Iga seitsmes küsitletu tunnistab, et on saanud ümbrikupalka

Henry Auväärt
CV Keskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt

CV Keskus.ee värske küsitlus näitab, et ümbrikupalk on levinuim madala haridustasemega töötajate ja noorte seas ning ehitus- ja kinnisvarasektoris. Eelmise aastaga võrreldes jääb ümbrikupalga osakaal sarnasele tasemele.

Küsitlusest, milles osales 2294 töövõtjat üle Eesti, selgus, et iga seitsmes vastaja on saanud ümbrikupalka. Ümbrikupalga osakaal jäi võrreldes eelmise aastaga samale tasemele, kasvades aastaga 1,7 protsendipunkti. Kui 2016. aastal tunnistas ümbrikupalga saamist 12,2% küsitletuist, siis tänavu 13,9%.

Võrreldes 2014. aastaga on ümbrikupalga osakaal aga jõuliselt vähenenud. Tollal väitis iga viies vastaja, et on saanud ümbrikupalka. Veelgi suurem ümbrikupalga saajate arv oli aga 2015. aastal, kui iga kolmas vastaja väitis, et oli saanud ümbrikupalka.

Ümbrikupalga saajad jagunevad omakorda kaheks suureks rühmaks – 8,1% küsitletuist saab osa palgast ümbrikus, 5,8% teenib aga töötasu tervenisti varjatult. Võrreldes eelmise aastaga on täielikult varjatult töötasu saavate töövõtjate arv pisut vähenenud, kuid osalise ümbrikupalga saajate arv kasvanud. Säärane suund võib tuleneda aktiivsest hooajatööde perioodist – nimelt on tööandjad tänavu avaldanud rekordiliselt palju hooajalisi tööpakkumisi. Hooajatöödega käib aga kahjuks kaasas ka varjatud töötasu maksmise oht. Värske uuring tõigi välja, et ümbrikupalk on levinuim ehitus- ja kinnisvara- (18,5%) ning toitlustussektorites (14,6%), kus on ka palju hooajalisi tööpakkumisi.

Kes on ümbrikupalgale avatumad?

Ümbrikupalgale on kõige avatumad noored – peaaegu iga neljas alla 19-aastane küsitlusele vastaja oli saanud ümbrikupalka. Seega on „must” töötasu noorte seas tunduvalt rohkem levinud. Võime eeldada, et seegi võib tuleneda suuresti hooajatööde valdkondadest. Lisaks aga ka haridustasemest – uuring näitas, et pea viiendik põhiharidusega vastajatest oli saanud ümbrikupalka. Keskharidusega vastajate seas langes see näitaja 8,1%-le ja kõrgharidusega vastajate seas 4,9%-le.

Lisaks selgus uuringust, et mehed on ümbrikupalgale kaks korda rohkem avatumad kui naised. Hea uudisena näitas värske uuring, et ümbrikupalk on meeste seas siiski vähenemas.

Ümbrikupalgaga kaasnevad ohud

Ümbrikupalgaga nõustumise korral kaotab töötaja riigi sotsiaalsed garantiid ­– näiteks jääb ilma õiglasest haigushüvitisest, kui tervisega peaks midagi juhtuma. Samuti jääb töötaja ilma õiglasest vanemahüvitisest. Lisaks on ümbrikupalka teenivatel töötajatel keeruline pangast laenu saada.

Eesti maksu- ja tolliameti lehel saab kontrollida, kas tööandja on kogu palga deklareerinud ja jätta ka vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta.

Osale arutelus

  • Henry Auväärt, CV Keskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad