Palgatoetuse kogemus

Heidi Saar
Toimetaja Heidi Saar

Infolehe eelmises numbris kõnelesime tööandjale makstavast palgatoetusest, mis on tööturumeetmena kasutusel olnud 2003. aastast. Seekord vestlesime esindajatega ettevõtetest, kus on palgatoetuse abil töötasu makstud või makstakse.

Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu sõnul otsib töötukassa kaudu töötajaid aastas keskmiselt 7000 ettevõtet, 2015. aasta neljandas kvartalis kasutas neist palgatoetuse võimalust 362. Vähenenud töövõimega töötaja puhul kasutati palgatoetust 27 juhul ja enim Ida-Virumaal.

Kalev SPA personalijuht Annika Maido sõnul on ettevõte riigi palgatoetustest kasutanud praktikatoetust.

Kalev SPA tutvustas end teiste ettevõtete seas töötukassa infotunnil, kus osalesid tulevased praktikandid. Tulnud oli palju huvilisi, kuid kahjuks jäid pärast tööandjatega vestlema vähesed. Neist kaks tulid praktikale Kalev SPA-sse, kes taotles ja sai selleks puhuks töötukassalt palgatoetust. Toetus läks palgafondi ja seda kasutati juhendajatele lisatoetuse maksmiseks. Praktikandid said oma tasu samuti palgafondist.

Palgatoetust ei ole Kalev SPA kasutanud, sest seda hakatakse maksma juhul, kui kohasoovija on olnud töötu vähemalt aasta.

Taotlemine on iseenesest lihtne ja toimub e-keskkonnas, kuid töötajaga ei tohi olla veel lepingut sõlmitud. Annika Maido sõnul on neil juhtunud, et ühel inimesel oli elulookirjelduses ekslikult kirjas, et ta on töötu olnud üle aasta, ja vea ilmnedes ettevõte toetusele ei kvalifitseerunud. Ühel juhul oli inimesega leping juba sõlmitud, kui hakati palgatoetust taotlema, tagasiulatuvalt seda aga kahjuks ei maksta – nii jäi toetus seegi kord saamata.

Ettevõttel on plaanis ka edaspidi võimalusel palga- ja praktikatoetust taotleda, sest seda on kerge teha ja töötukassa on igati abiks. Eriti hea koostöö on olnud Kristel Ainsalu ja Merike Ojametsaga töötukassast.

Nadežda Liiva, Kohtla-Järvel asuva ning kellade ja ehete jaemüügiga tegeleva omanimelise ettevõtte juht otsis müüjat ja sai samuti abi töötukassast, kus tutvustati ka palgatoe võimalust. Töötajaga sõlmiti leping üheks aastaks, sellest viis kuud maksti pool töötasust palgatoe abiga. Praegu ettevõte töötukassa palgatoe meetmeid küll ei kasuta, kuid tänu positiivsele kogemusele ei ole see tulevikus välistatud.

Vintage Beauty OÜ-s makstakse palgatoe abil töötasu ühele töötajale. Ettevõtte omanik Kadri Vilen kuulis sellest võimalusest töötajalt siis, kui too neile poeperenaise ametisse asuma hakkas. Omanik võttis töötukassaga ühendust, vormistamine oli lihtne, palgatoetus määrati pooleks aastaks. Töötaja oleks palgatud igal juhul ja temaga ollakse väga rahul. Edaspidigi on uute töötajate leidmisel kriteeriumiks siiski sobivus, mitte võimalus toetust saada, kuid kindlasti on see toredaks abiks ja puudub põhjus sellest loobuda.

Eesti Pimemassööride Ühing ja Põhja-Eesti Pimedate Ühing on ühingu ja koolituskeskuse juhataja Janne Jerva sõnul töötajaid palgates palgatoetust kasutanud mitu korda ja seetõttu hoitakse end ise töötukassa pakutavaga kursis.

Sotsiaalse ettevõttena eelistab Eesti Pimemassööride Ühing värvata vähenenud töövõimega inimesi ja viia enne läbi ka tööpraktika. Palgatoetusest saab ühing arvestatavat abi. Erivajadusega inimese puhul on 2016. aastast võimalik taotleda palgatoetust kuni 12 kuuks. Pärast tööpraktika läbimist teeb ühing tavaliselt ise töötukassale ettepaneku palgatoetus määrata ja alati on see nii ka läinud. Samuti on hea, et palgatoetusel olevale töötajale on võimalik taotleda ka osalist hüvitist tööga seotud koolituste eest.

Osale arutelus

  • Heidi Saar, toimetaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad