Kohtutäiturite aktid

Liina Tiivoja
BDO Eesti raamatupidaja Liina Tiivoja

Seekord vaatame üle, mida tuleks silmas pidada, kui mõne töötaja kohta saabub kohtutäiturilt tööandjale akt.

Kohtutäiturite aktide ebakorrektse täitmise puhul võidakse määrata tööandjale sunniraha. Peale selle on kohtutäituritel õigus küsida ja tööandjal kohustus vastata, kui kohtutäitur küsib võlgniku elu- või asukoha ning kontaktandmete ja võlgniku tasunõude ning muude hüvede kohta. Samamoodi võib kohtutäitur saata aktid ja muud dokumendid tööandjale, kes on kohustatud need edastama võlgnikule. Seda kasutatakse puhkudel, kui kohtutäiturid ei ole ise saanud dokumente võlgnikule edastatud.

Peamised seadused, mis selle teemaga kaasas käivad
- Täitemenetluse seadustik
- Kohtutäituri seadus
- Tsiviilkohtumenetluse seadustik
- Kohtutäituri määrustik

Kõige tähtsam on teada, et kinnipidamise summa arvutamisel tuleb eelkõige lähtuda aktist.

Näiteks kui aktis ei ole kirjas, et isikul oleks ülalpeetavaid, kuid tööandja teab, et isikul on ülalpeetavaid, siis omavoliliselt ei tohi tööandja kinnipeetava tasu arvestamisel seda ise arvesse võtta. Isik peaks ka ise akti saades olema veendunud, et teave on korrektne.

Pärast arestimist peab töötaja käsutusse jääma järgmine:
1. Kui töötajal on ülalpeetavad:
- ühe kuu palgaalammäär;
- 1/3 kuupalga alammäärast;
- mittearestitava miinimumi määramine ja muutmine.
2. Osalise tööaja puhul:
- palga alammäär, mis vastab (nädala) või päeva sissetulekule.
3. Kui tegemist on elatise võlgnevusega:
- ühe kuu palga alammäär;
- 1/2 palga alammäär;
- 2/3 kogu sissetulekust;
- ülalpeetavate eest lisaalammäära ei arvestata.

Elatise võlgnevuse korral võib olla aktis kirjas, millise summa peab võlgnik minimaalselt kätte saama. Sellisel juhul tuleks lähtuda sellest summast. See võib olla ka pool alammäärast, kui on oht, et võlg ei saa muul moel tasutud. Elatisevõla kinnipidamise summa kalkuleerimisel ülalpeetavaid ei arvestata. Kui võlgnikul on kaks elatise võla akti, siis tuleb täita mõlemat korraga. Arestitav summa tehakse pooleks.

Tasud, mida tuleb arestimisel arvesse võtta
- Töötasu või muu sellesarnane tasu
- Päevaraha
- Konkurentsist hoidumise tasu
- Intellektuaalse omandi üleandmisest või kasutamisest saadav tasu
- Pension, dividendid
- Kaup, teenus, loonustasu või rahaliselt hinnatav soodustus (väärtus-, hüve turuhind)
- Juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikme tasu
- Pikaajalise lepingulise suhte tasu

Kui töötajal on mitu akti, tuleb need täitmisele võtta saabumise järjekorras. Kuid elatis ja elatise võlg lähevad täitmisele eelisjärjekorras. Kui mingil põhjusel ei saa kogu elatise summat ühel kuul maksta, tuleb selle kuu puuduv osa tasuda järgmisel kuul koos igakuise summaga.

NB! Kui peatatud akt uuesti avatakse, siis säilitab see akt oma vana täitmise järjekorra ja seda tuleb hakata uuesti täitma.

Kui võlgnikult on ühel kuul kinni peetud rohkem, kui on ette nähtud, siis tuleb võlgnikul esitada avaldus ja palgaarvestuse dokumendid kohtutäiturile 3 tööpäeva jooksul, kuna kohtutäiturid teevad 3–10 tööpäeva jooksul oma kontodelt võlanõudjatele ülekanded. Kui võlg on juba täidetud ja see summa makstakse üle, siis kannab kohtutäitur ise ülekantud summa tagasi.

Kui aga eksitakse ja kantakse hoopis väiksem summa ja mingil põhjusel ei ole võimalik seda korrigeerida, võidakse ettevõttele määrata sunniraha.

Akt kehtib pärast võlgniku lahkumist tööandja juurest 6 kuud.

Osale arutelus

  • Jane Orul, BDO Eesti raamatupidaja
    Liina Tiivoja, BDO Eesti raamatupidaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad