8. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Füüsilise isiku tulu deklareerimine 2016. aasta kohta

Tõnis Elling jagab näpunäiteid tuludeklaratsiooni täitmiseks
Foto: erakogu
Seoses valitsuse vahetusega ja maksumuudatustega tasub üle korrata, et paljud kõneainet pakkunud maksumuudatused jõustuvad alles järgmisest aastast. Mida aga sel aastal tuludeklaratsiooni täites arvesse võtta?

Näiteks ei puuduta 6000-eurone maksuvaba tulu aastane määr 2016. aasta kohta esitatavat deklaratsiooni. 2016. aasta tuludeklaratsiooni täitmisel tuleb ikka lähtuda enne kehtinud reeglitest.

Möödunud 2016. aasta tulu deklaratsiooni täites tuleb arvestada, et 2016. aastal oli maksuvaba tulu inimese kohta 2040 eurot aastas. Täiendav maksuvaba tulu koolituse, eluasemelaenu intresside ja annetuste korral on 1200 eurot aastas. Toome võrdluseks, et 2015. aastal oli see piir 1920 eurot. Samuti kadus 2016. aastast ära võimalus tuludest maha arvata vanema kui 18. aastase isiku huvihariduse kulusid. Laste huvihariduse kulude mahaarvamise õigus säilis.

Tulumaksuseaduse kohaselt saab oma tulust maha arvata tasemeõppeasutuse või Eesti Hariduse Infosüsteemis registreeritud laste huvikooli korraldatud koolituse kulud, samuti koolituskulud, mille õppekavale on antud luba. Uus täiskasvanute koolituse seadus ei kohusta täiskasvanute täienduskoolitusasutusi igale üksikule õppekavale luba taotlema, vaid täienduskoolitusasutus esitab majandustegevusteate, kus märgib ära, millistes valdkondades koolitust läbi viiakse.

Selleks, et täiskasvanud õppija saaks seoses täienduskoolitusega tulumaksusoodustust kasutada, peab täienduskoolituse läbiviijal olema täienduskoolituse läbiviimiseks tegevusluba või ta peab olema esitanud majandustegevusteate täienduskoolituse läbiviimiseks. Tulumaksutagastust võimaldatakse edaspidi vaid kutse-, ameti- või erialaste kompetentside omandamiseks kavandatud koolituste korral, mille õppekavas on ära näidatud seotus konkreetse kutsestandardiga või tasemekoolituse õppekavaga (osa, aine või moodul) või mille eesmärk on keeleõpe.

Sõnaselgelt sätestatakse, et koolituskuluna ei käsitata AM-kategooria, A-kategooria, A1- ega A2-alamkategooria, B-kategooria ega B1-alamkategooria mootorsõidukijuhi koolitusel osalemise eest tasutud kulusid. Kui mootorsõidukijuhi koolitus on vajalik tööalaselt või seoses ettevõtlusega, siis saab tööandja oma töötajate või füüsilisest isikust ettevõtja teha enda koolitamiseks selliseid kulusid jätkuvalt maksuvabalt. Ehk, siis ettevõtja peab suutma tõendada, et koolitus on ettevõtluses vajalik ja siis saab endiselt selliseid koolituskulusid maha arvata.

Lastevanematele on hea see, et täiendav maksuvaba tulu ühe lapse kohta (alates teisest lapsest) 2016. aasta kohta on 1848 eurot.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700