31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DDOC-formaadis dokumendid tuleks üle tembeldada

DDOC-formaadis digiallkirjastatud dokumendid tuleks üle tembeldada
Foto: Pixabay
Kui Sinul või Sinu ettevõttel on enne 2014. aastat digitaalselt allkirjastatud dokumente (ddoc-formaadis), tuleks need hiljemalt järgmise aasta juuliks üle tembeldada. Ajatempli lisamine viib need dokumendid vastavusse tänapäeva turvanõuetele ning tagab selle, et dokumente ei ole võimalik tulevikus muuta.

Kõik varasemad allkirjad ja lepingud jäävad kehtima, kuid ei pruugi pidevalt arenevas IT-maailmas mingil hetkel olla enam 100% muukimiskindlad.

Tembeldamine on lihtne ja kiire. Rakendus tuleb oma arvutisse alla laadida, käima panna ning see otsib ise arvutist üles kõik vananevad digiallkirjad (ddoc-formaadis) ning tõstab need uude, krüptograafiliselt murdmiskindlasse konteinerisse. Kõik vanad failid jäävad alles samasse kohta, kus need algselt olid ja kõrvale tekivad uued ASIC-S failid, mida saab avada DigiDoc3 rakendusega.

Eraisikutele ja väikeettevõtetele on TeRa desktop rakendus mõistliku kasutamise piires tasuta. Suuremate mahtude puhul tuleb sõlmida ajatempliteenuse leping ajatempliteenust osutava ettevõttega, nt SK ID Solutions.

Tembeldamisrakendus TeRa

Tembeldamisrakendusega TeRa saate automaatselt otsida arvutist DDOC dokumente ning lisada neile ajaserveri poolt ajatemplid. Failid paketeeritakse ASIC-S vormingus dokumenti ning salvestatakse sisendfailiga samasse asukohta. Tembeldamisrakendusel on graafiline kasutajaliides ning käsurealiides.

Tembeldamisrakenduse alla laadimine ja paigaldamine

Windows:  Laadige alla rakenduse viimane versioon SIIT. Käivitage installiviisard ning järgige ekraanile ilmuvaid juhiseid.

Mac OS X: Laadige alla rakenduse viimane versioon Apple Appstore’ist.

Linux: Laadige alla rakenduse viimase versioon või kompileerige rakendus otse lähtekoodist https://github.com/open-eid/TeRa lehel asuvate juhiste järgi.

Täpsemad kasutusjuhised leiate SIIT

Autor: Riigi Infosüsteemide Amet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700