Autor: Raamatupidaja.ee • 17. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontrolli, kas saad madalapalgaliste maksutagastust

Madalapalgaliste maksutagastuse saamist saab MTAs nüüd kontrollida
Foto: Pixabay
E-maksuametis/e-tollis on avatud madalapalgaliste tulumaksu tagasimakse eelpäring, mille abil saab kontrollida, kas tagasimakse taotlemiseks on tingimused täidetud. Tagastatava summa kohta saab info peale tuludeklaratsiooni esitamist järgmise aasta veebruaris-märtsis.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on tagasimakse taotlemise peamisteks tingimusteks, et taotleja peab olema vähemalt 18aastane Eesti resident, kes on 2016. aastal töötanud täistööajaga vähemalt kuuel kalendrikuul.

„Täistööaeg võib kokku tulla ka selliselt, et inimesel on mitu osalise tööajaga töökohta, mis summeeritult annavad kokku täistööaja,“ selgitas Liivamägi. „Ja kui mõne töökoha andmed või deklaratsioon on puudu, siis saab sellest veel tööandjale märku anda ning vead parandada.“

Tagasimakset saab taotleda, kui inimese 2016. aasta kogutulu jääb alla 7817 euro. Aastase kogutuluna arvestatakse lisaks töötasule ka näiteks pension, ettevõtlustulu, dividend, maksustatav toetus, stipendium, preemia vms.

Tagasimakse suurus sõltub füüsilise isiku kogutulust ja tulumaksukohustusest, mida lähemal on aasta kogutulu 7817 eurole, seda väiksem on saadav rahaline toetus.

Samuti mõjutab tagasimakse suurust, kas inimene kasutab tulude deklareerimisel lubatud mahaarvamisi ja soodustusi (näiteks eluasemelaenu intressid, koolituskulud, täiendav maksuvaba tulu lapse ülalpidamisest või pensioni korral).

Tingimustele vastasuse kontrollimiseks tuleb sisse logida e-maksuametisse/e-tolli, valida ülalt menüüst „Töötamine ja väljamaksed“ ja seejärel vasakult menüüst „Madalapalgaliste toetus“.

Loe lisaks:

Madalapalgaliste toetus 2017

Tööaja märkimine TSDl

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700