Sinise valguse ohud töökeskkonnas

Triinu Sirge
Kaitse ennast ohtliku sinise valguse eest

Kontoritöötajad veedavad palju aega arvutiekraanide ees, olles enamasti teadlikud ohtudest, mis kaasnevad pikaajalise arvutiekraani vaatamisega. Vähem teatakse nutiseadmete mõjust tervisele ja silmanägemisele. Veelgi vähesemad on kuulnud sinise valguse ohtudest.

Mis on sinine valgus?

Sinine valgus on nähtava valguse (kokkuleppeliselt 380–780 nm) sinise spektri osa, mis tungib sügavale silma ja võib kahjustada silma võrkkesta. Sinine valgus on enamikus töökeskkondades eelistatud valgusallikate värvus, sest see virgutab töötajat, aitab reguleerida ööpäevarütmi, parendab mälu ja tunnetuslikku seisundit ning parandab meeleolu. Seetõttu projekteeritakse töökoha valgustitesse pigem külma ehk sinise alatooniga valgusallikad, kus järjest suuremat populaarsust on saavutanud leedvalgustid.

Leedvalgustuse (LED, Light-Emitting Diode; valgust kiirgav diood) kasutusele võtuga on hakatud tähelepanu pöörama sinisele valgusele, sealhulgas selle negatiivsele mõjule inimestele. 2009. aastal avastasid prantslased, et leedvalgustus mõjutab inimese ööpäevarütmi. Uuringutest selgus, et valgusallika liik ise ei olegi tähtis, vaid sellest saadav valgus. Nii mõnigi päevast päeva arvutiga töötav inimene on tundnud, kuidas on raske pilku fokuseerida, silmad on muutunud kuivaks ja punetavaks ning tööpäeva lõpuks valutab pea. Need sümptomid võivad tuleneda halvast valgusest. Kindlaks on tehtud, et sinine valgus on soodne teatud tüüpi vähkkasvajatele, samuti suurendab sellise valguse käes viibimine diabeedi, südamehaiguste, rasvumise ja depressiooni riski. Teadlased on välja selgitanud, et kahjulik sinine valgus võib esile kutsuda tõsiseid silmahaigusi. Ohustatud on lapsed, eriti väikelapsed, kelle silmalääts ei ole veel välja arenenud ja vanurid, kelle silmalääts ei lase enam sinist valgust nii hästi läbi. Tehnika kiire arengu tõttu on vanurite silmahaigused jõudnud 40-aastaste ja nooremateni.

Nutiseadmed – sinise valguse allikad

Kõik nutiseadmete ekraanid kiirgavad sinise spektriga valgust, mis on silmadele kahjulik. Nutiseadmete kasutusaeg järjest suureneb, näiteks eelmise aasta The Vision Councili raporti andmetel veetis digiseadmete ees 40% tööealistest elanikkonnast üle 9 tunni ööpäevas. Sagedasti tuleb ette ka seda (70% vastanutest), et veedetakse aega mitme ekraani ees, näiteks televiisorit vaadates kasutakse nutitelefoni. Kõige levinumad sinise valguse allikad on televiisorid, arvutid/sülearvutid, nutitelefonid ja tahvelarvutid, mida kasutatakse ka hilistel õhtutundidel.

Päevad läbi tehisvalguse käes viibivatel inimestel jääb osa vajalikust valguse tervistavast mõjust saamata ning selle tõttu võib inimene haigestuda. Nutiseadmed põhinevad aga leedvalgusel, millel on tugev sinise spektri osa. Sinist spektrit kiirgava valguse kasutamine hilistel õhtutundidel annab ajukeskusele märku, et unehormoonide tootmine vereringes tuleb lõpetada, mis omakorda rikub organismi hormonaalset taset. Suur osa inimestest hoiab telefoni enda lähedal ka magamise ajal ning vähemalt pooled meist kasutavad nutitelefoni äratuskella asemel. Uuringud on näidanud, et nutiseadme kasutamine enne magama jäämist või nutitelefoni lähedal magamine mõjutab meie une kvaliteeti. Kvaliteetne puhkus on aga äärmiselt vajalik energia taastumiseks.

Harvardi teadlased on leidnud seose öises vahetuses töötamise ja sinise valguse vahel. Nende kahe teguri tagajärjel võib tekkida pahaloomuline kasvaja, südamehaigused ja suureneb risk rasvumisele. Öötöö puhul aitavad sinise valguse spektrimõju vähendavad prillid. Eelnevalt tuleb välja selgitada, millisel lainepikkusel ja kui palju need kaitsevad.

Mida ette võtta?

Meid ümbritsevas töökeskkonnas leidub üha enam sinise valguse allikaid – arvutid, nutitelefonid, tahvelarvutid, valgustid. Koostoime muude teguritega ja sinise valguse pikaajaline toime võib kaasa tuua tõsiseid nägemisprobleeme. Tähelepanu tuleb pöörata sellele, kuidas kasutada erinevaid ekraane. Jälgida tuleb, et nutiseadme ja arvutiekraani heledus on sama nagu ümbritsev töökeskkond (mitte heledam ega tumedam). Vältida eredate ekraanide vaatamist vähemalt 2–3 tundi enne uinumist. Installeerida arvutisse ja nutiseadmetesse sinist valgust vähendavaid programme, ärge unustage regulaarseid puhkepause. Lastega tuleks kokku leppida reeglid, millal nutiseadmeid kasutada. Valguslahendused tööl peaksid olema sellised, mis ei koorma silmi. Päevasel ajal tuleks viibida võimalikult palju loomuliku valguse käes, mis annab energiat ja hoiab ööpäevarütmi tasakaalus.

Kui peate tihti kasutama ekraane või arvutit, on töötajal õigus nägemise kontrollile või silmade uuringule. Kui tervisekontrollist selgus, et töötajal on vajadus prille just arvuti kasutamiseks, on tööandjal kohustus kompenseerida prillide maksumus.

Praktilised soovitused sinise valguse ohtude ennetamiseks

  • Kasuta sinise valguse eest kaitsvaid programme (nt arvutis f.lux, nutiseadmetes Blue Light Filter).
  • Puhka regulaarselt silmi, tee silmaharjutusi ja sulge mõneks sekundiks silmad.
  • Vaheta kehaasendeid iga 20 minuti järel ja jälgi töökoha ergonoomikat.
  • Ära kasuta nutiseadet pimedas ruumis.
  • Tarbi vedelikku ja pilgutada tihedamini silmi.
  • Kasuta sinist valgust neelavaid prilliklaase ja pinnakatteid, mis aitavad parandada kontrasti, kaitsevad silmi digitaalsetelt seadmetelt tuleva kahjuliku sinise valguse eest ning vähendavad oluliselt silmade väsimist.  

Artikkel ilmus algselt ajakirja Personali Praktik veebruarinumbris.

Infot ajakirja Personali Praktik kohta leiad SIIT.

Osale arutelus

  • Triinu Sirge, MSc ergonoomika ,Ergoway OÜ juhataja/ergonoom

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad