Ettevõtte ISS kogemus pensioniealiste töötajatega

Heidi Saar
Toimetaja Heidi Saar

Värbamiskuuluste hulgas on silma torganud kinnisvara korrashoiuga tegelev ettevõte ISS, kes otsesõnu ootab tööle ka just vanemaealisi, sh pensioniealisi töötajaid. Antud teemal vestlesime ISSi Baltikumi personalijuhi Helo Tammega.

Maailma suurimate kinnisvara korrashoiu ettevõtete hulka kuuluv ISS asutati Taanis 1901. aastal. Ettevõttes on umbes 1700 töötajat ja 2014. aastal oli käive 17,7 miljonit eurot.

Ettevõte teenindab Eestis üle 1200 ärikliendi ja üle 20 000 korteri. Klientide hulgas on enamik Eesti suurematest kaubanduskettidest, mitmeid renoveeritud koole ning palju büroo- ja tööstushoonete omanikke.

ISS värbab ka palju pensioniealisi töötajaid. Helo Tamme sõnul on ISS Eestis palju, lausa 2/3 töökohtadest osakoormusega. Need sobivad hästi vanematele inimestele, kes soovivad tunda end aktiivsena, kuid ei taha töötada kaheksa tundi järjest. Vanus ei ole ettevõttes töö leidmisel takistuseks, kõige vanem töötaja on praegu üle 80 aasta vana. ISS julgustab just neid, kes on tööturul nõrgemas positsioonis, st vanemaealisi ja näiteks ka puuetega inimesi.

Pensioniealisi töötajaid on raske leida
Helo Tamme nendib, et vanemaealisi, sh pensionil olevaid töötajaid on koguni raske leida, kuna puudub koht, mis ühendaks neid nii, nagu parasjagu tööta olevaid inimesi ühendab töötukassa. On küll olemas näiteks pensionäride päevakeskused, kuid sealsed külastajad tööst pigem huvitatud ei ole. Töötajaid loodetakse leida olemasolevate palgaliste kaudu.

Töötasu arvestus on pensioniealiste töötajate puhul lihtsam
Pensionärist töötajale tasu arvestades puudub täiendav sotsiaalmaksu nõue ja palka makstakse tunnitöö alusel. Nii võib töötaja olla tegev ka ainult kaks tundi päevas, kui see sobib talle ja ISSi kliendile. Tasu arvestamine on töökohapõhine ja seotud kliendikokkulepetega. Palgatingimused on kõikidele töötajatele ühesugused.

Helo Tamme hinnangul on ettevõtte töötajate palgad keskmised. Kõige tähtsam on kindlasti paindlikkus ning rõhutada tuleb ka, et töötasu makstakse ametlikult ja töötajal on sotsiaalsed tagatised, mis ei pruugi puhastusteenuste valdkonnas alati olemas olla.

Osale arutelus

  • Heidi Saar

Toetajad:

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Standard ERP on integreeritud äritarkvara keskmistele ja suurtele ettevõtetele.

Standard ERP ühendab endas traditsioonilise ettevõtte ressursiplaneerimise (ERP) ja kliendihalduse (CRM) kõrval laialdasel hulgal erilahendusi lähtuvalt ettevõtte spetsiifikast ning vajadustest.

TAAVI PALK – parim valik kõigile palgaarvestajaile

Töötasude arvutamist ja maksustamist puudutava seadusandluse igaaastane muutumine ja uute peensuste jätkuv lisandumine on palgaarvestusest teinud ühe komplitseerituma valdkonna finantsarvestuses.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Tööriistad