis statistikaameti peadirektor Mart Mägi.

„Aruandlus 3.0" eesmärk on vähendada ettevõtjate koormust andmete esitamisel maksu- ja tollimetile, statistikaametile ja Eesti Pangale. Esimeses järjekorras vähendatakse ettevõtjate koormust palga- ja tööjõuandmete esitamisel.

Lisainfot leiad SIIT.

Teisipäeval, 17. oktoobril kell 10.00 toimub kõigile majandustarkvara arendajatele suunatud „Aruandlus 3.0“ teemaline seminar, mis toimub Statistikaameti (Tatari 51, Tallinn) 5. korruse saalis ja kestab ca kaks tundi. Registreeruda üritusele saab SIIN.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet, Statistikaamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700