Töötajad on rohkem rahul suhetega ja vähem rahul palgaga

Kadri Seeder
Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder

Palgainfo Agentuuri sellekevadine uuring näitab, et kõige rohkem on töötajad töö juures rahul suhetega, st läbisaamisega kolleegide ja vahetu juhiga.

Ka agentuuri varasemad uuringud on näidanud, et üldiselt on töötajatel töökaaslastega head suhted. Samas on kehvad suhted väga oluline tõuketegur: nende seast, kellel on kehvad suhted töökaaslaste või vahetu juhiga, plaanib suur osa lähiajal töökohta vahetada.

Tööajaga on enamik töötajatest rahul, aga 16% ka rahulolematud. Sobivam tööaeg, aga ka rahulolematus praeguse tööajaga, on tõmbe- ja tõuketegurina töökoha vahetamisel töötajatele oluline. Tööajast ja tööaja korraldusest tuleb uuringu lõpu poole põhjalikumalt juttu.

Tööriietuse, tööruumide, töökaitsevahendite, olme- ja puhkeruumide ning töövahenditega on üsna suur osa töötajaid küll rahulolematud, kuid üldiselt ei mõjuta need tegurid töökoha vahetamise otsust.

Kõige rahulolematumad on töötajad lisatasude teenimise võimalusega, tööandja pakutud soodustustega, karjäärivõimalustega organisatsiooni sees ja põhipalgaga.

Tööga rahulolu

Kuigi oma teenimisvõimalustega ei ole rahul üle poole töötajatest, ei plaani suurem osa neist töökohta vahetada. Põhipalgaga rahulolematuse tõttu kavatses lähiajal töökohta vahetada 27% vastanutest, lisatasude teenimisvõimalustega rahulolematutest oli sama plaan 23%-l. Ka soodustustega rahulolematutest töötajatest ei plaaninud enamik töökohta vahetada. Samas tööülesannete huvitavusega mitte rahulolevatest töötajatest plaanis töökohavahetust lähema kuue kuu jooksul 40% ja vahetu juhiga kehvades suhetes olevatest töötajatest 41%.

Kui vaadata rahulolematuse tegureid töötajate puhul, kes plaanisid lähiajal töökohta vahetada, siis paistab, et kõige vähem olid need töötajad rahul organisatsioonisiseste karjäärivõimalustega (68%) ja lisatasude teenimise võimalusega (67%). Üle poole neist ei olnud rahul ka soodustustega (61%), tööalaste arenguvõimalustega (56%), tööprotsesside korralduse (54%) ja põhipalgaga (54%). Läbisaamisega kolleegide ja vahetu juhiga oldi valdavalt rahul. Samuti olid hinnangud tööajale, töökeskkonnale ja töövahenditele pigem positiivsed.

Lähemal kuuel kuul töökohta vahetada plaanijate tööga rahulolu

Rahulolu või rahulolematus töö ja töötingimustega mõjutab töötajate käitumist nii organisatsiooni sees kui ka tööturul. Kui töötaja rahulolematus teatud töötingimustega on suur, need on tema jaoks töötamisel olulised ja teistes organisatsioonides pakutakse paremaid tingimusi, on töökoha vahetamise otsus tõenäoline.

Osale arutelus

  • Kadri Seeder, Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad