Autor: Raamatupidaja.ee • 30. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohturegistrite andmetega tutvumine alates juulist

Juulist muutuvad kohturegistrite andmete ja toimikudokumentidega tutvumise võimalused.
Foto: https://pixabay.com/
1. juulil jõustuvad mitmed äriseadustiku ja teiste seaduste muudatused, millega muutuvad kohturegistrite andmete ja toimikudokumentidega tutvumise võimalused.

Registrite kantseleide vastuvõtupunktid suletakse ning kinnitatud väljatrükkide tellimiseks ja registridokumentidega tutvumiseks on edaspidi kaks võimalust: pöörduda notaribüroosse või teha seda ID-kaardiga vastava registri veebilehel.  

Kohtulike registrite andmetega tutvumiseks ja väljatrükkide saamiseks saab pöörduda notarite poole, kes tegutsevad kõigis 15 maakonnas. Kohtulikud registrid on kinnistusraamat, laevakinnistusraamat, abieluvararegister, äriregister, mittetulundusühingute ja sihtasutuste register ning kommertspandiregister.  

Äriregistri avaliku ja äritoimikuga saab edaspidi tasuta tutvuda Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Narvas järgmistes notaribüroodes:  

1) Tallinna notar Anne Saaberi büroos (aadress Tartu mnt 13, Tallinn)

2) Tartu notar Tiina Tombergi büroos (aadress Kaluri 2, Tartu)

3) Pärnu notarite Marje Jürioja, Kristi Kivimägi ja Kaia Krügeri ühises büroos (aadress Ringi 1, Pärnu)

4) Jõhvi notar Kristel Jänese büroos (aadress Keskväljak 4, Jõhvi)

5) Narva notar Tatjana Boitsova büroos (aadress A. Puškini 17-13, Narva).  

Äriregister koondab andmed kõigi Eestis registreeritud juriidiliste isikute kohta. Äriühingute registrikaardile kantud andmetega, näiteks juhatuse liikmete ja esindusõigusega, tutvumiseks ei pea pöörduma notaribüroo poole – see on võimalik e-äriregistri veebilehelt. Eeltoodud notaribüroodes saab tasuta tutvuda näiteks põhikirjade, asutamisotsuste või -lepingutega ning registrile esitatud avaldustega.   

Notarid võtavad üle ka seni kinnistusosakonna pädevusse kuulunud laevakinnistusraamatu väljatrükkide ning lipudokumentide väljastamise. Alates juulist ei saa neid dokumente enam kinnistusosakonnast, vastav õigus on kõigil notaribüroodel ja Veeteede Ametil.

Allikas: Notarite Koda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700