Autor: Raamatupidaja.ee • 25. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete ja majapidamiste võlad kasvavad

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar
Foto: Eesti Pank
Eesti Panga ökonomisti Taavi Raudsaare sõnul on koos majanduse kasvuga kiirenenud ka ettevõtete ja majapidamiste võla kasv.

Ettevõtted laenavad eelkõige Eestis tegutsevatest pankadest, nagu varemgiMajapidamiste säästud kasvasid esimeses kvartalis endiselt kiiremini kui laenukohustusedSissetulekute ja säästude kasv aitab maandada laenukasvust tulenevaid riske

Ettevõtete võlakohustused olid 2017. aasta esimese kvartali lõpus 2,5% suuremad kui aasta varem. Esimeses kvartalis hoogsalt suurenenud investeeringuid rahastati eelkõige ettevõtete omavahenditest ja Eestis tegutsevatest pankadest võetud laenudega. Oma- ja võlakapitalina välismaalt saadud raha maht suurenes tagasihoidlikult. Tänu majanduskasvu kiirenemisele alanes mõnevõrra ettevõtete võlakoormus ehk võlakohustuste ja SKP suhtarv.

Majapidamiste laenukohustused kasvasid ligikaudu samas tempos kui nende sissetulekud. Palgakasv, väike tööpuudus ja soodsad laenuintressimäärad soosisid majapidamiste laenunõudluse suurenemist ning laenukohustused kasvasid 6%. Kasvanud on nii pankadest võetud eluaseme- ja tarbimislaenude kui ka teistelt laenuvahendajatelt võetud laenude maht.

Tänu sissetulekute kasvule ja kõrgele säästmiskalduvusele on ka majapidamiste säästud kiiresti kasvanud. Majapidamiste sularaha ja hoiuste maht suurenes aastaga rohkem kui 9%. Lisaks kasvas majapidamiste omanduses olevate kaubeldavate väärtpaberite väärtus peamiselt väärtpaberite hinna kasvu toel aastaga üle veerandi. Kiirest kasvust hoolimata on Eesti majapidamiste finantssäästud sissetulekute suhtes Euroopa Liidu keskmisest näitajast väiksemad.

Eesti majandus oli esimeses kvartalis välismaa suhtes endiselt netolaenuandja: Eesti residendid paigutasid välismaale rohkem finantsvahendeid, kui sealt kaasasid. See näitab, et Eesti residendid säästavad viimaste aastate suundumusele omaselt palju ja põhivarainvesteeringute tase on esimese kvartali kasvust hoolimata suhteliselt madal.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700