Tasude maksmine töötajale vanemahüvitise ning rasedus- ja sünnituslehe perioodil

Jane Orul
BDO Eesti raamatupidaja Jane Orul

Tööandjal võib ette tulla olukordi, kus tuleb eelmiste perioodide tasusid välja maksta nii töötajatele, kes on jäänud lapsehoolduspuhkusele ja saavad vanemahüvitist, kui ka neile, kes kasutavad sünnitus- ja raseduspuhkust. Peale selle võivad töötajad jätkata töötamist vanemahüvitise saamise perioodil. Mida sellistes olukordades tähele panna ja mida toob see kaasa töötajale?

Rasedus- ja sünnituspuhkus
Rasedus- ja sünnituslehel olles ei tohi töötaja tööl käia ega tööandja seda ka lubada. Selle rikkumisel kaotab töötaja õiguse saada sünnitushüvitust. Küll aga võib tekkida olukordi, kus töötajale tuleks välja maksta tulemustasud, preemiad või teised sarnased tasud, mis on arvestatud varasema perioodi eest (ka näiteks tasu ümberarvestused), kui töötaja oli veel tööl. Siinjuures piiranguid ei ole – neid võib töötajale välja maksta ka rasedus- ja sünnituslehe ajal ning nende väljamaksmine ei too kaasa hüvitise kaotust. Vajaduse korral peaks olema tööandja valmis selgitama haigekassale, mis tasudega on tegu. Tasude deklareerimine on tavapärane ja tasud maksustatakse kõikide tööjõumaksudega.

Vanemahüvitis
Vanemahüvitise saamise perioodil võib isik ka töötada. Kuna aga vanemahüvitise eesmärk pole isiku sissetulekute suurendamine, vaid eelneva sissetuleku säilitamine, siis töötamise korral võib olla isiku vanemahüvitis tavapärasest väiksem. Arvesse võetakse seejuures isiku teenitud sotsiaalmaksuga maksustatavad tulud.

Hüvitise suurus erinevatel juhtudel
1) Kui sotsiaalmaksuga maksustatav tulu ei ületa kehtiva hüvitise määra suurust summat (2016. aastal 390 eurot kuus), siis makstakse vanemahüvitist täiel määral.
2) Kui hüvitise saaja sotsiaalmaksuga maksustatav tulu hüvitise maksmise kalendrikuul on aga suurem kui hüvitise määr, siis vanemahüvitist vähendatakse ja uus vastava kalendrikuu vanemahüvitis leitakse valemiga: hüvitis – (tulu – hüvitise määr)/2.

Seejuures säilitatakse alati vähemalt pool isikule määratud hüvitisest ja hüvitist ei vähendata ka alla hüvitise määra suuruse summa.

Vanemahüvitise seadusest tulenevalt on isik kohustatud sotsiaalkindlustusametit kohe teavitama oma töötamisest või muudest asjaoludest, mis võivad mõjutada hüvitise suurust. Seda eelkõige seetõttu, et ei tekiks hiljem kohustust suurteks hüvitise tagasimakseteks, kuna sotsiaalmaksuga maksustatava tulu andmed jõuavad sotsiaalkindlustusametini viivitusega. Teavitanud töötajate andmeid kontrollitakse ning tehakse vajaduse korral hilisem ümberarvestus maksu- ja tolliametilt laekunud andmetele tuginedes.

Vanemahüvitise enammakse võib tekkida näiteks olukordades, kus vanemahüvitise perioodil makstakse välja pikema perioodi töövõtulepingu tasu, iga-aastane tulemustasu, puhkusetasu jms. Erinevad tasud liidetakse ja kui need ületavad hüvitise määra, siis teeb sotsiaalkindlustusamet vanemahüvitise ümberarvestuse ning töötaja peab osaliselt juba saadud vanemahüvitise tagasi maksma. Erandiks, millal hüvitist ei vähendata, on see, kui töötasu/tulemustasu/puhkus vms makstakse välja esimesel hüvitise saamise kalendrikuul eelmiste kalendrikuude tulu osas või siis viimasel hüvitise saamise kalendrikuul juba selle perioodi osas, kui töötaja on tagasi tööl ja tema vanemahüvitis on lõppenud. Samuti ei vähendata hüvitist juhul, kui eelmiste perioodide arvel on tööandja süül jäänud töötajale väljamakse tegemata ja see tehakse vanemahüvitise perioodil. Vastavate perioodide tasude kohta esitab tööandja ka sotsiaalkindlustusametile tõendi „Sotsiaalmaksuga maksustatava tulu saamise kohta“.

Seega juhtudel, kui tööandja teeb vanemahüvitise saajale väljamakseid, tasub kindlasti jälgida, kas see jääb hüvitise määra sisse või ületab seda, ja sellega arvestada. Seda eriti juhtudel, kui tulemustasu makstakse välja näiteks kord aastas. Alati saab tööandja kasutada ka töötajale soodsamat varianti ja maksta tulemustasu välja enne töötaja vanemahüvitise saamise perioodi algust või näiteks osade kaupa (igal kuul hüvitise suuruses määras kuni täissumma täitumiseni). See aitaks vältida olukorda, kus töötaja oma vanemahüvitise suuruses tulemustasu tõttu kaotaks.

Osale arutelus

  • Jane Orul, BDO Eesti raamatupidaja
    Liina Tiivoja, BDO Eesti raamatupidaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad