9. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pöördmaksustamine lihtsustub

Käibemaksuseaduse muudatuste eelnõu lihtsustab pöördmaksustamist
Foto: Pixabay
Kaubanduskoda teeb ülevaate käibemaksuseaduse muudatuste eelnõust, millega lisatakse käibemaksuseadusesse uus mõiste – ehitusmaa. Muudetakse ka pöördmaksustatavate kaupade loetelu.

Mis on eesmärk?

Muudatuste peamised eesmärgid on:

maksustada edaspidi ühetaoliselt kõikide ehitusmaana vaadeldavate maatükkide võõrandamist;vähendada ettevõtjatele pöördmaksustamisega kaasnevat halduskoormust. 

Keda mõjutab?

Muudatused mõjutavad ettevõtjaid, kes ostavad või müüvad pöördmaksustamisele kuuluvaid kaupasid või tegelevad ehitusmaana käsitletavate objektide võõrandamisega.

Mis on olulisemad muudatused?

Käibemaksuseaduses asendatakse "krunt" mõistega „ehitusmaa“ ning selle mõistega hõlmatud maatükkide võõrandamisele ei kohaldata käibemaksuvabastust. Ehitusmaa on hoonestamata maatükk, mis on projekteerimistingimuste, detailplaneeringu, riigi eriplaneeringu või kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu kohaselt ehitamiseks kavandatud või mille kohta on esitatud ehitusteatis või mille sihtotstarve on elamumaa või ärimaa.Pöördmaksustatavate metalltoodete loetelust jäetakse välja kaubad koodiga 721691 (lehtvaltstooted külmvormitud või –viimistletud, sh profiilplekk) ning ventilatsiooni-, aspiratsiooni-, suitsu- ja vihmaveetorud. Nimetatud kaubad ei ole olnud maksupettuste objektiks, mistõttu ei ole nende pöördmaksustamine põhjendatud.Pöördmaksustatavate kaupade osas ei pea edaspidi esitama eraldi arvet, kui vastav käive on arve esitamise ajaks täielikult toimunud (KMS § 11 lõike 1 mõistes).

Millal muudatused jõustuvad?

Pöördmaksustatavate kaupade loetelu muudatused jõustuvad alates 1. jaanuarist 2018. Ehitusmaa mõiste ja maksustamisega seotud muudatused on planeeritud jõustuma 1. juulist 2018.

Ettevõtjate arvamused eelnõuga planeeritud muudatuste kohta on oodatud hiljemalt 16. augustiks 2017 e-posti aadressile [email protected]. Tagasiside põhjal koostatakse kaubanduskoja arvamus, mis edastatakse rahandusministeeriumile.

Allikas: Kaubandus-tööstuskoda

Autor: Kaubandus-tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700