22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 soovitust aastaaruande koostamiseks

Vandeaudiitor Mart Nõmperi soovitused
Foto: https://pixabay.com
Mikroettevõtjad võivad uuest aastast rõõmustada bürokraatia vähenemise üle, sest vandeaudiitor Mart Nõmperi hinnangul lihtsustuvad nende jaoks majandusaasta aruande koostamise nõuded kõige rohkem.

Uuest aastast hakkab kehtima uus kord, mille järgi on ettevõtjad edaspidi lahterdatud suuruse alusel ja iga suuruse jaoks hakkavad alates 1. jaanuarist kehtima oma kindlad aruandeformaadid. See on ka esimene kord, kus ettevõtete suuruskategooriad on raamatupidamise seaduses defineeritud.

Paljudel ettevõtjatel võib tekkida kiusatus minna kergema vastupanu teed ja esitada lihtsustatud aruanne, panemata aga tähele, kui üksikasjalikud kriteeriumid on mikroettevõtjatele esitatud. Ahvatlustest on Rödl & Partner Audit OÜ juhi ja vandeaudiitori Mart Nõmperi sõnul siiski mõistlik mööda minna ja kõige kindlam on koostada aruanne keskmise suurusega ettevõtjale esitatud standardi järgi.

5 soovitust vandeaudiitor Mart Nõmperilt

Aastaaruanne on ettevõtte avalik visiitkaart. Seni kehtinud nõuded raamatupidamise aastaaruannetel vastavad põhimõtteliselt uutele keskmise suurusega ettevõtjatele kehtestatud nõuetele. Ei ole kuulda olnud, et aastaaruande koostamine oleks seni liiga keeruline olnud. Kuigi seadus lubab aastaaruandes ehk visiitkaardil vähem infot avalikustada, ei kehti siin reegel, et vähem on parem ja jätkata võiks siiski keskmise ettevõtte aruandluskohustuse täitmist. Seda enam, et tõenäoliselt kasvab piiratud kujul aruandluse esitajatel hoopiski teistele infotarbijatele (näiteks Statistikaamet) esitatava info hulk.Alustage aastaaruande koostamisega tavapärasest varem, iga uus asi on alguses võõras ja võtab rohkem aega. Aastaaruanne võiks olla valmis peale detsembrikuu TSD ja KMD esitamist ehk siis jaanuari lõpuks.Muudatusi on ka raamatupidamise terminoloogias. Lugege hoolikalt üle arvestuspõhimõtete tekst ja tehke vajalikud parandused.Muutusid mõningad nõuded konsolideerimisgrupi raamatupidamise aastaaruannetele ning uusi võimalusi lisandus ka Raamatupidamistoimkonna juhenditesse.Tõusid kohustusliku audiitori ülevaatuse ja auditi piirmäärad. Audiitorkogu lehel oleva auditikalkulaatori abil saab hõlpsalt kindlaks teha, kas ja millist audiitori töövõttu vaja tellida on.

 

Loe lisaks: Raamatupidamise aastaaruande vormid muutuvad

Mida teha, kui avastad vea eelmises aruandes?

Arenduskulud ja kasumi jaotamise piirangud

Vaata ka:

Veebiseminar Uue majandusaasta aruande vorm ja sisu

Autor: Merit Pärnpuu, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700