Autor: Raamatupidaja.ee • 3. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuandmete tõend

Tõendile saab lisada Maksu- ja Tolliameti digitempli
Foto: https://pixabay.com
E-maksuametis/e-tollis saab nüüd koostada maksuandmete tõendit, mida esitada näiteks pankadele laenutaotluse lisadokumendina, aga ka muudel juhtudel teistele ettevõtetele.

Tõendile saab lisada Maksu- ja Tolliameti digitempli ning tõendi kohe vajalikule meiliaadressile saata.Maksuandmete tõend ei sobi õppetoetuste taotlemise eesmärgil kõrgkoolidele esitamiseks. 

NB! 

Tõendi sisu ja koostamine

Füüsilise isiku tõend sisaldab järgmisi andmeid:

- tulu füüsilise isiku tuludeklaratsiooni alusel

- tööandja(te) deklareeritud väljamaksete andmed deklaratsiooni TSD alusel- töötamise registrisse tehtud kanded- dividendid ja omakapitalist tehtud väljamaksed- maksuvõlg valitud perioodil ja tõendi koostamise kuupäeva seisuga

Vajalikud andmete plokid, kas ühe, mitu või kõik, saate tõendile ise valida.

Andmete periood tõendi koostamise kuupäevast tagasiulatuvalt.

Andmete algusperioodi saate samuti ise valida. Algusperiood ei saa olla varasem kui 26 kuud

Perioodi lõppkuupäev on alati tõendi koostamise kuupäev.

Andmed tõendile kuvatakse kuude kaupa, välja arvatud andmed tuludeklaratsioonidelt, mis kuvatakse aastate kaupa.

Tõendi keel

Tõendi saab koostada eesti, vene või inglise keeles.

Tõendi koostamine

Tõendi koostamiseks sisenege e-maksuametisse/e-tolli ja valige rubriigist „Nõuded ja kohustused“ > „Tõendid“. Seejärel vajutage nupule „Alusta tõendi koostamist“ ning valige rippmenüüst „Maksuandmete tõend“.

Avanenud lehel tuleb valida tõendi keel, perioodi alguskuupäev ning tõendil kuvatavad andmed. Vaikimisi on valitud kõik andmete plokid. Kui mingeid andmeid ei ole tõendile vaja, siis eemaldage andmete real olevast kastist linnuke.

Tõendi koostamiseks vajutage nupule „Koosta tõend“. Süsteem moodustab PDF-vormingus tõendi, mida saab avada ja ka enda arvutisse salvestada.

Digitempli lisamine

Tõendi juures on link digitempli lisamiseks. Digitempli lisamisel moodustub konteiner, milles on tõend PDF- ja XML-vormingus. Tõendile lisatud digitempel kinnitab, et tõendi on väljastanud Maksu- ja Tolliamet ning andmed sellel on autentsed ja usaldusväärsed.

Tõendi saatmine

Tõendi saatmiseks vajutage lingile „Saada e-kirjaga“, kirjutage avanenud lehel olevasse lahtrisse saaja meiliaadress ning vajutage nupule „Saada“. Tõend edastatakse saajale e-kirja manusena. Pärast „Saada“-nupule vajutamist kuvatakse teade, kas saatmine õnnestus või mitte.

Ametlik e-posti aadress, millelt tõendid väljastatakse on [email protected] ja e-kirja sisuaknas on automaatne tekst:

„TereE-kirja manusest leiate Maksu- ja Tolliameti tõendi.LugupidamisegaMaksu- ja Tolliamet“

Aadressilt [email protected] saabunud BDOC-vormingus tõendi puhul võib saaja olla kindel, et dokument pärineb Maksu- ja Tolliametist. 

Tõendi registreerimine

Tõendid registreeritakse koostamise hetkel Maksu- ja Tolliameti infosüsteemis ning kahtluse korral on neid võimalik taasesitada.

Tõendi koostamine ja saatmine on tasuta.

Kaaluge alati hoolikalt, enne kui oma andmeid teistele osapooltele edasi saadate või dokumendi välja trükite. 

Tõendi koostamise kohta käivad küsimused ja vastused leiad SIIT.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700