Büroopindade turul ületab pakkumine nõudlust

Taavi Alas
Taavi Alas, RP kaasautor

Tallinnas on büroopindade pakkumine viimase aasta jooksul suurenenud ja ületab nõudlust, see viib hinnad alla. RP küsitles kinnisvarafirmasid, kelle sõnul on äripindade turg muutunud pealinnas üürnikukeskseks.

Tallinna äripindade turul ületab pakkumine nõudlust. Üürnike jaoks tähendab see suuremaid võimalusi sobiva äripinna leidmiseks, kohatist hindade langust ja stabiilsemaid üürihindu. Eesti piires esineb linnade lõikes büroopindade pakkumises ja nõudluses siiski mõningaid erinevusi. Igas linnas pole pakkumisi nii palju kui Tallinnas. Üldreegel on, et ärihoonetes-keskustes, kus on head maksujõulised üürnikud ja vabu kohti vähe, tahavad ka teised äripinda omada.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal rõhutab ajakirjale Raamatupidamise Praktik, et viimase aastaga on pakkumine turule tulnud hoonete suure arvu tõttu hüppeliselt kasvanud. Kui võtta arvesse ühelt poolt välisinvestorite vähest huvi Eesti vastu ja teiselt poolt Eestis tegutsevate ettevõtete kahanenud kasumeid, siis saab öelda, et turg on muutunud üürnikukeskseks.

Ober-Haus Hindamisteenuste OÜ hindaja Rain Rätt lisab, et äripindade üüriturul on tunda nn kõrghetke saabumist, millest edasi saabub lähitulevikus paigalolek ja teatud langus. „Kuna praegu toimub plahvatuslik büroo- ja kaubanduspindade arendamine, siis tugevneb mõlemas sektoris surve üürihindade languse poole,” ütleb Rätt.

Arco Vara Tallinna äripindade osakonna maakler Reimo Simsalu nõustub, etTallinnas on büroopindade pakkumine viimase aasta jooksul suurenenud ja ületab nõudlust, mis viib hinnad alla. „Ka kaubanduspinda on tulnud ja tuleb kaubanduskeskuste laiendamise ning uute ehitamise tõttu palju juurde. Lisaks on paljud kinnisvarafirmad valmis üüripindu arendama, kui oleks vaid üürikliente,” märgib Reimo Simsalu.

Arco Vara andmetel on viimase poole aasta jooksul Tallinna äripindade üüripakkumiste hind püsinud 8,1 eurot/m² piires. Statistilist keskmist pakkumishinda hoiavad Simsalu sõnul kõrgel massiliselt turule lisandunud uued büroopinnad.

A-asukohaklassi A-kvaliteediklassi büroohoonetes on keskmine netoüürimäär 12–17 eurot/m² ja B-kvaliteediklassi büroohoonetes 7–10 eurot/m². „Mida rohkem puudusi hoonel asukoha või kvaliteedi tõttu on, seda madalam on üürihind. Maksejõuliste klientide leidmine C-klassi ärihoonetesse võib kohati olla väga raske isegi siis, kui üürihind vastab turutingimustele,” selgitab Simsalu.

Kõige likviidsemad on tema sõnul kuni 150 m² suurused bürooruumid, nende puhul on kliente enim. „Mida suurem pind, seda vähem on potentsiaalseid kliente. Asukohtadest on populaarne kesklinn, eriti juhul, kui on pakkuda ka parkimiskohti. Viimase aja trend on üürida büroopindu Ülemiste Tehnopolis. Ülemiste trump on terviklik ja läbimõeldud linnak.”

 Milliseid äripindu praegu otsitakse?

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal tõstab esile, et praegu otsivad ettevõtted pigem väiksemat, kuni 100 m² suurust pinda. „Suuresti tuleneb see sellest, et üle 90 protsendi Eestis tegutsevatest ettevõtetest on vähem kui kümne töötajaga,” selgitab Habal.

Äripinna olulised kriteeriumid on tema sõnul praegu ka parkimiskohad, kõrvalkulud ja funktsionaalne ruumiplaneering. „Populaarsetes ärikeskustes on vakants null ja sealsed pinnad tulevad väga harva avalikult pakkumisele. Juba valminud hoonetest võiks nimetada Nordea panga maja, City Plazat ja Kawe Plazat, äärelinnast Ülemiste City ärilinnakut ja Tammsaare ärikeskust,” loetleb Habal.

Nimetatud hoonete populaarsuse tagavad Uus Maa Kinnisvarabüroo hinnangul kvaliteetsed ja maksejõulised üürnikud ning sellest tulenevalt soovivad mainekad ettevõtted kolida just sinna. Arendatavatest hoonetest tuntakse rohkem huvi nende vastu, kus ankurüürnikud on juba pinda broneerinud.

Rain Rätt Ober Hausist lisab, et ärikeskuste puhul otsustab väga palju ka keskuse suurus – mida suurem kauba ja meelelahutuse valik, seda parem on ka külastatavus ja käive. „Lähimas tulevikus saab see ostukeskuste püsimajäämisel ja arendusel ka otsustavaks,” märgib Rätt.

 

EKSPERTIDE SOOVITUSED

Reimo Simsalu, Arco Vara Tallinna äripindade osakonna maakler:

Kuna valik on suur, tasub tutvuda erinevate üüripindadega. Tihtipeale ollakse hea kliendi nimel valmis võitlema ja kokku leppima paremates tingimustes, kui algselt pakutud.

Igor Habal, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik:

Enne uue otsimist vaadake, kas on võimalik olemasolevas hoones sobivatel tingimustel üürilepingut pikendada. Praeguses turusituatsioonis on omanikud enam kui huvitatud kvaliteetsete ja korrektse maksekäitumisega üürnike hoidmisest, pakkudes neile soodsaid tingimusi. Samas jälgige ja uurige, mida pakutakse uutes hoonetes, milline on seal pakutav kvaliteet ja hind.

Kui siiski tekib vajadus kolida, tuleks lähtuvalt oma ettevõtte spetsiifikast hinnata asukoha tähtsust. Kas iga hinna eest kesklinnas paiknemine on teie ettevõttele oluline? Praegu ehittakse ja arendatakse äärelinnas mitut büroohoonet, mis on kõikide oluliste kriteeriumide poolest kesklinnas asuvate ärihoonetega võrdsed või isegi neist paremad (nt parkimine).

Rain Rätt, Ober-Haus Hindamisteenuste OÜ hindaja:

Soovitus: kaasake alati pädev kinnisvaraspetsialist, kes teavitab, mida sobivat on pakkuda, aitab teha erapooletu valiku ja abistab ka pooltele sobivate lepingute sõlmimisel.

 
Ärikinnisvara Tartus ja Pärnus

Tartu: äripindade vastu tunnevad huvi IT-firmad

Tarvo Tamme, Arco Vara Tartu osakonna juht:

Tartu äripindade üürituru peamise trendina võib välja tuua, et kesklinnas on nõudlus suur, kuid pakkumist vähe. Tartu kesklinnas maksab A-kategooria üüripind 10–12 eurot/m² ja B-kategooria üüripind 8–10 eurot/m². Põhiliselt tunnevad Tartu kesklinna büroopindade vastu huvi IT-firmad. Uued üürnikud sisenevad turule ja olemasolevad firmad laienevad. Soovitan hakata büroopinda otsima vähemalt kuus kuud varem. Kes tahab sügisel sisse kolida, on juba hiljaks jäänud.

Pärnu: äripinda otsivad alustavad ettevõtted

Rauno Arnemann, Arco Vara Pärnu maakler:

Pärnus tuntakse enim huvi kontor-laopindade vastu ja märksõna on alustavad ettevõtted. Laoruumide üürihind on vahemikus 2–2,2 eurot/m², tootmisruumidel 3–4 eurot/m² ja bürooruumidel üür 4–6 eurot/m². Enim tuntakse Pärnus huvi 50–100 m² laopindade vastu. Väikesed ehitusfirmad kasutavad neid oma laoruumina. Pärnu populaarne ärikeskus on Lille 4 asuv Aide ärikeskus, kus on väga head olmetingimused. Üldist soovitust anda on väga raske, kuna pind tuleb ikka otsida vajaduse järgi. Äripinna logistika peab olema läbimõeldud.

Tabel 1. Büroopindade üürihind

Tallinnas keskses äripiirkonnas

A-klassi pinnad: 13–16 eurot/m²

B-klassi pinnad: 8–12 eurot/m²

Tallinna äärelinnas

A-klassi pinnad: 9–13 eurot/m²

B-klassi pinnad: 6,5–10 eurot/m²

Tartus

A-klassi pinnad: 9–12 eurot/m²

B-klassi pinnad: 6–8 eurot/m²

Pärnus

A-klassi pinnad: 6–8 eurot/m²

B-klassi pinnad: 4–6 eurot/m²

Andmed: UUS MAA Kinnisvarabüroo

 

Tabel 2. Kaubanduspindade üürihind

Kaubanduspindade üürihinnad sõltuvad täpsest asukohast, pinna suurusest ja kvaliteedist ning on väga erinevad:

Tallinnas 5–100 eurot/m²,

Tartus ja Pärnus 3–30 eurot/m².

Märkus: üldjuhul on kaubanduskeskustes väiksema pinna üürihind kõrgem kui ankurüürnikel.

Andmed: OBER HAUS

Osale arutelus

  • Taavi Alas

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad