Millega riskib ümbrikupalga vastuvõtja?

Millega riskib ümbrikupalga vastuvõtja?
Advokaadibüroo LEADELL Pilv vandeadvokaat Epp Lumiste

Enamasti kõneldakse ümbrikupalga negatiivsest mõjust ettevõtja vaatenurgast, ümbrikupalga vastuvõtmisel tekkiv töötaja vastutus on jäänud tagaplaanile. Millega siis riskib ümbrikupalga vastuvõtja?

Kuigi maksu- ja tolliamet on teinud aastate jooksul aktiivset teavituskampaaniat ümbrikupalga negatiivsete tagajärgede kohta, on viimasel ajal sel teemal avalikkuse ees tulisemalt arutlenud just ettevõtjad.

Maksu- ja tolliameti andmeil on töötamise registri loomise järel deklareerinud 2015. aastal esimest korda töötasu 20 000 inimest, kes varem ei olnud sissetulekut deklareerinud, ja riigi maksutulu on suurenenud selle tulemina 10,25 miljoni euro võrra. Kuigi statistiliselt on ümbrikupalga maksmine vähenenud, on probleem jätkuvalt päevakohane.

Enamasti kõneldakse ümbrikupalga negatiivsetest mõjudest ettevõtja vaatenurgast konkurentsile ning töötaja vaatenurgast sotsiaalsetele tagatistele ja hüvedele. Maksuhaldur viib tavaliselt maksude deklareerimise ja tasumise õigsuse kontrolli läbi ettevõtja suhtes ja määrab vajaduse korral just ettevõtjale täiendavalt tasumisele kuuluvaid maksusummasid. Ümbrikupalga vastuvõtmisel tekkiv töötaja vastutus on jäänud tagaplaanile.

Töölepingu seadusest ja maksuseadustest tulenevalt on tööandjal kohustus kinni pidada kõik tasumisele kuuluvad maksud, mistõttu võib jääda ekslik mulje, et ümbrikupalga teadlikul vastuvõtmisel ei kaasnegi töötajale vahetuid negatiivseid tagajärgi.

Ümbrikupalga maksmine ei vabasta palgasaajaid ehk töötajaid tulumaksu tasumisest.

Seaduse järgi vastutavad ümbrikupalga teadliku vastuvõtmise korral nii töötaja kui ka tööandja ühiselt tekkinud tulumaksukohustuse eest. Tulumaksuseaduse järgi maksustatakse tulumaksuga kõik rahalised tasud, mida makstakse töötajale või ametnikule, sealhulgas töötasu, lisatasu, juurdemakse, puhkusetasu, töölepingu ülesütlemisel või teenistusest vabastamisel ettenähtud hüvitis, kohtu või töövaidluskomisjoni väljamõistetud hüvitis või viivis, haigushüvitis ja riigieelarvest hüvitatav puhkusetasu.

Füüsilised isikud on kohustatud oma tulu deklareerima igal kalendriaastal hiljemalt 31. märtsil. Maksuhaldurile esitatav tuludeklaratsioon peab kajastama õigeid andmeid. Kuigi paljude füüsiliste isikute tuludeklaratsioonid on e-maksuametis juba eeltäidetud, ei vabasta see isikut seadusest tulenevast kohustusest deklareerida õigeid andmeid. Isegi kui töötaja saab töötasu viisil, et tööandja jätab maksud deklareerimata, lasub töötajal kohustus andmed enda tuludeklaratsioonil õigesti deklareerida. Kui tööandja on jätnud tulumaksu tasumata, on töötaja kohustatud tasuma tööandja tasumata jäetud tulumaksu summa.

Seega peab ümbrikupalga saaja arvestama, et teatud juhtudel võib tal endal tekkida kohustus tulumaksu tasumiseks. Töötajale võib ühe kuu eest tasumisele kuuluv tulumaksusumma tunduda väiksena, kuid 12 kuu arvestuses ilmselt enam mitte.

Peale selle tuleb töötajal arvestada, et kui ta otsustab maksu- ja tolliametile esitada ebaõigeid andmeid, rikub ta maksukorralduse seadusest tulenevaid kohustusi esitada õigeid andmeid. Maksudeklaratsioonis valeandmete esitamine on väärtegu, mille toimepanemise korral võib isikut karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut (ehk kuni 1200 eurot).

Seega toob ümbrikupalga vastuvõtmine töötaja jaoks kaasa tulumaksu tasumise ohu ja ebaõige tuludeklaratsiooni esitamine rahatrahvi määramise ohu.

Lahendused töötaja jaoks, kui tööandja soovib töötasult riiklikud maksud maksmata jätta
Esmajärjekorras tuleks töötajal kontrollida töölepingut (milline on palk, kes tasub maksud). Suulise lepingu korral tasub tingimused üle täpsustada e-kirja teel.

Töötajal tasub kontrollida e-maksuameti kaudu tema töötasult makstavate maksude deklareerimist ja tasumist. Kui töötaja avastab, et hoolimata meeldetuletustest ei tasu tööandja tema töötasult riiklikke makse, võib töötaja töölepingu erakorraliselt üles öelda.

Sageli esitavad töötajad ise tööandjale ettepaneku ümbrikupalga tasumiseks. Sel juhul saab tööandja keeldumist põhjendades välja tuua ka töötaja enda ohud ja vastutuse.

Ümbrikupalkade maksmise lõpetamine eeldab nii töötajate kui ka tööandjate koostööd. Kuigi maksuhaldur teeb teavituskampaaniaid, on maksuvaba töötasuga nõustumise põhjus enamjaolt töötajate puudulik informeeritus ümbrikupalgaga kaasnevast vastutusest. Võimalike ohtude ja karistuste teadvustamine aitab ehk muuta ka töötajate otsust võtta vastu ümbrikupalka.

Osale arutelus

  • Epp Lumiste, Advokaadibüroo LEADELL Pilv vandeadvokaat
    Häli Jürimäe, Advokaadibüroo LEADELL Pilv vandeadvokaat

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad