Autor: Raamatupidaja.ee • 8. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida tahetakse muuta FIEde maksustamisel?

FIEde maksustamist plaanitakse muuta
Foto: Pixabay
Kooskõlastamisele saadeti seaduseelnõu, millega muudetakse füüsilisest isikust ettevõtja (edaspidi FIE) ettevõtlustulu maksustamise reegleid ja soodustatakse FIE-na tegutsemist.

Enamiku muudatuste eesmärk on luua FIE-le äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond. Eelnõuga tehtavad muudatused puudutavad vastuvõtu- ja reklaamikulude ning tasutud sotsiaalmaksu ettevõtlustulust mahaarvamist. Lisaks muudetakse kahjumite edasikandmise ja välisriigis teenitud ettevõtlustulu tulumaksuga maksustamise reegleid ning olulisima muudatusena ettevõtlustulult sotsiaalmaksu tasumisel kehtestatud ülempiiri.

Osade ettepanekute eesmärk on laiendada töötajatele kehtestatud maksusoodustusi või sotsiaalseid tagatisi ka FIE-le. Eelnõuga muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ja avansilise makse arvestamise reegleid nii ajutise töövõimetuse perioodi kui ka kalendrikuu kestel FIE-na tegutsemise alustamisel.

Lisaks kehtestatakse FIEle tervise edendamise kulude ja töötajate lähetuse päevaraha ulatuses välislähetuses olles toitlustamiskulude mahaarvamise õigus. Kõigi nende muudatuste eesmärk on laiendada töösuhte puhul kehtivad põhimõtteid ja soodustusi ka FIE-le.Lisaks FIE ettevõtlustulu maksustamisreeglite muudatustele tehakse eelnõuga kaks täiendavat vähese mõjuga muudatust. Sotsiaalmaksuseaduses täpsustatakse, et kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu liikme puhul ei kehti kuumääralt sotsiaalmaksu tasumise kohustus ning isikliku sõiduauto teenistus-, töö-, või ametiülesanneteks kasutamisel makstud parkimistasu saab hüvitada sotsiaalmaksuvabalt.

Seadus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril. Et kõikide muudatusettepanekute puhul on tegemist maksumaksjat soodustava mõjuga muudatustega, ei ole vajadust kohaldada maksukorralduse seaduses sätestatud 6 kuu reeglit.

Allikas: Eelnõude infosüsteem

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700