Autor: Raamatupidaja.ee • 23. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Eesti maksusüsteem on Läti omast etem?

Tõhus ja konkurentsivõimeline maksusüsteem on ülioluline
Foto: https://pixabay.com
63% Eesti tippjuhtidest usub, et Eesti maksusüsteem töötab üldjoontes hästi ega vaja põhimõttelisi muudatusi, mis on tugevas kontrastis Läti tippjuhtidega, kellest 95% soovivad Läti maksusüsteemi põhjalikku muutmist, selgus PwC 20. ülemaailmsest tippjuhtide uuringust.

Eesti maksusüsteemiga ollakse rahul, Läti oma pole kaugeltki nii imeline, kui eemalt paistab. Uuring tõi esile, et tõhusa ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise maksusüsteemi loomist peavad ülioluliseks kõigi kolme Balti riigi tippjuhid. Vastates küsimusele, kas ja milliseid muutuseid vajab Eesti maksusüsteem, selgus siiski, et ligi kaks kolmandikku (63%) Eesti tippjuhtidest pigem nõustub või nõustub täielikult, et Eesti maksusüsteem töötab üldjoontes hästi ja ei vaja põhimõttelisi muudatusi (aasta tagasi arvas nii 58%). Vaid 35% Eesti tippjuhtidest eelistaks praegusel kujul toimivat dividendi maksu asendada traditsioonilise kasumilt makstava tulumaksuga ning ka rohkemate maksuerisuste sisseviimist toetab vaid 34% vastanuist. Valdav enamik tippjuhte (75%) näeb peamist võtit selleks, kuidas Eesti ettevõtete konkurentsivõimet suurendada, maksukoormuse üldises vähendamises, süsteemi radikaalselt muutmata.

Eeltoodu on tugevas kontrastis Läti tippjuhtide hinnanguga oma maksusüsteemile – tervelt 95% (!) vastanuist ei nõustunud väitega, et Läti maksusüsteem ei vaja põhimõttelisi muudatusi. Kui Eestis on kõigest 14% tippjuhtidest kaalunud maksusüsteemi tõttu oma ettevõtluse viimist mõnda teise riiki, siis Lätis on seda teinud lausa 79%-l ettevõtjatest.

Allikas: PwC

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700