21. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidajale olulised seadusemuudatused 2017

Seadusemuudatused 2017
Foto: Meeli Küttim
Pilvebüroo tegi kokkuvõtte olulisematest seadusemuudatustest, mis 2017. aastal hakkavad või peaks hakkama kehtima. Oluline on tähele panna, et Riigikogu poolt vastu võetud seadusemuudatused peab välja kuulutama ka president.

E-arvete esitamine avalikule sektorile ei muutu kohustuslikuks. E-arvete kohta loe lisa SIIT.

Nõuded raamatupidamise algdokumendile muutuvad palju lihtsamaks. 

NB! Käibemaksuseaduse nõuded jäävad samaks! Käibemaksukohustuslane peab endiselt põhjalikke müügiarveid koostama ja ka ostukäibemaksu saab tagasi vaid endiselt põhjalike arvete alusel.

 

* Kui tehingu teine pool on ettevõte, peab algdokument sisaldama tehingupooli identifitseerida võimaldavaid andmed, näiteks masintöödeldava algdokumendi vastuvõtu aadressi (edaspidi e-aadress) või tehingu osapoolte registrikoodi, välismaise juriidilise isiku puhul asukohariigi asjakohast identifitseerimistunnust ja nime. Ehk siis – otseselt nime ei pea sisaldama, piisab registrikoodist.

Seaduseelnõu seletuskirjast algdokumentide nõuete kohta:

Eelnõu jõustumisel peab raamatupidamiskohustuslane hindama, milliseid andmeid algdokumendile märkida, et algdokument oleks kooskõlas seadustega (raamatupidamise seadus, käibemaksuseadus jne) ning omaks piisavat tõendiväärtust. Raamatupidamiskohustuslane peab tagama, et algdokumendil märgitud andmed on piisavad, et vajaduse tekkimisel, tõendada sõltumatule kompetentsele kolmandale osapoolele majandustehingu toimumist ja seda, et tehing on algdokumendil kajastatud tõepäraselt. Eelnõus toodud miinimumrekvisiitide kasutamine on kohasem internsetele algdokumentidele (inventuuriaktid, palgalehed jms).

Reeglid muutuvad pea sama lõdvaks (loe: mõistlikuks) nagu näiteks UK-s. Täiesti tavaliseks algdokumendiks on näiteks Londoni takso „arve“, mis koosneb taksojuhi poolt käsitsi kritseldatud kuupäevast ja summast taksofirma visiitkaardile.

Käibemaksuga arvel peavad aga olema kõik andmed nagu 31.12.16 algdokumendil ja lisaks veel:

müüja käibemaksuregistri number;kauba või teenuse hind ilma käibemaksuta ning allahindlus, kui see pole hinna sisse arvatud;maksustatav summa käibemaksumäärade kaupa koos kohaldatavate käibemaksumääradega või maksuvaba käibe summa;tasumisele kuuluv käibemaksusumma eurodes (v.a seaduses sätestatud juhtudel);kauba soetaja või teenuse saaja maksukohustuslasena registreerimise number, kui tal on maksukohustus kauba soetamisel või teenuse saamisel;kauba väljastamise või teenuse osutamise kuupäev või kauba või teenuse eest osalise või täieliku makse laekumise kuupäev, kui seda saab kindlaks määrata ja see erineb arve väljastamise kuupäevast.

Boonuseks ettevõtjale on see, et kui siiani pidi vigase algdokumendi pealt riigile tulumaksu maksma, siis nüüd see praktiliselt kaob ära. Elementaarsed andmed on ikka olemas ja neid saab vajadusel ka täiendada. Kui käibemaksuga ostuarve on vigane ja seda täiendada ei õnnestu, võib lihtsalt ostukäibemaksu ignoreerida ja võtta raamatupidamisse sisse kulu koos käibemaksuga.

Alampalk tõuseb

Kuu alampalk on alates 01.01.2017 470 eurot (2016: oli 430 eurot). Alampalka (ehk miinimumpalka) peab maksma täistööajaga töölepingu alusel töötavale inimesele. Lisaks on alampalgaga seotud erinevad tasud, nt lasteaiatasu, elatisrahad jne.

Sotsiaalmaksu miinimummäär tõuseb

Sotsiaalmaksu miinimummäära maksmine tagab ravikindlustuse. Teemaks see eeskätt siis juhatuse liikmetele ja osalise ajaga töötavatele isikutele. Sotsiaalmaksu miinimummäär on alates 01.01.2017 430 eurot, minimaalselt makstav sotsiaalmaks vastavalt 141.90 eurot (2016.a. olid vastavad numbrid 390 ja 128.70).

Kui juhatuse liige tahab endale ravikindlustust, siis peab ta alates 01.01.2017 maksma maksud ära vähemalt 430 eurolt, nii sotsiaalmaksu kui ka muud maksud. Kui töötaja töötab osalise tööajaga, siis temale ravikindlustuse tagamiseks tuleb maksta sotsiaalmaks vähemalt summas 141.90 ning muud maksud vastavalt tegelikult makstud tasule.

Juhatuse liige, kes maksis omale minimaalset tasu vastavalt sotsiaalmaksu miinimummäärale, töötuskindlustust ei maksnud:

2016: brutosumma 390, netosumma 339,76, maksud kokku 178,94.

2017: brutosumma 430, netosumma 371,12, maksud kokku 200,78.

Tulumaksuvaba miinimum kasvab

Alates 01.01.2017 on tulumaksuvaba miinimum 180 eurot (2016: 170 eurot).

INF 14

Tuleb esitada 1.veebruariks, deklareerida isikliku auto kasutamise hüvitis nagu varemgi – aga lisaks ka tööandja poolt makstud tasemekoolituse kulud.

Tööandja makstava haigushüvitise 2. ja 3. päeva sotsiaalmaksuvabastus

Tööandja peab maksma haigushüvitist 4-8. töövõimetuspäeva eest, 70% ulatuses töötaja keskmisest töötasust. Seda tasu sotsiaalmaksuga ei maksustata. Kui tööandja otsustab rohkem maksta, siis kuni töötaja keskmise töötasu ulatuses samuti sotsiaalmaksuga ei maksustata.

1.-3. tööpäev on tasustamata ja seda kohustust tööandjale pandud jätkuvalt ei ole. Küll anti nüüd tööandjale täiendav soodustus, et kui otsustatakse kompenseerida ka 2.-3. haiguspäev, siis saab ka seda teha sotsiaalmaksuvabalt, kuni töötaja keskmise töötasu ulatuses.

Metallitoodete käibemaksumuudatus

Alates 2017. aastast täiendatakse kaupade nimekirja metallitoodetega, millele rakendatakse käibemaksuarvestuses erikorda – pöördmaksustamist. Sellisteks kaupadeks on näiteks vee- ja gaasitorud, lehtmetall, ehitusarmatuur ja muu, mida kasutatakse peamiselt ehitustel ja masinatööstuses.

Varasemad seadusepunktid, mis pidid hakkama kehtima alates 2017, aga jäävad tõenäoliselt ära (seadusemuudatus vastu võetud, ent Presidendi poolt veel välja kuulutamata):

Majutusasutuste käibemaksumäära kasv jääb ära

Pidi tõusma 14% peale, aga jääb 9% juurde.

Sotsiaalmaksu langus jääb ära

Pidi langema 0.5% võrra 32.5% juurde, aga jääb 33% peale.

Erinevate aktsiiside tõusud jäävad ära või lükkuvad edasi 

Alates 2018. aastal kehtima hakkavad muutused, mis tõenäoliselt ka jäävad kehtima

(igaks juhuks mainin ka need ära, et ei arvataks, et hakkavad 2017 kehtima).

käibemaksukohustuslaseks registreerimise piirmäär tõuseb 16 000 juurest 40 000 juurde.tööandja poolt töötaja tervise edendamiseks tehtud kulutusi ei loeta alates 2018. aastast erisoodustuseks. Kulutuste piirmääraks on 100€ ühe töötaja kohta kvartalis.

Uue valitsuse planeeritavad muutused alates 2018. a

Tulumaksuvaba miinimum kasvab madalamapalgalistel 500 euroni. Brutotasu kasvades maksuvaba miinimum järjest kahaneb kuni nullini.Kaoksid ära ühise tuludeklaratsiooni esitamise võimalus, kodulaenu intresside mahaarvamise piirmäär langeks ja hoiuseintresside tulumaksuvabastus kaoks.Dividendide tulumaksumäär langeks 20% pealt 14% juurde, aga ainult juhul kui dividendide saajaks on juriidiline isik ja dividende makstakse regulaarselt. Eraisikud peaksid 6% juurde maksma. See tekitab eraisikutel motivatsiooni ka Eesti börsiettevõtetesse läbi oma osaühingu investeerida.Uue auto registreerimisel lisanduks automaks (viimastel andmetele CO2 järgi, mitte võimsuse järgi), pankadele tuleks oma lisamaks ja magusale suhkrumaks.Firmaautode maksustamise muudatus, sõidupäevik asenduks kindla maksuga.Ettevõtluskonto kasutamine, eriti väikestele ettevõtjatele.

Allikas: Pilvebüroo

Autor: Krista Teearu, Pilvebüroo

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700