Ettevõtjad jätkavad uute töökohtade loomist

Henry Auväärt
CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt

CV Keskus.ee tööturuuuringust selgus, et Eestis tegutsevad ettevõtted lähenevad 2017. aastale optimistlike värbamisplaanidega – kaks kolmandikku soovib värvata lisatööjõudu, pooled plaanivad uute töökohtade loomist ja kolmandik tööandjatest plaanib palgatõusu.

Koguni 73,4% tööandjatest soovib järgmisel poolaastal palgata uusi töötajaid. Kolmandik neist plaanib palgata ühe uue töötaja, viiendik kaks ja neljandik kolm kuni viis uut töötajat. Uute töötajate palkamise plaan on võrreldes 2015. aastaga kiiresti kasvanud: möödunud aasta tööturu-uuringus plaanis lisatööjõudu palgata 60,6% tööandjatest.

Suurenenud tööjõuvajadus tuleneb suuresti sellest, et tänavu on paljudes valdkondades olnud töötajate leidmine palju keerukam kui varem ja üle pooltel tööandjatel on vajalikke töötajaid puudu. Uute töötajate värbamist takistavad tööandjate sõnul enim töövõtjate ebapiisavad ametioskused, mis viitab töötajate pakutava ja tööandjate nõudluse lahkhelile. Sobivate töötajate leidmise on uuringu järgi muutnud keerukamaks ka see, et tööotsijate palgaootused on tööandjate arvates liiga suured – nii vastas koguni 59,1% küsitletuist. Seega on tööjõupuuduse taga ka väga suur palgasurve, millele reageerib kolmandik tööandjatest järgmisel poolaastal palgatõusuga.

Peale selle on noored põlvkonnad püsimatud ja soovivad vahetada töökohta keskmiselt iga 2–3 aasta tagant, mis seab tööandjad valiku ette: kas tõsta palka ja proovida leida töötajale uusi väljakutseid ettevõtte sees või palgata uus töötaja?

Iga teine tööandja plaanib luua uusi töökohti
Uusi töökohti plaanib tuleval aastal luua 55,6% tööandjatest, mis on võrreldes eelmise aastaga pisut kasvanud – mulluses uuringus teatas uute töökohtade loomise plaanist 46,7% küsitletuist.

Siiski on see lisatööjõu värbamisplaanidega võrreldes palju tagasihoidlikum kasv, mis viitab sellele, et tööjõupuudus pidurdab töökohtade loomist ja tööandjate aktiivsus personaliotsingutel tuleneb suuresti sellest, et asendada olemasolevaid töötajaid, kes liiguvad uutele ametikohtadele.

Kolmandik tööandjatest plaanibuueks aastaks palgatõusu
33,2% küsitletud tööandjatest plaanib uueks aastaks ka palgatõusu Plaanitav palgatõus jääb enamasti 10% piiridesse.

Tööandjate sõnul avaldab palgatõusule enim mõju keeruline olukord tööturul ja nii konkureerivate ettevõtete kui ka töötajate palgasurve. 23%-l tööandjatest tuleneb palgatõus ka regulaarsest põhipalkade korrigeerimisest ja ettevõtte headest majandustulemustest.

Palgatõusu plaani veavad haridus- ja tervishoiu sektori tööandjad (üle 40% vastanutest plaanib palku tõsta), mis arvatavasti tuleneb suuresti uuel aastal rakenduvatest seadusemuudatustest. Töövõtjate palgasurvet on aga tunda peaaegu kõigis valdkondades, aga keskmisest rohkem tööstus- ja tootmis-, müügi-, majutus- ja toitlustus-, hulgi- ja jaekaubanduse ning infotehnoloogia sektori tööandjatel.

41,7% tööandjatest ei plaani palku muuta, 22,8% ei ole veel palgamuutuste kohta oma otsust langetanud ja 2,3% tööandjatest plaanib palku hoopis vähendada.

Osale arutelus

  • Henry Auväärt, CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad