Autor: Rainer Saad • 3. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued maksumuudatused koorivad investorilt kaks nahka

Ranno Tingase sõnul on aktsiate müümisel oluline, palju neilt tulu teenitakse
Foto: Andras Kralla
Uute maksumuudatustega tekib investoril oht, et temalt võidakse koorida kaks nahka. Kõrgemate maksudega peavad arvestama ka kõik teised majanduslikult aktiivsed inimesed, kes endale lisasissetulekuid on tekitanud.

Just väärtpaberitehingutega võib tekkida kahekordne mõju, mis tähendab, et kasumilt või dividendidelt makstakse tulumaksu ja see viskab investori kõrgema tulu saajate hulka, millega kaasneb suurem maksukoormus.

Näpunäiteid investorile

Ernst & Young Baltic AS partner Ranno Tingas ütles, et aktsiate müümisel mängib olulist rolli see, palju neilt tulu teenitakse. „Toon äärmusliku näite. Kui kellegi bruto kuupalk on 1200 eurot, siis saab ta maksuvaba tulu 500 eurot kuu kohta. Kui nüüd aasta lõpus ta müüb väärtpabereid ja saab sellest kasu 10 800 eurot ehk kokku tema tulu on 2100 eurot kuu kohta, siis ta kaotab maksuvaba tulu. Seega lisaks väärtpaberite müügist saadud tulule peab ta maksma tulumaksu ka kogu maksuvaba tulu pealt,“ ütles Tingas.

Sama näide toimiks tema sõnul ka siis, kui investor saaks ükskõik mis muud tulu nimetatud summas. „Seadus tegelikult räägibki aastatuludest - maksuvaba tulu on aastas 6000 eurot kuni 14 400 euro suuruse tulu puhul ja alates 25 200 euro suurusest aastatulust maksuvaba tulu enam üldse ei ole. Oluline on arvestada, et aastatulu suuruse arvutamisel võetakse arvesse ka maksuvaba dividenditulu ning ka maksuvaba välismaa palgatulu,“ lisas Tingas.

Täismahus artiklit loe Äripäevast

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700