Autor: Raamatupidaja.ee • 13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Öötöö riskid vajavad analüüsimist

Praktilised nõuanded öötöölistele
Foto: https://pixabay.com
Arenenud riikides teeb viiendik rahvastikust öövahetustes tööd. Eestis on see osakaal veelgi suurem – tervelt 27 protsenti – ning öötööliste arv üha kasvab.

Kuna öötöö puhul töötab inimene vastu oma bioloogilisele rütmile, on väsimusest tingitud ohud öösel töötades suuremad kui päeval. Sellest tulenevalt pöörab Tööinspektsioon suuremat tähelepanu selliste ettevõtete kontrollimisele, mis töötavad kas mitmes vahetuses või eelkõige ongi avatud just õhtusel ja öisel ajal.

Tööinspektsiooni viimastel aastatel läbi viidud sihtkontrollid erinevatesse öösel avatud asutustesse näitavad, et tuvastatud rikkumised saavad alguse puudulikust riskianalüüsist.

2015. aastal kontrollis Tööinspektsioon Pärnu ööklubisid, baare, kasiinosid, pubisid ning tuvastas üsna palju rikkumisi – keskmiselt 5,2 rikkumist ettevõtte kohta. Kontrolliti 15 ettevõtet ning kontroll keskendus ööajal töötavate töötajate töötervishoiu ja tööohutuse korraldamisele. Tööandja kohustuseks on tagada töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmine igas tööga seotud olukorras, sealhulgas ka öisel ajal. Sihtkontrolli käigus tuvastati töökeskkonnas palju ohtlikke kohti või tegematajätmisi, kus töötajatel on vigastuse oht ning esmaabi andmine pole tagatud.

2016. aastal kontrollis Tööinspektsioon aga ööpäev läbi avatud tanklate teenindusjaamu. Külastati 24 tanklat, kus kontrolliti, kas öisel ajal töötajatele on tagatud ohutud ja tervist hoidvad töötingimused. Tööinspektsioon kontrollis 12 ettevõtet ning kokku külastati juhuvaliku põhjal valitud 24 tanklat. Ühes ettevõttes ei avastatud ühtegi rikkumist, ülejäänud tanklates märkasid inspektorid mitmeid tegematajätmisi. Kokku tuvastati 60 erinevat rikkumist.

Puudulik riskianalüüs

Nii baaride ja ööklubide kui tanklate puhul olid tuvastatud rikkumised enamasti samad, mis päevasel ajal töötamisel. „Suurimad kontrolli käigus tuvastatud probleemid said alguse puudulikust riskianalüüsist. Nimelt oli sageli alahinnatud riske, mis seotud füüsilise koormusega ja vähese puhkamisvõimalusega,“ ütles Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja. „Samuti tuvastasime vajakajäämisi töötajate tervise kontrollis ja töötajate juhendamises. Mitmel puhul tuli teha märkus liikumisteede korrasolu ja puhtuse kohta,“ lisas Oja.

Töötajate ohutuse tagamisel oli Tööinspektsiooni hinnangul olukord parem: mitmes tanklas teenindati kliente öösel vaid luugi kaudu, et paremini tagada töötajate turvalisus. Töötajad teadsid, mida teha häireolukorras. Kiireks abi kutsumiseks olid olemas paanikanupud. Samuti oli tööandja sõlminud lepingu turvafirmaga.

Tervise seisukohast oleks parim öösiti mitte töötada, vaid magada, kuid paratamatult on valdkondi, mille toimimist eeldatakse ööpäevaringselt. Enne öötööle minekut tuleb läbida täiendav tervisekontroll, sest on rida terviseseisundeid, mille olemasolul on öötöö vastunäidustatud, näiteks südamehaigused. Seaduse kohaselt peab tööandja korraldama tervisekontrolli öötöötajatele nii enne öötööle asumist kui ka regulaarsete vaheaegade järel töötamise ajal ning kandma sellega seotud kulud.

Öötööga paremini hakkama saamiseks annavad toitumisteadlased ja psühholoogid mitmeid soovitusi:

Enne öövahetust tuleks end korralikult välja puhata, näiteks teha üks umbes kahetunnine uinak ka pärastlõunal.Uuringud on näidanud, et valgusel on öösel oluline roll. Töölised, kes istusid eredate lampide all 6 ja enam tundi öösel, olid erksamad ja nende päevane uni oli mõnusam. Kui tööl ere valgus puudub, ostke spetsiaalne ereda valgusega lamp ning viibige selle valguses enne tööleminekut või tööl kohvipauside ajal.Kuigi kohv aitab hoida erksana, on arstidel öötöölistele selles osas kindlad soovitused. Osa arste leiab, et kohvi ei tohiks juua enam pärast keskööd. Teised aga soovitavad vältida kofeiini tarbimist vähemalt neli tundi enne öövahetuse lõppu, et see ei takistaks pärast vahetust koju jõudes uinumist. Kofeiin püsib veres kuus tundi. Öise vahetuse ajal ei soovitata juua üle kahe tassi kohvi.Oluline roll öötööga hakkama saamisel on ka toitumisel. Kuna magus ja rasvane seedub aeglaselt ning süvendab väsimustunnet, siis neid tuleks vältida. Öösel aitavad ärksana hoida lahjemad eined, mis sisaldavad palju valku,  näiteks munad, pähklid, kodujuust. Samuti on kasulik soe taimetee, sest öösiti kipub kehatemperatuur langema.Pärast öövahetust soovitavad arstid kohe magama minna. Kui kohe on võimalik magada vaid 4–5 tundi, siis  soovitatakse teha üks paaritunnine uinak veel õhtupoole. Kui hommikul õnnestub magada 5–6 tundi, siis võib õhtupoolne uinak olla ainult 15–45 minutit.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700