29. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palkadele plaanitakse järelevalvet

Palgasüsteemid läbipaistvaks
Foto: https://pixabay.com
Sotsiaalministeerium on välja töötamas eelnõu, millega plaanitakse anda Tööinspektsioonile volitused teha järelevalvet tööandja poolt makstavate palkade ja hüvitiste üle.

Kuigi tööandjatel on juba praegu seadusega ette nähtud kohustus maksta naistele ja meestele sama või võrdväärse töö eest võrdset tasu, on selle järgimine seni olnud kesine. Naiste ja meeste palgalõhe on Statistikaameti andmetel Eestis püsinud üle 20% (2015. aastal 22,2%).

Sotsiaalministeeriumi eesmärk on aidata koostöös Tööinspektsiooniga (TI) tööandjatel muuta oma palgasüsteeme läbipaistvamaks, mis omakorda aitab tuvastada ja parandada puudujääke ning vähendada soolist palgalõhet. Naistele ja meestele võrdse tasu tagamise aluseks on organisatsiooni ametikohtade hindamine. Töötasude määramine peab tööandja poolt olema läbi mõeldud, sama või võrdväärse töö eest tuleb maksta võrdset palka ning töötasusid ei saa määrata vaid kõhutunde pealt.

Esialgse järelevalve läbi viimiseks on plaanis välja töötada digitaalne töövahend, mis annab TI-le võimaluse läbi viia n-ö kontaktivaba eelkontroll, mille käigus saab TI teha esmase ülevaatuse tööandjate poolt riigile juba edastatud andmete põhjal. Juhul, kui esialgse järelevalve käigus tekib kahtlus, et tööandja tegevus võib olla diskrimineeriv, on TI-l õigus teha 10 ja enama töötajaga tööandjale ettekirjutus võrdse palga auditi läbiviimiseks. Võrdse palga audit on tööandjapõhine naiste ja meeste palkade, töötasude ja muude tööga seotud tasude maksmise ja korralduse analüüs. Audit aitab tuvastada ja vähendada sama ja võrdväärset tööd tegevate inimeste palkade ebavõrdsust. TI roll auditi läbiviimisel on organisatsiooni aidata ja nõustada.

Autor: Agnes Einman, Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse poliitika juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700