Autor: Raamatupidaja.ee • 6. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE-de maksukoormus langeb

FIE-de tegevus muutub lihtsamaks ja maksukoormus väiksemaks
Foto: https://pixabay.com
Rahandusministeerium saatis kooskõlastamisele tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse eelnõu, mille eesmärk on füüsilisest isikust ettevõtjate maksukoormuse langetamine ja FIE-de tegevuse lihtsustamine.

Muudatuste tulemusena muutub FIE-de maksukeskkond sarnasemaks äriühingutega ning neile laienevad tulevikus ka mitmed töötajatele kehtestatud maksusoodustused või sotsiaalsed tagatised.

„Muudatustega langetame füüsiliste isikute maksukoormust ja muudame füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsemise soodsamaks,“ ütles rahandusminister Toomas Tõniste. „Inimesed, kes tegelevad ettevõtlusega ja maksavad makse, kasvatavad meie kõigi jõukust ja riik peab neid selles takistama nii vähe kui võimalik. Loodan, et need muudatused kasvatavad inimeste huvi ettevõtlusega tegeleda.“

Muudatuste tulemusena laieneb tervise edendamise kulude maha arvamise õigus ka füüsilisest isikust ettevõtjatele. Samuti antakse FIE-dele õigus välislähetuse korral töötajate päevaraha ulatuses tõestatud toitlustamiskulude maha arvamise õigus. FIE ettevõtlustulult sotsiaalmaksu tasumisel kehtivat aastast ülempiiri langetatakse kolmandiku võrra ehk 15-kordselt alampalgalt 10-kordsele. Kahjumite edasikandmise perioodi pikendatakse seniselt seitsmelt aastalt kümnele aastale ning välisriigis teenitud teatud tingimustele vastav ettevõtlustulu vabastatakse tulumaksust.

Lisaks muudetakse eelnõuga soodsamaks vastuvõtu- ja reklaamikulude ning tasutud sotsiaalmaksu ettevõtlustulust maha arvamise reegleid. Ka muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu  avansilise makse tasumise reegleid nii ajutise töövõimetuse perioodi kui ka kalendrikuu kestel füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsemise alustamisel.

Muudatused on planeeritud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril.

Eelnõus on kasutatud 2012. aastal koostatud taustadokumendis „Füüsilisest isikust ettevõtja õiguslik regulatsioon“ esitatud ettepanekuid.

Esialgse hinnangu kohaselt vähendaksid muudatused füüsiliste isikute maksukoormust vähendavad muudatused riigi maksulaekumisi 1,314 miljonit euro võrra ja sellega on riigi eelarvestrateegias arvestatud.

Eelnõuga saad tutvuda SIIN.

Allikas: Rahandusministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700