Puudumiskäitumine

Kadri Seeder
Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik

Töötajate tööga rahulolu, suhtumine oma töösse ja organisatsiooni mõjutab ühelt poolt tööturukäitumist, teisalt väljendub see ka organisatsioonisiseses käitumises, näiteks puudumiskäitumises. Puudumiskäitumist mõjutab seegi, millistel tingimustel võib töölt eemal olla: kas vajaduse korral on võimalik võtta vaba päeva, töötada kodus jms.

Palgainfo Agentuuri kevadises küsitluses uuriti, mitu päeva on töötajad viimase aasta jooksul töölt eemal olnud ja mis põhjustel, kas vajaduse korral saadakse võtta vaba päeva ning kuidas suhtutakse puudumisse.

Pooled töötajad saavad vajaduse korral võtta vaba päeva
Vajaduse korral saab vaba päeva võtta üle poole (55%) uuringus osalenud töötajatest, vaba päeva ei saa võtta kolmandik (31%) töötajatest.

Töötajad, kes said vajaduse korral vaba päeva võtta, puudusid viimase aasta jooksul keskmiselt viis päeva. Töötajad, kellele vaba päeva ei võimaldatud, puudusid haiguse tõttu keskmiselt 10 päeva. Sagedamini saavad vajaduse korral vaba päeva suurema palgaga valgekraed. Nemad puuduvad olenemata vaba päeva saamise võimalusest keskmisest vähem kui sinikraed.

Organisatsioonide küsitluses uuriti ka seda, millised on töölt eemaloleku tingimused. Tulemused näitavad, et üsna vähestes organisatsioonides (28%) säilitatakse esimestel haiguspäevadel täielikult või osaliselt keskmine palk. Küll aga lubatakse töötajatel haiguse ajal puududa ilma töövõimetusleheta: veerand (24%) küsitluses osalenud organisatsioonidest lubas seda kõigile töötajatele, pea sama paljud (22%) osadele töötajatele.

Samuti võimaldab suur osa organisatsioonidest töötajatel töötada haiguse ajal kodus. 25% uuringus osalenud organisatsioonidest lubab seda kõigile töötajatele, 45% valitud töötajatele. Kodus töötamise võimaldamine oleneb palju töö iseloomust, mistõttu on arusaadav, et seda ei saa kõigile töötajatele alati pakkuda.

Veerand organisatsioonidest võimaldab kõigil töötajatel võtta vajaduse korral vabu päevi keskmise palga säilitamisega, 17% lubab seda valitud töötajatele. Vabade päevade mõju haiguse tõttu puudutud päevadele ei ole organisatsioonide vastustest nii selgelt välja võetav, kuid analüüs näitab, et organisatsioonides, kus kõik töötajad saavad vajaduse korral võtta vabu päevi keskmise palga säilitamisega, puuduvad kontoritöötajad keskmisest pisut vähem, tootmis- ja teenindustöötajad aga pisut rohkem.

Kõige sagedamini puudutakse haiguse või vigastuse tõttu
Viimase aasta jooksul olid töötajad kõige sagedamini töölt eemal haiguse ja vigastuse tõttu, kui mitte arvestada põhipuhkuse tõttu eemal olemist, mis tuleneb töölepingu seadusest. Töötajatest ligi veerand (22%) puudus aasta jooksul töölt haiguse tõttu, keskmine puudutud päevade arv oli 19. Hooldatava haiguse või vigastuse tõttu puudus töölt 9% töötajatest, keskmiselt oldi eemal viis päeva. Kokkuleppel tööandjaga puudus haiguse tõttu töövõimetuslehte võtmata 6% töötajatest, keskmiselt puuduti 15 päeva ehk mõnevõrra vähem kui haiguslehega puudumise puhul.

Tööandja võimaldatud tasustatud lisapuhkust kasutas 11% töötajatest, keskmine puhkusepäevade arv oli kuus. Tööandja võimaldatud tasustatud vabu päevi kasutas 11% uuringus osalenud töötajatest, keskmine vabade päevade arv oli neli. Tasustamata vabu päevi või palgata puhkust oli võtnud 7% töötajatest, keskmine töölt eemal oldud päevade arv oli 14. Seda on rohkem kui tasustatud päevade puhul.

Organisatsiooni vaatenurgast on ühelt poolt oluline, et töötajad puuduksid võimalikult vähe. Nii suudetakse tagada tööprotsesside toimimine ja hoida kokku puudumisega seotud kulusid, nt keskmise palga maksmine mittetöötatud aja eest, asenduskulu jt. Teisalt ei ole organisatsiooni huvides, et tööl käiksid haiged ja väsinud töötajad, kuna see võib nakatada kaastöötajaid ning kliente, tuua kaasa halvema töökvaliteedi ja eksimused. Kui töötajatel on rahaliselt kahjulik puududa, võivad töötajad soovida ka haigena tööl käia, kui rahaliselt aga vahet ei ole, võivad töötajad kergekäelisemalt puududa. Seega on oluline, kuidas töötajad puudumisse suhtuvad.

Kui vaadata töötajate rahulolu, suhtumist oma töösse ja tööandjasse, siis on näha, et positiivsema hoiakuga töötajad puuduvad keskmisest vähem ja vastupidi: negatiivsema hoiakuga töötajad puuduvad keskmisest rohkem päevi.

Osale arutelus

  • Kadri Seeder, Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad