3. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Panditulumaks ja tulumaksumäär dividendidele

PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht Hannes Lentsius
Foto: Maksublog PwC
Rahandusministeerium on äsja valmis saanud ja 17.04.2017 esitanud kooskõlastusringile tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu. Pwc eksperdid selgitavad panditulumaksu olemust ja erinevaid tulumaksumäärasid dividendide maksmisel.

Eelnõu näeb ette tulumaksuseaduse 1. jaanuarist 2018 jõustuva redaktsiooni muutmise kahe äriühingu tulumaksu puudutava meetme osas. Selleks, et muudatused saaksid jõustuda 1. jaanuaril 2018 tuleb need vastu võtta hiljemalt 30. juuni 2017, seega on eelnõu nn kiireloomuline.

Panditulumaks

Rahandusministeerium kavandab sätestada äriühingutele tulumaksukohustuse teatud tingimustele vastavate kontsernisiseste laenude andmisel, kuna leitakse, et paljudel juhtudel on sisuliselt tegemist kas varjatud kujul kasumijaotusega emafirmale või ettevõtlusega mitteseotud väljamaksega. Leitakse, et laenude kontrollimenetluse käigus maksukorralduse seaduse vastavate sätete alusel ümberklassifitseerimine on Maksu- ja Tolliameti jaoks väga ressursimahuks ja ka keeruline, eriti, kui laenult arvestatakse turutingimustele vastavat intressi ja seetõttu on sobilik kehtestada konkreetne erisäte.

Selleks täiendatakse tulumaksuseaduse § 52, mis loetleb ettevõtlusega mitteseotud väljamaksete liigid ja sätestab nende maksustamise tulumaksuga, uue punktiga. Laenu andmisel tehtav väljamakse on maksustatav tulumaksuga, kui kalendrikuu viimase päeva seisuga ületatakse maksuvaba piirmäära (sellega püütakse tagada, et maksustatakse üksnes puhaskasumi arvel antav laenuosa). Piirmääraks on omakapitali tehtud sissemaksete väljamaksmata osa ja võetud laenude kogusumma. Maksukohustus tekib, kui tehakse väljamakse:

1. „ülesse“

• kas tütarfirmalt otsesele emafirmale või

• emafirmaga võrdsustatud muule äriühingule, mis asub kontserni struktuuris laenuandjast ülalpool, näiteks otsese emafirma äriühingust osanikule;

2. „kõrvale“

• tütarfirmalt emafirma teisele tütrele

Tulumaksukohustus tingimuslik

Tulumaksukohustus ei ole lõplik, kuna nähakse ette võimalust saada makstud tulumaks täielikult või osaliselt tagasi, kui laen makstakse täielikult või osaliselt tagasi selle andmise kalendrikuu viimasest päevast arvates kahe aasta jooksul. Seetõttu on ajakirjanduses antud tulumaksukohustus saanud nime „panditulumaks“. Seni on sarnane panditulumaks kehtinud maksuparadiisides asutatud äriühingutele antud laenude osas, kuid tulumaksu tagastamine toimub sel juhul ilma ajalise piiranguta.

Kehtestatakse nõue deklareerida TSD lisas (tõenäoliselt lisas 6) info võetud laenude kohta.

Laenu mõiste

Oluline on see, kuidas on kavandatud defineerida laenu mõiste. Lisaks tavapärasele laenulepingu alusel antud laenule käsitletakse maksustamisel laenuna näiteks ka emafirma poolt võetud laenu tagamist tütarfirma poolt, krediidilepinguid, samuti „muud majanduslikult samaväärset tehingut“, et vältida piirangust kõrvalehoidumist majanduslikus mõttes sarnase toimega finantsinstrumentide kasutamise kaudu. Siiski on erandina Õigusaktid välistatud maksustamisest kontsernisiseselt laenu andmine kontsernikonto kaudu, kui see toimub lühiajaliselt (kuni üheaastane periood) ja selle eesmärgiks on „kontserni likviidsuse juhtimine“.

Rakendussätted „vanadele“ laenudele ja deklareerimine

Oluline on pöörata tähelepanu rakendussätetele, et tulumaksukohustus ei tabaks ootamatult.

Kuigi seadus kavandatakse jõustada alates 1. jaanuaril 2018, siis muudatuse tegelik maksumõju võib avalduda ka enne seda kuupäeva antud kvalifitseeruvatele „vanadele“ laenudele, kui selline laen anti pärast 1. juulit 2017 ja seda ei ole laenuandjale tagasi makstud seisuga 31. detsember 2017. Sellised laenud tuleb deklareerida jaanuari 2018 TSD vastavas lisas (ilmselt lisa 6) 10. veebruariks 2018 – need võrdsustatakse rakendussätte kohaselt 2018. a jaanuaris antud maksustamisele kuuluvate laenudega ja sellise „vana laenu“ puhul tekib tulumaksukohustus jaanuari 2018 TSD esitamisel 10. veebruaril 2018.

Laenu andmiseks pärast 1. juulit 2017 loetakse kusjuures ka enne seda kuupäeva antud „vanade“ laenude tagastamise tähtaja pikendamist või laenusumma suurendamist, kui see toimub pärast 1. juulit 2017.

14% tulumaksumäär regulaarselt jaotatud kasumile

Teise tulumaksualase meetme eesmärgiks on premeerida stabiilsema dividendipoliitikaga ettevõtteid dividendide maksmisel madalama tulumaksumääraga. Dividendide väljamakse ulatuses, mis on väiksem või võrdne kolme eelneva aasta keskmise maksustatud (20%) dividendiga, maksustatakse tulevikus 14%-lise määraga (netosumma maksumäär 14/86). Antud meetme reaalne mõju avaldub kavandatava rakendussätte kohaselt kõige varasemalt alates 2019. a, seda eeldusel, et 2018. a jaotati dividende, mis maksustati 20%-iga. 2018. a on esimene arvesse võetav aasta kolme aasta keskmise maksustatud jaotatud kasumi arvestamisel.

Näiteks, kui 2018. a jaotati eelmiste perioodide kasumi arvel 120 000 EUR dividende (neto) ja maksti sellelt riigile tulumaksu 30 000 EUR, siis 2019. a oleks võimalik jaotada 14% maksumääraga 1/3 osa 2018. a jaotatud kasumist (ehk 40 000*14/86). Üle selle makstud jaotisele rakendub 20%- line määr.

7% tulumaksumäär

Dividendi summeeritud tulumaksukohustus hoitakse „dividendipalga“ laienemise kartuses siiski ca 20% tasemel, kui 14% määraga maksustatud dividendi saajaks on kas residendist või mitteresidendist füüsiline isik. Selleks nähakse ette dividendide väljamaksmisel tulumaksu kinnipidamine 7%-lise määraga, v.a. juhul, kui maksulepingus on madalam kinnipidamise määr (5% või 0%).

Kui 14% määraga maksustatavate dividendide saajaks on mitteresidendist juriidiline isik, siis tulumaksu kinnipidamist ette nähtud ei ole.

Eelnõuga saad tutvuda SIIN.

Autor: Hannes Lentsius, PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700