20. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erisoodustuste muudatusi rakendatakse tagasiulatuvalt

Erisoodustuste muudatusi rakendatakse tagasiulatuvalt alates 1. juulist 2017.
Foto: https://pixabay.com
Rohkearvuliste maksumuudatuste ootuses ja kartuses on paljudele märkamatuks jäänud, et osad kobaras vastuvõetud maksumuudatused jõustuvad varem, kui teised.

Reeglina peaksid maksumuudatused olema Eestis hea seadusloome tava kohaselt vastu võetud vähemalt pool aastat enne nende jõustumist. Kõigile on hästi teada, et mitte alati seda põhimõtet ei järgita. Enamus maksumuudatusi tembeldatakse kiireloomuliseks ja võetakse kobaras vastu. Kus aga saab Riik kiirustamist ilma maksumaksjate suurema meelepahata endale lubada, on sellised muudatused, mis panevad maksumaksjaid soodsamasse olukorda, kui enne. Olgugi, et iga muudatus, olgu ta siis koormav või soodustav, tekitab segadust ja vajab harjumiseks aega.

Vahetult enne suvepuhkusele minemist võttis Riigikogu vastu tulumaksuseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse, mis jõustub osaliselt 2017. aasta 1. augustist ja osaliselt 2018. aasta 1. jaanuarist. Eelnevalt kirjeldatud loogika kohaselt, jõustuvad kõik koormavad seadusemuudatused järgmise aasta esimesest jaanauarist ja maksumaksjale soodsamad muudatused juba nüüd 2017. aasta suvel. Mida tuleb aga veel tähele panna, et osa soodsamaid muudatusi rakendatakse tagasiulatuvalt juba alates 1. juulist 2017.

Maksumaksjatele oluline tulumaksuseaduse paragrahv on alati olnud erisoodustuste maksustamise kohta käiv. Siin on seadusandja teinud maksumaksjate olukorra pisut paremaks ja paljud nendest muudatustest kehtivad juba praegu tagasiulatuvalt.

Nii saab tööandaja sellega arvestada, et alates 1. juulist 2017 ei loeta erisoodustuseks enam:

Tööandja ettevõtlusega seotud kulutusi töölepingu alusel töötava töötaja transpordiks elu- ja töökoha vahel, kui töötaja elukoht asub vähemalt 50 km kaugusel töökohast või kui tööandja korraldab transporti sõidukiga, millel on vähemalt kaheksa istekohta, või bussiga liiklusseaduse tähenduses.Osalusoptsioonide omandamist, kui osalusoptisooni alusvaraks on osalus tööandjas või tööandjaga samasse kontserni kuuluvas äriühingus, kui osalus omandatakse mitte varem kui kolm aasta möödumisel osalusoptsiooni andmisest arvates.Erisoodustuseks ei loeta puudega töötajale abivahendite andmiseks tehtud kulutusi 50% ulatuses talle selle aasta jooksul makstud sotsiaalmaksuga maksutud summast.Erisoodustuseks ei loeta tööandja ettevõtlusega seotud kulutusi töölepingu alusel töötava töötaja majutamiseks tehtavaid kulutusi, kui töötaja elukoht asub vähemalt 50 km kaugusel töökohast ja töötaja omandis ei ole töökohale lähemal asuvat eluasemena kasutatavat kinnisvara ning kulutused majutatava töötaja kohta on kuni 200 eurot kalendrikuus Tallinnas või Tartus. Mujal Eestis 100 eurot.

Autor: Tõnis Elling, mag. iur, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht, Sisekaitseakadeemia Finantskolledži maksunduse ja tolli õppetooli juhataja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700