Noorte ootused tulevastele tööandjatele

Noorte ootused tulevastele tööandjatele
CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt

Noored on valmis haarama kinni esimesest töökohast miinimumpalga eest. Paljud kõrgharidusega noored sisenevad tööturule 600–700-eurose netopalgaga.

CVkeskus.ee korraldas detsembris infomessil „Teeviit 2016” uuringu, milles osales ligi tuhat noort. Eesmärk oli  uurida kõrgkoolivalikuid langetavatelt noortelt nende tulevikuplaane ja ootusi tulevastele tööandjatele.

Selgus, et noorte netopalga ootus esimesele töökohale püsib 600–1000 euro vahemikus ja ei ole aastatega kasvanud nii jõuliselt kui Eesti keskmine palgaootus. Pea pooled noored ootavad pärast õpinguid täiskohaga tööle asudes väiksemat kui 800-eurost netopalka ja neljandik 800–1000-eurost netopalka, mis on Eesti keskmisest palgaootusest märkimisväärselt madalamal tasemel. Lisaks tuleb arvestada, et reaalne palk on tavaliselt palgaootusega võrreldes umbes kolmandiku väiksem. Seega sisenevad paljud kõrgharidusega
noored tööturule 600–700-eurose netopalgaga, mida on kinnitanud ka varasemad uuringud.

Ligikaudu neljandikul vastanutest olid Eesti keskmisest palgatasemest kõrgemad ootused ja nemad plaanivad
kõrgkooli lõpetades küsida enam kui 1000-eurost netopalka, 4,8% isegi enam kui 1600-eurost netopalka. Kõrgest palgast unistavad suuresti Harjumaalt pärit noormehed – enam kui 1400-eurost netopalka ootas
koguni viiendik noormeestest, kuid kõigest 8,7% neidudest.

Noorte palgaootusi analüüsides peame meeles pidama, et kogemusteta noortel on äärmiselt keeruline hinnata, milline on nende soovitud ametikohtadel konkurentsivõimeline töötasu – mida vähem on neil olnud kokkupuuteid tööturul toimuvaga, seda enam võivad nende ootused langeda ka äärmustesse. Teadmiste puudumine õiglasest palgast võib aga tähendada, et noored hindavad oma teadmisi üle ja unistavad liiga kõrgest töötasust, mis takistab neil tööturule sisenemast või alahindavad end ja lepivad liiga madala palgaga, mis tekitab omakorda rahulolematust ja kasvatab noorte seas hüplikku tööstaaži.

Kas oleksite valmis oma esimest töökogemust saama ka miinimumpalga eest?

Tervelt kaks kolmandikku noortest väitis end olevat valmis pärast õpinguid saama töökogemust hoopiski miinimumpalga eest. (Vastajatele oli välja toodud ka Eesti miinimumpalga tase alates 1. jaanuarist 2017.) Näib, et paljud noored tunnetavad, kui keeruline on ainuüksi haridusega tööturul konkureerida. Uuringust võib järeldada, et seda mõistavad neiud paremini kui noormehed – nimelt on neiud märkimisväärselt altimad miinimumpalga eest
töökogemust saama.

Esimese täistöökoha valikul on noortele kõige olulisem pakutava töö iseloom ja sisu (58,1%), millele järgnevad sobiv meeskond ja ülemus (27,8%) ning võimalus teha karjääri (27,1%). Kõrgelt hindavad noored nii konkurentsivõimelist töötasu (21,3%) kui ka paindliku tööaja võimalust (19,5%).

Eesti ihaldusväärseimate tööandjate pingereas pidasid noored eelistatuimaks ettevõtteks tänavu Eesti Energiat, kes võttis tiitli üle Skype’ilt ja on seega tugevdanud oma mainet uue põlvkonna töötajate seas. Teisele kohale valisid noored töötajad Skype’i, kolmandaks Swedbanki, neljandale kohale jäi Transferwise ja
viiendaks Telia Eesti.

Millenniumipõlvkonna 10 Eesti ihaldusväärseimat tööandjat 2017

Koht noorte pingereas / koht üldtabelis
1. (1.) Eesti Energia AS
2. (4.) Skype Technologies OÜ
3. (3.) Swedbank AS
4. (5.) Transferwise Ltd Eesti filiaal
5. (2.) Telia Eesti AS
6. (8.) Playtech Estonia OÜ
7. (6.) AS Tallink Grupp
8. (9.) AS LHV Pank
9. (7.) ABB AS
10. (12.) Nortal AS

CVkeskus.ee küsitluses osales Eesti suurimal noorte infomessil „Teeviit 2016” üle 800 noore vanuses 14–25 aastat. Pooled küsitletuist olid pärit Harjumaalt, kümnendik Ida- ja kümnendik Lääne-Virumaalt. Eesti  ihaldusväärseima tööandja uuring tehti 2017. aasta jaanuaris, küsitleti enam kui 6000 töötajat üle Eesti.

Osale arutelus

  • Henry Auväärt, CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad