9 kuud tervisekulude maksusoodustuseni

9 kuud tervisekulude maksusoodustuseni
Töötajate spordiharrastusi saab peagi erisoodustusmaksuvabalt rahastada

Lõpuks ometi on hea meel kõigile tööandjatele kindlalt öelda: juba vähem kui aasta pärast saab igaüks asuda erisoodustusmaksuvabalt oma töötajate spordiharrastustesse raha paigutama.

Erisoodustusmaksu teemat on Eestis aastaid kuuma kartuli kombel loobitud. Ettevõtted tegid pikalt kurja häält ning lootuskiir hakkas paistma 2015. aastal. Möödunud aasta lõpus peetud kurikuulus ööistung, mis sundis Madis Millingut Riigikogus konjakit jooma ja mitmeid teisi kümneid puhkepause võtma, sisaldas aga ka kuulsat kobareelnõu ning tuhandeid tööandjaid rõõmustavaid asjaolusid.

Vaatame sporditoetustega tegeleva keskkonna SportID statistikat: keskmiselt saab ühe Eesti ettevõtte töötaja sportida 25 euro eest kuus. Praegu maksab seesama 25 eurot spordiraha tööandja jaoks ligi 42 eurot. Nagu teame, saab 2018. aastast maksuvabaks 400 eurot aastas ühe töötaja kohta, mis teeb kalendrikuu peale ümber arvutades 33,33 eurot ning enamik ettevõtteid plaanib ilmselt oma toetuse ka sellele tasemele tõsta. Miks ka mitte – keskmise SportID keskkonda kasutava ettevõtte väljaminekud vähenevad isegi siis varasemaga võrreldes ligi neljandiku.

Odavam kui palka maksta

Statistika kohaselt on tervisetoetust mittemaksvad ettevõtted peagi tööturul selges vähemuses. Suurfirmad, nagu Terve Pere Apteek, Fuitsu, USS Security ja Nordea kinnitavad: sporditoetus on konkurentsieelis. Kui tööandja soovib spetsialiste oma ettevõttes hoida ning parima uue tööjõu endale saada, on sporditoetus samal pulgal palga ja töötooli pakkumisega. Viimane, muide, on tegelikult miski, mida igast ettevõttest enam ei leiagi. Seda põhjusel, et traditsiooniline kontorilaud ja -tool on töötajate soovil seisulaua vastu välja vahetatud. Tööjõul on üha enam sõnaõigust.

Miks peaks erisoodustusmaksu  kadumisel võimalusest haarama? Tegu on maksuvaba rahaga. Kokkuvõttes on see palju soodsam kui maksta palka. Magnumi kontserni kuuluva Terve Pere Apteegi personalijuht Häli Siimaste on öelnud, et 30-eurone palgatõus jääb töötajale märkamata, 30-eurose sporditoetuse lisandumist peetakse aga eriliseks. Seda põhjusel, et kindla valdkonna toetus annab peale rahaliste võimaluste ka motivatsiooni, sest boonust saab kulutada vaid oma tervise eest hoolitsemiseks.

Teine põhjus on kahtlemata ettevõtte konkreetne rahaline kasu. Seda tõestasid Harvardi ülikooli teadurid 2010. aastal, kui leiti, et iga tervisesse investeeritud euro toob vähenenud haiguspäevade ja paranenud töötulemuste arvelt tagasi kuus eurot. Võimaliku suurenenud kasumi teenimise arvutused saab igaüks ise teha.

Terved töötajad on ka terved inimesed ning see on põhjus, miks riik selle toetuse teatud ulatuses maksust vabastab.

Vastused kõigile küsimustele

Millest alustada, kui käsikäes maksuvabastusega on kavas pakkuda spordi- ja tervisetoetust?

Kõige olulisem: kuigi ettevõte on valmis toetust kõigile töötajatele võimaldama, ei jõua kõik kindlasti selle kasutamiseni. Number vaid suureneb ajas mõnevõrra – näiteks hakkavad alguses taastusravis käivad töötajad ajapikku spordi vastu huvi tundma. Seda, kas kompenseerid töötajale spordi, taastusravi, võistlused, meditsiiniteenused, toitumiskavad – või selle kõik –, saad loomulikult ise valida.

Mõned tegelevad edasi tasuta spordialadega nagu metsajooks ning väisavad vaid priipääsuga rahvaspordiüritusi. Numbrid näitavad, et ettevõtte töötajatest hakkab toetust kasutama umbes kolmandik. Kui töötajaid lisaks motiveerida, võib kasutamine tõusta ka 60–70% lähedusse: seda tulemust on näidanud Fujitsu töötajad. SportID kaudu saab aga ettevõte alati kasutamata jäänud osa kompensatsioonist tagasi ning ükski trennipilet ja tasu raisku ei lähe.

Lõpuni selge pole veel see, kuidas hakkab maksuamet kontrollima töötajatele toetuse jagamist. Kava kohaselt on tegu isikupõhise toetusega, seega tuleb dokumenteerida, kes, kus ja kui palju on teenuseid kasutanud. Osana tavapaketist on SportID-s selline võimalus olemas ning samuti arvestatakse edaspidi sellega, et raamatupidajatel oleks võimalik vajalikku hõlpsasti deklareerida.

Ettevõtetel tekib kahtlemata soodustuse kohta küsimusi (vt infokast 2), näiteks miks on maksusoodustuse arvestus kvartalipõhine, ent aruandlus aastapõhine. SportID-ga liitudes lubame aga, et leiame nendele küsimustele vastuse sinu eest. Arendame selle jooksul SportID süsteemi selliselt, et uue seaduse kehtima hakkamisel oleks toetust võimalik mugavalt hallata ning enamik seaduse mõistmist puudutavaid töid saaks sinu eest ära tehtud.

Artikkel on ilmunud ajakirja Personali Praktik aprillinumbris.

Osale arutelus

  • Marti Soosaar, SportID tegevjuht
    Britt Rosenberg, SportID kommunikatsioonijuht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad