22. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isikliku sõiduauto kasutamisest ettevõtluses

Isiklik sõiduauto ettevõtluses
Foto: https://pixabay.com
Ettevõtjad on tundnud huvi, milliseid makse tuleb tasuda ja mida silmas pidada, kui ettevõtlusega seotud sõitudeks soovitakse kasutada isiklikku sõiduautot.

Isikliku sõiduautona käsitletakse sõidukit, mis on töötaja või ettevõtte juhtimis- või kontrollorgani liikme kasutuses ning ei ole ettevõtte omanduses ega valduses. Sellist sõidukit on võimalik kasutada ettevõttega seotud sõitudeks kahel viisil – isikliku sõidukiga tööalaseid sõite tehes või rentides sõidukit ettevõttele kasutamiseks. Isikliku sõiduauto kasutamisel peetakse töösõitude üle arvestust sõidupäeviku abil. Ettevõttele renditud sõiduki kasutamisel ei ole sõidupäeviku pidamine kohustuslik, kuid sel juhul tuleb ettevõttel tasuda riigile igakuiselt erisoodustusmaksu 256 euro pealt, mis on rahandusministri määrusega kehtestatud erisoodustuse hind. Maksu ei pea tasuma, kui sõidukiga tehakse 100% üksnes töösõite, kuid ettevõte peab siiski olema vajadusel valmis sõitude otstarvet maksuametile tõendama. Kõige lihtsam on seda teha sõidupäeviku abil.

Isikliku sõiduki kasutamisel kompenseerib tööandja ettevõtlusega seotud sõidud maksuvabalt kuni 335 euro ulatuses. Hüvitise sisse on arvestatud kõik auto kasutamisega seotud kulud (remont, kütus jne), mistõttu tuleb sellise variandi puhul kaaluda, kas 335 eurot katab kõik ühes kalendrikuus töösõitudele tehtavad kulutused. Hüvitise piirmäär on kalendrikuupõhine ning teistesse kuudesse seda tasaarvestusena üle kanda ei saa, lisaks tuleb suurema hüvitise maksmise korral tasuda piirmäära ületava osa eest erisoodustusmaks. Seetõttu ei ole isikliku sõiduauto kasutamine töösõitudeks mõistlik, kui töösõitudele tehtavad kulutused on püsivalt suuremad kui 335 eurot kuus. Sõidupäevikus tuleb kajastada sõiduki kasutaja nime, auto registreerimisnumbrit ning tehtud töösõitude alg- ja lõppnäite koos töösõidu sisu täpse kirjeldusega.Paindlikumat kulude hüvitamist võimaldab isikliku sõiduauto rentimine ettevõttele. Sellisel juhul annab näiteks töötaja või juhatuse liige oma isikliku sõiduauto ettevõttele tasuta või tasu eest rendile. Tasu eest rentimisel tuleb jälgida, et renditasu oleks vastavuses turuhinnaga, sest tavapärasest kõrgema hinna eest tuleks tasuda erisoodustusmaksu. Ettevõtte töötajale või juhatuse liikmele makstavalt rendilt tuleb kinni pidada tulumaks. Rentimise korral katab ettevõte kõik sõiduki kasutamisega seotud kulud 100% ulatuses, kuid sõidukiga tehtavad erasõidud peab ettevõttele siiski hüvitama, vastasel juhul tuleb erasõitudele tehtud kulutuste pealt tasuda jällegi erisoodustusmaksu. Sõidupäeviku kasutamisel tuleb sellesse märkida samad andmed nagu isikliku sõiduki kasutamise korral, erinevus on vaid selles, et arvestust tuleb pidada nii töö- kui erasõitude kohta (erasõitude sisu ei pea täpselt kirjeldama).

Autor: Kadi Laanemäe, kaubanduskoja jurist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700